Morkų sultys ne tik gerina regėjimą, bet ir teikia naudos, kurios daugelis sveikatos entuziastų nepastebi. Nepaisant rūgštaus skonio, jos šarmina organizmą, fitonutrientais palaiko kepenų detoksikaciją, vitaminu C ir siliciu gerina kolageno gamybą, prebiotikų skaidulomis gerina žarnyno mikrobiomo sveikatą, nitratais didina sportinį pajėgumą, mažina uždegimą ir palaiko smegenų veiklą. Dėl šių įrodymais pagrįstų savybių morkų sultys yra funkcinis supermaistas, kurio poveikis visam organizmui gerokai pranoksta jo reputaciją dėl akių sveikatos.
Stebinantis šarminantis morkų sulčių poveikis organizmo ph
Priešingai, nei tikėtasi, morkų sultys, nepaisant to, kad šviežiai išspaustos yra rūgštinės, turi stiprų šarminantį poveikį organizmo pH.
Mineralų junginiai, ypač kalio, natrio ir kalcio, susidaro šarminės liekanos, kurios padeda neutralizuoti rūgščias medžiagų apykaitos atliekas.
Ši šarminanti savybė labai naudinga asmenims, kenčiantiems nuo rūgšties refliukso ar uždegiminių ligų.
Reguliarus vartojimas gali padėti palaikyti idealų pH balansą, sumažinti sąnarių skausmą ir pagerinti imuninės sistemos veiklą.
Tyrimai rodo, kad tinkamo pH balanso palaikymas naudojant šarminius maisto produktus, pavyzdžiui, morkų sultis, susijęs su geresniais bendrais sveikatos rezultatais ir mažesne lėtinių ligų rizika, todėl jos yra vertingas subalansuotos mitybos protokolų priedas.
Mažai žinomas morkų sulčių vaidmuo detoksikuojant kepenis
Morkų sultyse, apie kurias plačiai kalbama įprastinėse mitybos diskusijose, yra stipriai veikiančių fitonutrientų, kurie labai palaiko natūralius kepenų detoksikacijos kelius.
Didelė beta karotino ir glutationo koncentracija morkų sultyse suaktyvina II fazės detoksikacijos fermentus, padedančius kepenims riebaluose tirpius toksinus paversti vandenyje tirpiais junginiais ir juos pašalinti.
Tyrimai rodo, kad morkų sultyse esantys falkarinolio junginiai pasižymi hepatoprotekciniu poveikiu, mažindami oksidacinį stresą kepenų ląstelėse.
Be to, didelis flavonoidų kiekis sultyse padeda regeneruoti kepenų audinį ir didinti tulžies gamybą, būtiną su maistu gaunamiems riebalams skaidyti ir atliekoms šalinti.
Dėl šių mechanizmų morkų sultys yra ypač vertingos siekiant palaikyti geriausią kepenų funkciją.
Kaip morkų sultys skatina natūralaus kolageno gamybą
Nauji moksliniai tyrimai rodo, kad morkų sultys labai prisideda prie natūralaus kolageno gamybos dėl savo turtingo maistinių medžiagų profilio. Didelis vitamino C kiekis tiesiogiai skatina kolageno sintezę, aktyvindamas prokolageno genus ir stabilizuodamas kolageno molekules.
Be to, morkose esantys vitamino A dariniai reguliuoja fibroblastų – ląstelių, atsakingų už kolageno gamybą – veiklą.
Morkų sultyse taip pat yra silicio – mikroelemento, kuris stiprina kolageno matricą, sudarydamas skersinius ryšius tarp kolageno skaidulų.
Sudėtyje esantys antioksidantai, ypač beta karotenas, apsaugo esamą kolageną nuo laisvųjų radikalų ir ultravioletinių spindulių sukeliamo irimo, todėl ilgainiui veiksmingai išsaugo odos elastingumą ir stangrumą.
Netikėta reguliaraus morkų vartojimo nauda žarnyno mikrobiomui
Morkų sulčių poveikis žarnyno mikrobiomui neapsiriboja tik anksčiau aprašyta nauda odai.
