Dietologai paaiškino, kodėl reikėtų valgyti fermentuotus marinuotus agurkus

Dietologai pažymi, kad fermentuoti marinuoti agurkai yra mažai kaloringi ir drėkina organizmą, be to, juose yra gyvų pieno rūgšties bakterijų, kurios gali teigiamai pakeisti žarnyno aplinką. Įrodymai rodo, kad šie mikroorganizmai susiję su trumpųjų grandžių riebalų rūgščių gamyba ir nedideliu medžiagų apykaitos pagerėjimu, o daržovės taip pat tiekia nedidelį kiekį vitaminų ir elektrolitų. Praktiniai klausimai dėl natrio, fermentacijos autentiškumo ir laikymo turi įtakos naudai, todėl šiuos niuansus verta išnagrinėti išsamiau.

Kas yra fermentuoti marinuoti agurkai ir kaip jie gaminami

Tradicinis konservavimo būdas – fermentuoti marinuoti agurkai – tai agurkai, panardinti į druskos sūrymą ir palikti pieno rūgšties fermentacijai, kurios metu natūralūs, druskai atsparūs mikroorganizmai agurkų cukrų paverčia pieno rūgštimi, parūgštindami aplinką ir konservuodami daržoves.

Šiam procesui reikalingos tiksliai dozuojamos druskos koncentracijos, švarūs indai ir kelių savaičių laikymas vėsioje vietoje, kad būtų skatinami pageidaujami mikroorganizmai ir slopinami patogenai.

Rodikliai yra acto nebuvimas etiketėse, matomi burbuliukai ir šaldymas.

Gamintojai teikia pirmenybę nuoseklumui, stebėdami druskos koncentraciją ir temperatūrą.

Skaitytojams, kurie nori patiekti šį produktą, patariama rinktis šaldytus, aiškiai paženklintus fermentuotus stiklainius ir, siūlant juos kitiems, subalansuoti skonį ir natrio kiekį.

Tyrimais pagrįsta nauda žarnynui ir medžiagų apykaitai

Klinikiniai ir stebėjimo tyrimai rodo, kad reguliarus fermentuotų daržovių, įskaitant fermentuotus marinuotus agurkus, vartojimas yra susijęs su matomu medžiagų apykaitos ir žarnyno sveikatos rodiklių pagerėjimu.

Tyrimai rodo, kad fermentuotų daržovių vartojimas yra susijęs su pagerėjusiu gliukozės reguliavimu, palankiais lipidų pokyčiais (mažesniu trigliceridų kiekiu, didesniu HDL kiekiu) ir nedideliu kraujospūdžio sumažėjimu.

Mechanistiniai tyrimai naudos priskiria pieno rūgšties bakterijoms, kurios keičia žarnyno mikrobiologinę sudėtį, skatina trumpųjų grandžių riebalų rūgščių gamybą ir stiprina žarnyno barjero funkciją.

Stebėjimo duomenys patvirtina, kad reguliarus vartojimas mažina 2 tipo diabeto riziką.

Praktiniai patarimai pabrėžia, kad reikia vartoti nedideles porcijas ir įvairius produktus, siekiant maksimaliai padidinti mikrobiologinę įvairovę, tuo pačiu išlaikant natrio kiekio pusiaus

Agurkų maistinės medžiagos ir hidratacijos privalumai

Remiantis įrodymais, kad fermentuoti daržovės daro įtaką medžiagų apykaitai ir žarnyno sveikatai, dėmesys kreipiamas į pagrindinį agurkų maistinį profilį ir tai, kaip jų didelis vandens kiekis palaiko hidrataciją ir mažai kalorijų turinčią mitybą.

Agurkai sudaro >95 % vandens, suteikia elektrolitų ir palengvina skysčių pusiausvyrą, kai jie patiekiami kitiems, ypač karštyje ar po fizinio aktyvumo.

Jie tiekia nedidelį kiekį vitamino K, vitamino C, kalio ir ląstelienos, praturtindami maistą mikroelementais be didelio kalorijų kiekio.

Fermentuota forma agurkai išlaiko didžiąją dalį šio profilio, praturtindami fermentacijos metu susidariusiais junginiais.

Slaugytojams ir maisto paslaugų planuotojams agurkai yra praktiškas, hidratuojantis komponentas, kuris papildo maistingus patiekalus.

Kaip pasirinkti ir laikyti tikrai fermentuotus marinuotus agurkus

Kaip pirkėjas gali patikimai atskirti fermentuotus marinuotus agurkus nuo greitai marinuotų acto tirpalu produktų? Pirkėjai turėtų patikrinti etiketėse, ar yra žodis „fermentuotas“, nėra acto ir ar ingredientų sąraše yra druska ir agurkai. Rinkitės šaldytus stiklainius arba statines; ilgai laikomi stiklainiai dažnai rodo, kad buvo taikytas terminis apdorojimas, kuris sunaikina gyvas kultūras.

Atidarius, ieškokite švelnaus burbulavimo arba aštraus aromato, kurie rodo aktyvią pieno fermentaciją. Laikykite fermentuotus marinuotus agurkus šaldytuve, kad sulėtintumėte fermentaciją ir išsaugotumėte tekstūrą; sandariai uždarykite ir suvartokite per rekomenduojamą laiką. Dideliems kiekiams išlaikykite marinato sluoksnį, kad išvengtumėte gedimo. Šie žingsniai padeda tiems, kurie aptarnauja kitus, pasirinkti saugius, mikrobiologiškai aktyvius marinuotus agurkus.

Kiek valgyti ir praktiniai patarimai dėl porcijų

Patvirtinus, kad stiklainis yra tikrai fermentuotas ir tinkamai laikomas, dėmesys kreipiamas į tinkamas porcijas ir praktišką naudojimą.

Dietologai rekomenduoja per dieną suvalgyti apie 2 šaukštus iki 3/4 puodelio (30–180 ml) fermentuotų daržovių; marinuotiems agurkoms tai prilygsta vienam ar keliems agurkoms, priklausomai nuo dydžio. Tarnautojai turėtų riboti natrio jautrių svečių suvartojamą kiekį, siūlydami vandeningus agurko gabaliukus kartu su mažesnio natrio kiekio patiekalais.

Praktinis naudojimas: papuoškite salotas, patiekite su sumuštiniais, sumaišykite su grūdų dubenėliais arba supjaustykite į pagardus, kad suteiktumėte skonio be perteklinio tūrio.

Skatinkite įvairovę – derinkite marinuotus agurkus su fermentuotais kopūstais arba morkomis – kad padidintumėte mikrobų poveikį, stebėdami individualų toleravimą ir kraujospūdį.

You May Also Like

Rekomenduojami video