Aromatingi žalieji barščiai rudeniui: skanaus ir naudingo patiekalo receptai. Sveikata padėkos.

 

Žalieji barščiai – tai nuostabus vitaminų kupinas patiekalas, pagamintas iš šviežių žalumynų.

Žalieji barščiai su rūgštynėmis – viena skaniausių ir naudingiausių pavasario-vasaros sriubų.

Šį patiekalą galima ruošti tiek su mėsos sultiniu, tiek pasninko variantą. Klasikinėje versijoje pagrindinis žaliųjų barščių komponentas – jaunos rūgštynės, papildytos sezoninėmis jaunomis daržovėmis ir kiaušiniu.

Švieži žalumynai ne tik teikia didžiulę naudą organizmui, bet ir suteikia patiekalui ryškių spalvų. Lengvas, malonus žaliųjų barščių skonis būtinai patiks visai šeimai. Be to, tokie barščiai yra labai lengvai ir paprastai pagaminami. Ypač gerai šis patiekalas tinka su grietine.

Žalieji barščiai su rūgštynėmis

Ingredientai:

  • Kiauliena – 500 g
  • Bulvės – 2 vnt.
  • Morka – 1 vnt.
  • Svogūnas – 1 vnt.
  • Rūgštynės – 70 g
  • Kiaušiniai – 4 vnt.
  • Vanduo – 2,5 l
  • Lauro lapas – 1 vnt.
  • Augalinis aliejus – 20 g
  • Druska – pagal skonį
  • Sausi prieskoniai – pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia reikia paruošti mėsos sultinį. Paimkite kiaulieną su kaulu arba šonkauliukus, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirinkite. Nuimkite putas, kurios susiformuos. Mėsą virkite ant lėtos ugnies valandą laiko. Tada išimkite ją ir nuvalykite nuo kaulų. Sultinį perkošite ir grąžinkite į jį mėsą. Vėl viską užvirinkite.
  2. Nulupkite daržoves ir nuplaukite po tekančiu vandeniu. Bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į verdantį sultinį.
  3. Morką sutarkuokite ant vidutinio stambumo tarkos, smulkiai supjaustykite svogūną. Ant įkaitusios keptuvės įpilkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite smulkintą svogūną bei morką. Kepkite 3-5 minutes ant vidutinės ugnies. Tada paruoštą kepsnį sudėkite į puodą su sriuba.
  4. Kiaušinius virkite verdančiame vandenyje 5-7 minutes. Tada užpilkite juos šaltu vandeniu ir atvėsinkite. Nulupkite juos, supjaustykite ir įdėkite į sriubą. Aromato pagerinimui įdėkite vieną lauro lapą. Pagal skonį įberkite druskos ir prieskonių.
  5. Šviežias rūgštynes nuplaukite ir supjaustykite. Kai sriuboje bulvės suminkštės, galima dėti rūgštynes. Kartu su rūgštynėmis užvirinkite viską. Rūgštynių virinti nėra būtina. Todėl dėti jas į sriubą reikia virimo pabaigoje, prieš išjungiant. Paruoštus žaliuosius barščius uždenkite dangčiu ir leiskite šiek tiek pastovėti.

Žalieji barščiai su frikadelėmis

Ingredientai:

  • Jautiena (minkštimas) arba jautienos faršas – 400 g
  • Rūgštynės – 1 ryšulys (100-150 g)
  • Svogūnas – 2 vnt.
  • Bulvės – 400 g
  • Morka – 1 vnt.
  • Sviestas arba margarinas – 50 g
  • Kiaušiniai – 2 vnt.
  • Pienas – 150 g
  • Druska – pagal skonį
  • Maltieji juodieji pipirai – pagal skonį
  • Petražolės ir krapai – pagal skonį
  • Prieskoniai (pagal norą) – pagal skonį
  • Grietinė (pagal norą) – pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Jautienos minkštimą permalkite mėsmale kartu su vienu svogūnu, po to įdėkite smulkiai supjaustytą svogūną. Pasūdykite, papipirinkite, gerai išmaišykite. Drėgnomis rankomis formuokite nedideles frikadeles.
  2. Nulupkite ir supjaustykite bulves lazdelėmis. Smulkiai supjaustykite antrą svogūną ir sutarkuokite morką šiaudeliais. Nuplaukite rūgštynes ir supjaustykite stambiais gabaliukais. Smulkiai supjaustykite žalumynus. Kiaušinius šiek tiek išplakite ir sumaišykite su pienu.
  3. Pakepinkite svogūnus su morkomis keptuvėje su įkaitintu augaliniu aliejumi.
  4. Į verdantį vandenį (2 litrus) įdėkite frikadeles, leiskite jiems užvirti ir nuimkite putas. Sudėkite bulves, sumažinkite ugnį ir virkite 15 minučių. Tada sudėkite pakepintas daržoves ir rūgštynes. Virkite 5 minutes.
  5. Plona srovele, maišydami, įpilkite į sriubą pieną su kiaušiniais. Pagal skonį įberkite druskos, įdėkite mėgstamų prieskonių. Apibarstykite barščius žalumynais ir išjunkite ugnį. Į lėkštę su žaliaisiais barščiais galima įdėti grietinės ir maltų pipirų.

