Varškės pyragas jau seniai tapo jaukaus naminio deserto simboliu – švelnaus, pūraus ir tuo pačiu metu sočio. Jį lengva pagaminti net be orkaitės, o receptų įvairovė leidžia kiekvienam rasti savąjį tobulą variantą. Šiame straipsnyje pristatome tris skirtingus varškės pyrago receptus – nuo klasikinio vanilinio iki lengvo vasariško varianto be kepimo.
Klasikinis vanilinis varškės pyragas
Turtingas, kreminis ir su sodriu vanilės aromatu šis klasikinis varškės pyragas – receptas patikrintas ir neklaidingas. Kad jis gautųsi tobulai lygus, be įtrūkimų ir gumulėlių, būtinai iš anksto išimkite visus ingredientus ir leiskite jiems sušilti iki kambario temperatūros.
Ingredientai:
- 250 g saldžių sausainių, sutrupintų
- 120 g sviesto, ištirpinto
- 750 g varškės sūrio* (minkšto), suminkštinto
- 100 g cukraus pudros
- 45 g vanilinio cukraus
- 3 kiaušiniai (L dydžio)
- Mėlynės (ar kitos uogos) papuošimui
*Klasikiniame recepte naudojamas maskarponės sūris, tačiau jį kartais galima pakeisti minkštu varškės sūriu ar kreminiu sūriu.
Gaminimo būdas:
- Patepkite išardomą apvalią 20 cm skersmens kepimo formą sviestu ir išklokite dugną kepimo popieriumi. Išorėje apvyniokite formą dvigubu aliuminio folijos sluoksniu, sandariai uždengdami dugną ir iš dalies šonus.
- Sutrupintus sausainius sumaišykite su ištirpintu sviestu ir paskirstykite masę formos dugne, lengvai suplūkdami. Pastatykite formą su pagrindu į šaldytuvą, kol ruošite įdarą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Dubenyje išplakite varškės sūrį mažu mikserio greičiu iki vientisos konsistencijos. Įdėkite cukraus pudrą ir vanilinį cukrų, išmaišykite iki vientisumo. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą kruopščiai išmaišydami masę. Supilkite paruoštą įdarą ant atvėsinto pagrindo.
- Formą pastatykite į gilų kepimo indą, įpilkite verdančio vandens iki formos vidurio.
- Kepkite 1 valandą, tada išjunkite orkaitę ir palikite varškės pyragą viduje dar 30 minučių. Po to visiškai atvėsinkite formoje, o tada įdėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.
- Prieš patiekiant galite papuošti uogomis, pabarstyti cukraus pudra.
Niujorkietiškas varškės pyragas su uogų padažu
Jei egzistuoja desertas, kuris užkariauja visų širdis, tai yra niujorkietiškas varškės pyragas – stambesnis, sotesnis ir rafinuotesnis klasikinio varškės pyrago giminaitis.
Ingredientai:
- 250 g sausainių, smulkiai sutrupintų
- 125 g ištirpinto sviesto
- 900 g varškės sūrio*, suminkštinto
- 300 g cukraus pudros
- 30 g vanilinio cukraus
- 1 citrinos (45 ml šviežiai išspausto sulčių ir 1 v. š. tarkuotos žievelės)
- 40 g miltų
- 4 dideli kiaušiniai (L dydžio)
- 250 ml grietinės
Uogų padažui:
- 300 g aviečių arba braškių
- 75 g cukraus pudros
- 60 ml vandens
- 20 ml citrinų sulčių
Šviežios uogos – patiekimui.
*Čia naudojamas kreminis sūris arba minkštas varškės sūris.
Gaminimo būdas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Sutrupintus sausainius sumaišykite su ištirpintu sviestu ir suslėkite masę 23 cm skersmens išardomoje formoje, prieš tai išklotoje kepimo popieriumi. Pastatykite pagrindą į šaldytuvą, kol ruošite įdarą.
- Dideliame dubenyje kruopščiai išplakite varškės sūrį su cukraus pudra, vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis ir tarkuota žievele iki visiško vientisumo. Įberkite persijotus miltus ir vėl išmaišykite iki vientisos masės. Įmuškite po vieną kiaušinius, gerai išmaišykite. Paskiausiai įmaišykite grietinę, išmaišykite iki vientisumo.
