Traški, kvapni ir skaniai auksinio atspalvio vištienos oda – daugeliui tai mėgstamiausias patiekalo elementas. Tačiau nuolat girdime prieštaringą informaciją: vieni ragina jos atsisakyti dėl sveikatai keliamos rizikos, kiti teigia, kad nereikėtų atsisakyti šio malonumo. Ką apie tai sako ilgaamžiai ir medicinos ekspertai? Ar galime mėgautis vištienos oda be kaltės jausmo ir rizikos sveikatai? Išsiaiškinome tikslius faktus ir pateikiame praktinį vadovą, kuris padės priimti tinkamiausius sprendimus jūsų sveikatai.
Kodėl vištienos oda kelia susirūpinimą sveikatos specialistams?
Sveikatos specialistai ir ilgaamžiai dažnai perspėja apie keptą vištienos odą dėl kelių svarbių priežasčių:
Mitybinė sudėtis, kelianti rūpesčių
- Sotieji riebalai – vištienos odoje yra žymiai daugiau sočiųjų riebalų nei liesoje vištienos mėsoje. Ilgalaikis perteklinis sočiųjų riebalų vartojimas siejamas su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
- Cholesterolis – odoje koncentruojasi didesnis cholesterolio kiekis nei pačioje mėsoje. Nors naujesni tyrimai rodo, kad maisto cholesterolio poveikis kraujyje esančiam cholesteroliui nėra toks tiesioginis, kaip manyta anksčiau, žmonėms, turintiems genetinį polinkį į aukštą cholesterolio lygį, tai vis tiek gali būti aktualu.
- Kalorijos – vištienos oda yra kaloringa. 100 g keptos vištienos su oda turi maždaug 30-40% daugiau kalorijų nei ta pati porcija be odos.
Kepimo proceso sukuriami junginiai
Kepant aukštoje temperatūroje odoje vyksta biocheminiai procesai, kurie kelia papildomą susirūpinimą:
- Oksiduoti riebalai – aukšta temperatūra sukelia riebalų oksidaciją, dėl ko formuojasi potencialiai žalingi junginiai, galintys skatinti uždegimą organizme.
- Heterocikliniai aminai (HCA) ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAA) – šie junginiai susiformuoja kepant mėsą aukštoje temperatūroje, ypač kai ji apanglėja. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali turėti kancerogeninių savybių.
Galimi teršalai
- Oda gali sukaupti didesnes antibiotikų, hormonų ir pesticidų koncentracijas nei kitos vištienos dalys. Vis dėlto, šios rizikos mastas priklauso nuo vištienos kilmės ir auginimo praktikos.
Ilgaamžių požiūris: saikingumas, o ne absoliutus draudimas
Įdomu tai, kad ilgaamžiai regionuose, tokiuose kaip Japonijos Okinava, Italijos Sardinija ar Graikijos Ikaria, laikosi saikingo požiūrio. Jie nevengia tradicinių patiekalų su vištiena, įskaitant odą, tačiau:
- Mėsos vartojimas apskritai yra santūresnis nei vakarietiškoje dietoje
- Porcijos yra mažesnės
- Mėsa dažniau ruošiama troškinta, virta ar kepta orkaitėje, o ne apkepta
- Mėsos patiekalai paprastai derinami su daug daržovių
Šis požiūris atspindi bendrą principą – ne visišką atsisakymą, o sąmoningą saikingumą ir geresnių gaminimo būdų pasirinkimą.
Kaip saugiau mėgautis vištienos oda?
