Senovės išmintis, kuri stiprina kūną geriau nei šiuolaikiniai papildai
Baltymų revoliucija, kurios nematome
Šiuolaikiniame pasaulyje baltymų milteliai tapo kone privaloma sportuojančiųjų ir sveikai gyvenančiųjų dietos dalimi. Parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairių išrūgų, sojos ir žirnių baltymų pakuočių, žadančių raumenų augimą ir geresnę savijautą.
Tačiau kol mes masiškai vartojame pramoniniu būdu pagamintus baltymus, senovės Indijos medicinos sistema – Ajurveda – jau tūkstančius metų siūlo natūralius, visapusiškus maisto produktus, kurie ne tik aprūpina organizmą baltymais, bet ir suteikia daugybę kitų naudingų medžiagų.
Kodėl vien baltymų nepakanka?
Ajurvedos požiūriu, maistas yra daugiau nei vien maistinių medžiagų šaltinis. Kiekvienas produktas turi savo energiją ir poveikį kūnui. Vien baltymai, be kitų sinergiškai veikiančių medžiagų, nesukuria harmoningo poveikio.
Prabangūs baltymų milteliai dažnai yra:
- Perdirbti ir izoliuoti, praradę natūralią maistinių medžiagų pusiausvyrą
- Papildyti dirbtiniais skonikliais, saldikliais ir konservantais
- Sunkiai virškinami daugeliui žmonių
- Brangūs, bet nesuteikiantys visaverčio maistingumo
Ashwagandha – adaptogenas, stiprinantis ir raminantis
Vienas galingiausių ajurvedinių supermaisto produktų yra ashwagandha. Šis adaptogenas ne tik padeda kūnui prisitaikyti prie streso, bet ir:
- Natūraliai didina testosterono kiekį, padedantį auginti raumenis
- Mažina kortizolio (streso hormono) lygį, kuris trukdo raumenų augimui
- Gerina miego kokybę, o būtent miego metu vyksta raumenų atsistatymas
- Pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, padedančiomis greičiau atsistatyti po treniruočių
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant ashwagandha ekstraktą, raumenų jėga ir masė gali padidėti panašiai kaip ir vartojant baltymų papildus, tačiau su papildoma nauda nervų sistemai.
Sattu – Indijos sportininkų paslaptis
Sattu – kepintų avinžirnių ir miežių miltų mišinys – jau šimtmečius naudojamas Indijos imtynininkų ir stipruolių. Šis tradicinis produktas:
- Turi aukštą baltymų kiekį (100 g sattu turi apie 20 g baltymų)
- Suteikia ilgalaikės energijos dėl kompleksinių angliavandenių
- Turi didelį skaidulinių medžiagų kiekį, kurios padeda išlaikyti sotumo jausmą
- Yra turtingas mineralais – kalciu, magniu ir geležimi
Sportininkams ypač naudinga sattu su vandeniu ar rauginto pieno produktais – toks derinys ne tik aprūpina baltymais, bet ir padeda atstatyti elektrolitų balansą po intensyvaus fizinio krūvio.
Čija sėklos – mažos, bet galingos
Nors čija sėklos nėra tradicinis ajurvedinis produktas, jos puikiai atitinka ajurvedinį požiūrį į maistą. Šios mažos sėklytės:
- Turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei lašiša
- Pasižymi aukštu kokybišku baltymų kiekiu (apie 17%)
- Turi daug skaidulinių medžiagų, kurios padeda palaikyti pastovų energijos lygį
- Suteikia kalcio, fosforo ir magnio – mineralų, būtinų raumenų funkcionavimui
Vos 2 valgomieji šaukštai čija sėklų per dieną gali ženkliai pagerinti atsigavimą po treniruočių ir bendrą savijautą.
Triphala – virškinimo sistemai ir detoksikacijai
Ajurvedoje tikima, kad geras virškinimas yra raktas į raumenų augimą ir bendrą sveikatą. Triphala – trijų vaisių mišinys – yra vienas galingiausių virškinimo sistemos stiprintojų:
- Gerina maistinių medžiagų įsisavinimą, todėl kūnas geriau panaudoja gaunamus baltymus
- Turi priešuždegiminių savybių, padedančių mažinti raumenų skausmą
- Veikia kaip antioksidantas, apsaugodamas raumenis nuo oksidacinio streso
- Švelniai valo žarnyną nuo toksinų, kurie gali trukdyti raumenų augimui
Reguliarus Triphala vartojimas gali būti puiki alternatyva brangiems probiotikams ir virškinimo fermentų papildams.
Ghee – supermaistas raumenims ir smegenims
Ghee (lydytas sviestas) ajurvedoje vadinamas „maisto auksas”. Nors Vakaruose daugelis bijo riebalų, ghee yra ypatingi:
- Turtingas trumpos ir vidutinės grandinės riebalų rūgštimis, kurios tiesiogiai naudojamos energijai
- Turi CLA (konjuguotą linolo rūgštį), kuri padeda mažinti kūno riebalus ir didinti raumenų masę
- Aprūpina vitaminais A, D, E ir K – būtinais elementais hormonų gamybai
- Padeda įsisavinti kituose maisto produktuose esančius baltymus
Valgomasis šaukštas ghee per dieną gali būti puiki priemonė padidinti testosterono gamybą ir pagerinti bendrą energijos lygį.
Kaip pradėti naudoti ajurvedinius supermaisto produktus?
Neskubėkite išmesti savo baltymų miltelių, bet palaipsniui įtraukite šiuos produktus į savo mitybą:
- Pradėkite nuo nedidelių kiekių – arbatinio šaukštelio ashwagandhos ar pusės valgomojo šaukšto ghee
- Deriniai veikia galingiau nei pavieniai produktai – išbandykite sattu su čija sėklomis
- Skirtingiems metų laikams tinka skirtingi produktai – vasarą daugiau vėsinančių, žiemą – šildančių
- Stebėkite savo savijautą – ajurvedoje tikima, kad kiekvienas kūnas yra unikalus
Apibendrinant
Baltymų milteliai gali būti patogūs, bet jie nesuteikia tokio visapusiško poveikio kaip tradiciniai ajurvediniai supermaisto produktai. Šie senovės išminties sukurti sprendimai ne tik aprūpina organizmą baltymais, bet ir harmonizuoja visą kūno veiklą, padėdami pasiekti geresnių rezultatų sportuojant ir geresnės savijautos kasdienybėje.
Galbūt laikas grįžti prie šaknų ir atrasti tai, ką žmonės žinojo tūkstančius metų – tikras maistas visada bus pranašesnis už laboratorinius kūrinius.