Tyrimai rodo, kad morkose esančios skaidulinės medžiagos, ypač tirpioji skaidulinė medžiaga pektinas, veikia kaip prebiotikas, maitinantis naudingas žarnyno bakterijas.
Reguliarus morkų vartojimas skatina Bifidobacteria ir Lactobacilli rūšių, kurios padeda palaikyti žarnyno barjero vientisumą ir mažina uždegimą, augimą.
Morkų sultyse esantys polifenoliai dar labiau keičia žarnyno mikrobų sudėtį, todėl gali sumažėti kenksmingų bakterijų padermių ir padaugėti naudingų.
Šie mikrobiomo pokyčiai susiję su geresniu virškinimu, geresniu maistinių medžiagų įsisavinimu ir stipresne imunine funkcija, nes maždaug 70 % imuninių ląstelių yra žarnyne.
Morkų sultys – natūrali sportininkų darbingumą gerinanti priemonė
Morkų sultys – natūrali sportininkų darbingumą gerinanti priemonė
Sportininkai, ieškantys natūralių alternatyvų komerciniams našumą gerinantiems preparatams, pastebėjo, kad morkų sultys yra veiksminga alternatyva dėl jų unikalaus maistinio profilio.
Tyrimai rodo, kad didelė nitratų koncentracija morkų sultyse virsta azoto oksidu organizme, o tai pagerina kraujotaką ir deguonies patekimą į raumenis fizinio krūvio metu.
Sultyse gausu antioksidantų, įskaitant beta karotiną, kurie padeda sumažinti fizinio krūvio sukeltą oksidacinį stresą ir pagreitina atsigavimą.
Be to, sudėtyje esantys natūralūs angliavandeniai suteikia ilgalaikės energijos be kritimo, susijusio su perdirbtais sportiniais gėrimais.
Tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant morkų sultis, distancijų bėgikų ir dviratininkų ištvermė gali padidėti iki 16 %.
Morkų sultyse slypintys priešuždegiminiai junginiai
Morkų sultyse slepiasi ne tik sportininkams teikiamos sportinį rezultatą gerinančios savybės, bet ir daugybė priešuždegiminių junginių, kuriuos mokslininkai nustatė atlikę naujausius tyrimus.
Karotenoidų junginiai – daugiausia beta karotenas, alfa karotenas ir liuteinas – sinergiškai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina uždegimo žymenis.
Morkose esantis liuteolinas ir poliacetilenai slopina prouždegiminių citokinų gamybą.
Tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant morkas C reaktyvaus baltymo kiekis gali sumažėti iki 16 %.
Morkose esantys falkarinolio ir falkarindiolio junginiai pasižymi ypatingu poveikiu uždegimo sukeltoms ligoms, todėl morkų sultys gali būti naudingos sergant artritu, širdies ir kraujagyslių ligomis ir uždegiminiais žarnyno sutrikimais.
Kaip morkų sultys palaiko smegenų sveikatą ir kognityvines funkcijas
Tyrimai rodo, kad reguliarus morkų sulčių vartojimas labai prisideda prie geresnės pažinimo funkcijos ir bendros smegenų sveikatos per visą gyvenimą.
Morkų sultyse esanti didelė antioksidantų, ypač beta karotino ir liuteino, koncentracija padeda apsaugoti neuronus nuo oksidacinio streso ir su amžiumi susijusios žalos. Tyrimai rodo, kad šie junginiai mažina smegenų audinio uždegimą ir gali sumažinti neurodegeneracinių sutrikimų, tokių kaip Alzheimerio liga, riziką.
Be to, morkose esantys natūralūs nitratai gerina kraujo tekėjimą į smegenis, todėl pagerėja deguonies tiekimas ir gliukozės apykaita. Ši nauda kraujagyslėms skatina atminties formavimąsi, dėmesio koncentraciją ir duomenų apdorojimo greitį, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, kurių kognityvinių funkcijų pablogėjimas dažnai susijęs su sumažėjusia smegenų kraujotaka.