Žalieji barščiai su kiaulės šonkauliukais ir burokėliais

Ingredientai:

  • Kiaulienos šonkauliukai – 500 g
  • Burokėlis – 160 g
  • Šviežios rūgštynės – 150 g
  • Bulvės – 450 g
  • Kiaušiniai – 5 vnt.
  • Morka – 100 g
  • Žali svogūnai – 100 g
  • Švieži krapai – 30 g
  • Šviežios petražolės – 30 g
  • Augalinis aliejus – 2-3 v. š.
  • Actas 9% – 1 a. š.
  • Cukrus – 20 g
  • Druska – pagal skonį
  • Maltieji juodieji pipirai – pagal skonį
  • Lauro lapas – 3 vnt.
  • Vanduo – 2 l

Gaminimo eiga:

  1. Šonkauliukus supjaustykite porcijomis ir sudėkite į puodą. Užpilkite vandeniu, užvirinkite ir, nuimdami putas, virkite ant nedidelės ugnies 1-1,5 valandos. Išvirtus šonkauliukus išimkite, mėsą atskirkite nuo kaulų ir supjaustykite gabaliukais, o sultinį perkošite. Mėsą uždenkite plėvele ir padėkite į šalį.
  2. Kiaušinius virkite 10 minučių po užvirimo (kietai), tada atvėsinkite šaltame vandenyje.
  3. Nulupkite bulves ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Įdėkite į sultinį ir virkite 10 minučių.
  4. Nulupkite morką, burokėlį ir svogūną. Svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais, morką ir burokėlį sutarkuokite stambia tarka.
  5. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus ir kepkite svogūnus apie 5 minutes, kol taps permatomi ir šiek tiek paruduos.
  6. Į keptuvę įdėkite dar 1-2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus ir sudėkite burokėlius bei morkas. Iš karto įpilkite 1 arbatinį šaukštelį acto ir įdėkite lauro lapelius. Daržoves kepkite ant vidutinės ugnies apie 7 minutes, kol suminkštės ir atsiras malonus aromatas. Tada įdėkite cukraus.
  7. Į verdančią sriubą sudėkite pakeptus burokėlius, morkas ir svogūnus. Virkite dar 5-7 minutes, po to įdėkite rūgštynes. Kai sriuba vėl užvirs, įdėkite mėsą, druską, pipirus ir smulkintus žalumynus. Išjunkite ugnį ir leiskite pastovėti 10-15 minučių.
  8. Kiekvienoje lėkštėje patiekite po pjaustytą kiaušinį ir šiek tiek grietinės.

Žaliųjų barščių nauda organizmui

Žalieji barščiai – tai ne tik skanus, bet ir labai naudingas patiekalas:

  • Rūgštynėse gausu vitamino C, geležies ir kitų vertingų mineralų
  • Žalumynai padeda stiprinti imunitetą
  • Lengvai virškinamas patiekalas, kuris neapsunkina organizmo
  • Puikiai tinka pavasario-vasaros laikotarpiu, kai organizmas ypač reikalauja vitaminų
  • Turi valomųjų savybių, gerina virškinimą

Ruoškite šiuos skanius ir naudingus žaliuosius barščius savo šeimai ir mėgaukitės ne tik puikiu skoniu, bet ir jų teikiama nauda sveikatai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video