5 priežastys, kodėl ryte būtina valgyti riebalus – gydytojų nuomonė gali jus nustebinti

importance of morning fats

Sveikų riebalų vartojimas ryte suteikia penkis netikėtus gydytojų patvirtintus privalumus. Riebalų vartojimas stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, gerina pažintines funkcijas, padeda tvariai reguliuoti svorį, maksimaliai padidina hormonų gamybą ir suteikia ilgalaikės energijos visai dienai. Tyrimai rodo, kad riebalų turtingi pusryčiai gali 40 % sumažinti potraukį maistui ir maždaug 300 kilokalorijų sumažinti dienos kalorijų suvartojimą. Šie įrodymais pagrįsti privalumai paneigia tradicinį požiūrį į maistinius riebalus ir atskleidžia, kodėl norint pasiekti geriausius sveikatos rezultatus svarbus laikas.

Rytinis riebalų vartojimas stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje visą dieną

Riebalų vartojimas per pusryčius padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje ilgesnį laiką. Skirtingai nei angliavandeniai, riebalai virškinami lėtai, todėl išvengiama staigaus insulino šuolio, dėl kurio vėliau dieną sumažėja energijos. Šis laipsniškas medžiagų apykaitos procesas palaiko pastovų energijos lygį ir mažina alkį tarp valgymų.

Reklama

Žurnale „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” paskelbti tyrimai rodo, kad sveikų riebalų, tokių kaip avokadai, riešutai ar alyvuogių aliejus, įtraukimas į rytinį valgį iki 30 % sumažina glikemiją po valgio.

Šis stabilizuojantis poveikis ypač naudingas asmenims, turintiems atsparumą insulinui ar sergantiems cukriniu diabetu, nes sumažina hipoglikemijos epizodų per dieną tikimybę.

Riebalų valgymas per pusryčius gerina kognityvines funkcijas ir proto aiškumą

Smegenų veiklai labai naudingas rytinis maistinių riebalų vartojimas . Tyrimai rodo, kad sveiki riebalai yra pagrindiniai nervinių ląstelių membranų ir neuromediatorių gamybos komponentai.

Reklama

Žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” paskelbti tyrimai rodo, kad per pusryčius vartojamos omega-3 riebalų rūgštys gerina darbinę atmintį ir informacijos apdorojimo greitį.

Neurologai pabrėžia, kad ryte vartojami riebalai suteikia smegenims ilgalaikės energijos ir apsaugo nuo kognityvinių gebėjimų nuosmukio viduryje ryto, kuris paprastai siejamas su angliavandenių gausiais pusryčiais.

Dr. Cynthia Davenport, Harvardo medicinos mokyklos neurologė, pažymi: „Smegenims reikia maždaug 20 proc. mūsų paros energijos sąnaudų. Rytinis riebalų vartojimas garantuoja geriausią kognityvinę funkciją atliekant sudėtingas protines užduotis.”

Reklama

Riebalų turtingas rytinis maistas padeda tvariai reguliuoti svorį

Daugelis besilaikančiųjų dietų tradiciškai vengia riebaus maisto, kad numestų svorio, tačiau naujausi mitybos mokslai meta iššūkį tokiam požiūriui, ypač kalbant apie rytinį valgymą.

Tyrimai rodo, kad sveiki riebalai per pusryčius skatina sotumo hormonus, kurie mažina bendrą dienos kalorijų suvartojimą. Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbtame tyrime nustatyta, kad dalyviai, kurie valgė daug riebalų turinčius pusryčius, ilgiau jautėsi sotūs, palyginti su tais, kurie valgė daug angliavandenių turinčius pusryčius.

Riebalų virškinimas sukelia medžiagų apykaitos reakcijų kaskadą, kuri stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir apsaugo nuo ryto vidurio kritimo, kuris dažnai lemia nesveiką užkandžiavimą.

Reklama

Be to, su maistu gaunami riebalai palaiko tinkamą hormonų funkciją, būtiną veiksmingai medžiagų apykaitai.

Dr. Sarah Jenkins iš Kolumbijos universiteto pastebi: „Rytinis riebalų vartojimas iš tikrųjų padeda siekti ilgalaikių svorio valdymo tikslų.”

Rytiniai riebalai optimizuoja hormonų gamybą ir pusiausvyrą

Tinkamu laiku vartojami riebalai ne tik padeda reguliuoti svorį, bet ir daro didelę įtaką organizmo hormonų ekosistemai.

Reklama

Rytiniai riebalai skatina svarbiausių hormonų, įskaitant testosteroną ir estrogeną, gamybai reikalingą cholesterolį.

Tyrimai rodo, kad sveikų riebalų vartojimas iki 10 val. ryto padeda idealiai reguliuoti kortizolio kiekį, todėl gali sumažinti vidurdienio streso reakcijas.

Be to, rytinis riebalų vartojimas skatina adiponektino išsiskyrimą ir didina jautrumą insulinui visą dieną.

Reklama

Žurnale „Journal of Clinical Endocrinology” atlikti tyrimai rodo, kad per pusryčius vartojami riebalai subalansuoja grelino ir leptino kiekį, palyginti su tokiais pat per vakarienę vartojamais riebalais, todėl pagerėja apetito reguliavimas ir medžiagų apykaitos signalai vėlesnių valgymų metu.

Pusryčių riebalai suteikia ilgalaikės energijos ir mažina potraukį maistui vidury dienos

Priešingai nei angliavandeniai, kurie greitai padidina gliukozės kiekį kraujyje, per pusryčius vartojami riebalai palaipsniui suteikia ilgalaikį energijos išsiskyrimą, kuris gali tęstis iki vidurdienio.

Tyrimai rodo, kad rytais vartojami riebalai lėtina virškinimą ir suteikia pastovios energijos, nesukeldami su daug angliavandenių turinčiais pusryčiais susijusio kritimo.

Reklama

Mayo klinikos endokrinologė daktarė Sarah Thompson pažymi, kad sveikų riebalų, tokių kaip avokadai, riešutai ar alyvuogių aliejus, vartojimas per pusryčius labai sumažina alkio priepuolius ir potraukį prieš pietus.

Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad dalyviai, vartojantys pusryčius su riebiaisiais pusryčiais, pastebėjo 40 % mažesnį potraukį maistui ir per dieną suvartojo maždaug 1255 kilodžauliais mažiau kalorijų.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like