Alyvuogių aliejus – ne tik skanus. Mokslininkai jį vadina būtinu

essential and delicious oil

Mokslininkai alyvuogių aliejų priskiria prie esminių produktų dėl jo įspūdingo poveikio sveikatai. Tyrimai rodo, kad jis mažina MTL cholesterolio kiekį, išlaikydamas DTL kiekį, kovoja su uždegimu dėl tokių junginių kaip oleokantalas ir gali apsaugoti kognityvines funkcijas. Pagrindinis Viduržemio jūros regiono produktas pasižymi kardioprotekciniu poveikiu, tyrimai rodo, kad reguliariai jį vartojantiems žmonėms širdies ir kraujagyslių ligų atvejų sumažėja 30 %. Jame esantys polifenoliai kovoja su oksidaciniu stresu ir palaiko ląstelių sveikatą. Skirtumas tarp aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo ir įprasto spaudimo turi didelę įtaką šiai naudai.

Alyvuogių aliejaus ypatingų sveikatos savybių moksliniai pagrindai

Beveik kiekviena alyvuogių aliejaus sudedamoji dalis lemia jo nepaprastą naudą sveikatai. Jo mononesočiosios riebalų rūgštys padeda mažinti MTL cholesterolio kiekį, kartu išsaugant naudingą DTL kiekį, todėl mažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Reklama

Alyvuogių aliejaus polifenoliai– stiprūs antioksidantai, tokie kaip oleokantalas ir oleuropeinas, – kovoja su oksidaciniu stresu ir uždegimu ląsteliniu lygmeniu. Tyrimai rodo, kad šie junginiai slopina procesus, susijusius su vėžio vystymusi ir neurodegeneracinėmis ligomis.

Aliejuje yra daug vitamino E, kuris apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Aliejuje esantis skvaleno kiekis, neįprastas kituose maisto produktuose, laboratoriniais tyrimais įrodo priešvėžines savybes.

Vis daugiau įrodymų rodo, kad reguliarus jų vartojimas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina žarnyno mikrobiomo būklę ir mažina bendrą mirtingumo riziką.

Reklama

Kaip kasdienis vartojimas veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą

Alyvuogių aliejaus nauda širdies ir kraujagyslių sistemai, įtraukus jį į kasdienę mitybą, tiesiogiai pasireiškia išmatuojamais sveikatos rodikliais.

Tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant 15-30 mililitrų aliejaus, sumažėja MTL cholesterolio kiekis ir išlieka naudingas DTL kiekis.

Viduržemio jūros regiono gyventojų tyrimai rodo, kad nuolatinis alyvuogių aliejaus vartojimas 30 % sumažina širdies ir kraujagyslių ligų atvejų skaičių.

Reklama

Šią apsaugą lemia oleino rūgštis ir polifenoliai, kurie kovoja su arterijų uždegimu ir apsaugo nuo trombocitų agregacijos.

„Predimed” tyrimas parodė, kad dalyviai, kasdien vartojantys pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų, patyrė mažiau insultų ir infarktų, palyginti su kontroline grupe.

Panašu, kad ši nauda priklauso nuo dozės, o didžiausia apsauga pasireiškia suvartojant maždaug 20 g alyvuogių aliejaus per dieną.

Reklama

Alyvuogių aliejaus vaidmuo kovojant su lėtiniu uždegimu

Daugelyje klinikinių tyrimų nustatyta, kad alyvuogių aliejus yra stiprus priešuždegiminis preparatas, todėl vertingas lėtinėms uždegiminėms ligoms gydyti.

Alyvuogių aliejaus veiksmingumą pirmiausia lemia oleokantalas, fenolinis junginys, kuris veikia panašiai kaip ibuprofenas, slopindamas uždegimą sukeliančius fermentus.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant alyvuogių aliejų kraujyje mažėja uždegimo žymenų, tokių kaip C reaktyvusis baltymas ir interleukinas-6.

Reklama

Šis priešuždegiminis poveikis gali sumažinti tokių ligų, kaip reumatoidinis artritas, uždegiminės žarnyno ligos ir tam tikri neurodegeneraciniai sutrikimai, riziką.

Kad priešuždegiminis poveikis būtų maksimalus, ekspertai rekomenduoja ypač tyrą alyvuogių aliejų, kuriame yra didžiausia biologiškai aktyvių junginių koncentracija, palyginti su rafinuotomis alyvuogių rūšimis.