Jei nenorite visiškai atsisakyti vištienos odos malonumo, štai keletas patarimų, kaip sumažinti galimą riziką:
1. Atkreipkite dėmesį į vištienos kilmę
- Rinkitės ekologiškus, laisvai augintus viščiukus iš patikimų šaltinių
- Ieškokite produktų be antibiotikų ir hormonų
- Pirkite vištieną iš vietinių ūkių, kur galima daugiau sužinoti apie auginimo praktiką
2. Keiskite gaminimo būdą
- Venkite gilaus kepimo aliejuje – tai padidina riebalų kiekį ir skatina žalingų junginių formavimąsi
- Rinkitės kepimą orkaitėje – kepimas ant grotelių leidžia riebalams nutekėti
- Išbandykite garinimą ir troškimą – šie metodai išsaugo skonį, bet sumažina kalorijų kiekį
- Grilyje kepkite netiesiogiai – vengiant tiesioginio kontakto su liepsna sumažėja HCA ir PAA formavimasis
3. Kontroliuokite porcijas ir dažnumą
- Mėgaukitės vištienos oda retkarčiais, o ne kasdien
- Valgykite mažesnes porcijas
- Derinkite su gausiomis daržovių porcijomis, kurios užtikrins sotumą
4. Atsižvelkite į individualią sveikatos būklę
- Jei turite aukštą cholesterolio lygį, širdies ir kraujagyslių ligas ar diabetą, pasitarkite su gydytoju
- Asmenims su minėtomis sveikatos būklėmis gali būti rekomenduojama visiškai atsisakyti vištienos odos
- Sveikiems asmenims be rizikos veiksnių proginis vištienos odos valgymas paprastai nekelia didelės rizikos
Praktiniai patarimai ruošiant vištieną
Pirkimas ir paruošimas
- Šviežumas – pirkite šviežią vištieną ir laikykite tinkamoje temperatūroje
- Nuodugnus plovimas – prieš ruošimą gerai nuplaukite vištieną po tekančiu vandeniu
- Sausa oda – prieš kepant nusausinkite odą popierine servetėle; sausesnė oda taps traškesnė naudojant mažiau riebalų
Sveikesni kepimo būdai
- Orkaitėje su minimaliu aliejumi:
- Patepkite odą nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus
- Kepkite ant grotelių, po kuriomis padėtas skardos lakštas riebalams surinkti
- Kepkite 180-200°C temperatūroje, kad sumažintumėte žalingų junginių formavimąsi
- Oro gruzdintuvėje:
- Šis prietaisas leidžia pasiekti traškią odą su minimaliu aliejaus kiekiu
- Temperatūra neturėtų viršyti 190°C
- Prieskoniai vietoj druskos:
- Mažinkite druskos kiekį naudodami žoleles ir prieskonius
- Rozmarinas, čiobrelis, česnakas ne tik suteiks skonį, bet ir turi antioksidacinių savybių
Porcijų kontrolė
- Standartinė porcija – vienas vištienos gabalėlis su oda (krūtinėlė arba kojelė)
- Valgykite vištienos odą ne dažniau kaip 1-2 kartus per savaitę
- Visada derinkite su daržovėmis ir pilnagrūdžiais angliavandeniais subalansuotam maistui
Ar yra alternatyva mėgstantiems traškią odą?
Jei vis dėlto nusprendėte atsisakyti vištienos odos, bet ilgitės to traškumo, štai keletas alternatyvų:
- Prieskonių plutelė – apiberkite pačią vištienos mėsą įvairiais prieskoniais ir žolelėmis, kurie kepant suformuoja skanią plutelę
- Sveikesnis apkepas – apvoliokite vištieną kiaušinyje ir pilno grūdo džiūvėsėliuose prieš kepant
- Kalakutiena – kalakutienos oda turi šiek tiek mažiau riebalų nei vištienos
- Augalinės alternatyvos – išbandykite traškius tofu ar tempeh patiekalus
Išvada: subalansuotas požiūris vietoj kraštutinumų
Remiantis ilgaamžių išmintimi ir šiuolaikiniais moksliniais tyrimais, optimaliausias požiūris į vištienos odą yra saikingas:
- Visiškas atsisakymas nėra būtinas sveikiems žmonėms be rizikos veiksnių
- Svarbesnis yra bendras mitybos modelis, o ne pavieniai maisto produktai
- Keptos vištienos odą galima valgyti retkarčiais, taikant sveikesnius gaminimo būdus
- Asmenims su širdies ir kraujagyslių ligomis ar aukštu cholesteroliu rekomenduojama būti atsargesniems
Galiausiai, sprendimas valgyti ar nevalgyti vištienos odą priklauso nuo jūsų individualios sveikatos būklės, rizikos veiksnių ir bendrų mitybos įpročių. Svarbu ne moralizuoti savo pasirinkimus, o priimti juos sąmoningai, remiantis patikima informacija ir asmeninėmis aplinkybėmis.
Kaip daugelis ilgaamžių pasakytų – mėgaukitės maistu, bet išmintingai ir saikingai.






1 comment
Valgiau ir valgysiu. Neklausydamas jokių patarimų. Mėgstu su riebalais.