- Išimkite formą su pagrindu iš šaldytuvo ir supilkite įdarą ant jo. Pastatykite į orkaitę, sumažinę temperatūrą iki 140°C su konvekcija, ir kepkite 75–90 minučių (paruoštas pyragas centre šiek tiek virpa). Po kepimo palikite pyragą išjungtoje orkaitėje porai valandų – jis turi ten atvėsti. Tada įdėkite į šaldytuvą mažiausiai nakčiai.
- Padažui mažame puode sumaišykite vandenį, cukrų, citrinų sultis ir avietes. Virkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus visiškai ištirps, o uogos suminkštės. Sutrinkite masę trintuvu iki vientisumo, tada pertrinkite per sietelį, kad pašalintumėte sėklas.
- Patiekiant apšlakstykite pyragą padažu.
Varškės pyragas su vyšniomis be kepimo
Tai gaivinantis ir lengvas vasariškas varškės pyragas, pagamintas iš įprastos varškės – be kepimo ir vargo. Jis patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams, tapdamas mėgstamiausiu vasaros stalo desertu. Paprastas gaminimas ir nepaprastai skanus rezultatas.
Ingredientai:
- 100 g sausainių, sutrupintų
- 50 g sviesto
- 5 g cinamono
- 225 g vyšnių
- 450 g varškės
- 120 g 20% grietinėlės
- 100 g cukraus
- 150 ml vandens
- 30 g želatinos
Gaminimo būdas:
- Želatiną užpilkite vandeniu, palikite išbrinkti maždaug 20 minučių, tada ištirpinkite ją vandens vonelėje (iki užvirimo netrukti negalima!).
- Į sutrupintus sausainius įdėkite cinamoną ir minkštą sviestą, kruopščiai ištrinkite viską rankomis iki vientisos masės. Formos dugną išklokite kepimo popieriumi, šiek tiek patepkite jį sviestu. Sudėkite ant popieriaus sausainių mišinį ir tankiai suslėkite, formuodami lygų pagrindą.
- Vyšnias pabarstykite cukrumi ir užpilkite vandeniu, pavirkite ant silpnos ugnies 5–7 minutes, kartkartėmis pamaišydami. Kartu su sirupu sutrinkite trintuvu iki tyrės.
- Trintuvu sutrinkite varškę ir grietinėlę iki vientisumo, tada dalimis įdėkite cukrų ir išplakite iki glotnios kreminės masės.
- Ištirpintą želatiną padalinkite perpus: vieną dalį įdėkite į varškės masę, kitą – į vyšnių tyrę.
- Sudėkite varškės masę ant paruošto pagrindo, viršuje užpilkite vyšnių sluoksnį. Atsargiai perbraukite šaukštu ar iešmeliu per paviršių, kad gautųsi gražūs balti ir raudoni raštai.
- Įdėkite pyragą į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms, kad jis visiškai sustingtų.
Patarimai tobulam varškės pyragui
- Ingredientų temperatūra: Visi ingredientai, ypač varškės sūris ir kiaušiniai, turėtų būti kambario temperatūros – taip išvengsite gumulėlių ir netolygios tekstūros.
- Vandens vonelė: Kepant orkaitėje, vandens vonelė padeda išvengti pyrago įtrūkimų ir užtikrina tolygų kepimą.
- Atvėsinimas: Neskubėkite – varškės pyragui būtina gerai atvėsti, kad jis visiškai susiformuotų ir būtų lengvai pjaustomas.
- Varškės kokybė: Rinkitės kokybišką varškę be grūdelių arba prieš naudojimą pertrinkite ją per sietelį.
- Kūrybiškas dekoravimas: Papuoškite pyragą šviežiomis uogomis, vaisių padažu, šokolado drožlėmis ar mėtų lapeliais.
Varškės pyragas – desertas, kuris niekada nenuvils. Nesvarbu, kurį receptą pasirinksite – klasikinį, niujorkietišką ar vasarišką be kepimo – rezultatas visada džiugins akį ir lepins skonio receptorius. Skanaus!