Smegenų apsauga: Viduržemio jūros skystojo aukso nauda kognityviniams gebėjimams

Nors alyvuogių aliejaus tyrimuose plačiai aprašyta jo nauda širdies ir kraujagyslių sistemai, dabar atsiranda naujų įrodymų, kad jis turi nepaprastą apsauginį poveikį smegenų sveikatai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje esantis junginys oleokantalas gali padėti sumažinti su Alzheimerio liga susijusių beta amiloido plokštelių kaupimąsi. Be to, alyvuogių aliejuje esantys mononesotieji riebalai palaiko sveikas smegenų ląstelių membranas ir nervinį ryšį.

Ilgalaikiai stebėjimo tyrimai rodo, kad asmenų, besilaikančių Viduržemio jūros regiono dietos, kurioje gausu alyvuogių aliejaus, pažintinės funkcijos su amžiumi blogėja lėčiau.

Šios neuroprotekcinės savybės priskiriamos unikaliam alyvuogių aliejaus polifenolių ir antioksidantų deriniui, kovojančiam su oksidaciniu stresu ir neurouždegimu.

Reklama

Ypač tyro alyvuogių aliejaus ir įprasto alyvuogių aliejaus naudos palyginimas

Norint suprasti, kuo skiriasi aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo ir įprastas alyvuogių aliejus, reikia išnagrinėti jų gamybos metodus ir maistines savybes.

Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (EVOO) spaudžiamas šaltuoju būdu iš šviežių alyvuogių, nenaudojant karščio ir cheminių medžiagų, todėl išsaugomi natūralūs antioksidantai ir fenoliniai junginiai. Jame yra daugiau oleokantalio, kuris pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, prilygstančiu ibuprofenui.

Įprastas alyvuogių aliejus rafinuojamas, todėl iš jo pašalinami kai kurie naudingi junginiai. Nors jame vis dar yra širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų, tačiau antioksidantų ir polifenolių jame mažiau nei EVOO.

Reklama

Tyrimai rodo, kad EVOO geriau apsaugo nuo oksidacinio streso ir uždegimo, todėl, norint padidinti alyvuogių aliejaus naudą sveikatai, geriau rinktis EVOO.

Praktiniai būdai, kaip į savo mitybą įtraukti daugiau alyvuogių aliejaus

Įtraukdami alyvuogių aliejų į kasdienį maistą, turite daugybę galimybių įgyti jo privalumų sveikatai be didesnių mitybos sutrikimų.

Keisdami sviestą alyvuogių aliejumi troškinkite daržoves ar baltymus. Apšlakstykite juo par uoštus patiekalus, pavyzdžiui, sriubas, makaronus ar keptas daržoves, kad pagerintumėte jų skonį ir maistingumą.

Reklama

Kepdami pakeiskite alyvuogių aliejų kitais riebalais tokiuose receptuose kaip keksiukai ar pyragai. Sukurkite paprastus vinaigretus suplakdami alyvuogių aliejų su actu arba citrinų sultimis. Viso grūdo duoną mirkyti kokybiškame alyvuogių aliejuje – sveikesnė alternatyva sviesto užtepėlėms.

Šie būdai ir naudingi Viduržemio jūros regiono dietai, ir suteikia subtilių skonio variacijų kasdieniame maisto gamyboje.

Kuo kai kurie alyvuogių aliejai pranašesni? Kokybės žymenų supratimas

Alyvuogių aliejaus kokybę lemia daugybė veiksnių, o aukščiausios kokybės veislės išsiskiria specifinėmis savybėmis ir gamybos metodais. Aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus paprastai gaunamas iš anksti nuskintų alyvuogių, kurios šaltai spaudžiamos praėjus kelioms valandoms po nuskynimo, taip sumažinant oksidaciją ir išsaugant polifenolius.

Reklama

Pagrindiniai kokybės rodikliai – mažas rūgštingumas (mažiau nei 0,8 % aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių), juslinės savybės (pipirų skonis, žolės natos) ir cheminiai profiliai, rodantys didelį antioksidantų kiekį. Tarptautinės alyvuogių aliejaus tarybos sertifikavimo standartai leidžia objektyviai patikrinti kokybę.

Gamybos aplinka yra labai svarbi – dirvožemio sąlygos, klimatas, alyvuogių veislės ir apdorojimo būdai – visa tai daro įtaką galutinėms aliejaus savybėms ir maistinėms savybėms.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like