Mokė draugai iš Ispanijos! Pigūs menkės skanesnės už lašišą, receptas nustebino visus!

Ar žinote, kad viena paprasčiausių ir pigiausių žuvų gali tapti tikru gardėsiu, kuris savo skoniu konkuruos net su brangiausia lašiša? Šį nuostabų receptą man atskleidė draugai iš Ispanijos – kulinarijos šalies, kur žuvies patiekalai yra tiesiog neprilygstami. Po to, kai išbandžiau šį receptą, menkė tapo mūsų šeimos mėgstamiausiu patiekalu, o svečiai nuolat prašo pasidalinti šia paslaptimi.

Kodėl šis receptas toks ypatingas?

Ispaniška menkės paruošimo technika turi keletą unikalių savybių, kurios paverčia paprastą žuvį tikru delikatesu:

  • Specialus padažas – sojos padažo, majonezo ir Dijon garstyčių derinys suteikia žuviai nepakartojamą aromatą ir padeda išsaugoti sultingumą
  • Dvigubas apvoliojimas – miltai ir padažas sukuria tobulą plutelę, kuri kepant užrakina visus skonius
  • Daržovių ir prieskonių sinergija – tinkamai parinkti prieskoniai ir daržovės papildo, o ne užgožia natūralų menkės skonį
  • Ryžių paruošimas su žuvies sultimis – šis metodas leidžia išnaudoti visą patiekalo aromatą ir nesukurti jokių atliekų

Be to, šis patiekalas atrodo labai įspūdingai – lyg iš prabangaus restorano, nors jo paruošimas yra stebėtinai paprastas ir ekonomiškas!

Ingredientai, kuriuos rasite bet kurioje parduotuvėje

Pagrindiniam patiekalui:

  • Menkės filė – 2 vnt. (apie 400-500 g)
  • Druska – pagal skonį
  • Malti juodieji pipirai – pagal skonį
  • Žuvies prieskonių mišinys – 1 šaukštelis
  • Augalinis aliejus – 2 šaukštai (formai patepti)
  • Miltai – 4 šaukštai
  • Majonezas arba riebi grietinė – 3-4 šaukštai
  • Sojos padažas – 80 ml
  • Dijon garstyčios – 1 šaukštelis

Daržovių garnyrui:

  • Didelis svogūnas – 1 vnt.
  • Morka – 1 didelė
  • Česnakas – 2-3 skiltelės
  • Druska – pagal skonį
  • Malti kalendros grūdeliai – 1/2 šaukštelio
  • Daržovių prieskonių mišinys – 1 šaukštelis
  • Vyšniniai pomidorai – 5-6 vnt.

Ryžių garnyrui:

  • Ryžiai (geriausia ilgagrūdžiai) – 1 stiklinė
  • Vanduo – 2 stiklinės
  • Druska – 1/2 šaukštelio
  • Švieži žalumynai (petražolės, krapai, bazilikas) – pagal skonį

Gaminimo procesas: paprasčiau nei manote

1. Paruoškite menkę:

  1. Menkės filė nuplaukite, kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu (tai labai svarbu geram rezultatui).
  2. Pagardinkite žuvį druska, pipirais ir žuvies prieskoniais iš abiejų pusių, švelniai įtrinkite prieskonius.
  3. Į sandarų maišelį įberkite miltus, sudėkite paruoštus žuvies gabaliukus, užsekite maišelį ir gerai pakratykite, kad žuvis tolygiai pasidengtų miltais.
  4. Atskirame dubenyje sumaišykite majonezą (arba grietinę), sojos padažą ir Dijon garstyčias iki vientisos masės.
  5. Padažą supilkite į maišelį su žuvimi, vėl užsekite ir atsargiai pavartykite, kad kiekvienas gabalėlis būtų padengtas aromatiniu mišiniu. Šis žingsnis užtikrina, kad žuvis išliks sultinga ir įgaus neįtikėtiną skonį!

2. Paruoškite daržoves ir žuvies „patalą”:

  1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais – ne per plonai, kad jie nesudegų kepant.
  2. Morką nuskuskite ir sutarkuokite stambiai tarka arba supjaustykite plonais šiaudeliais.
  3. Česnaką smulkiai sukapokite arba sutrinkite.
  4. Didelėje kepimo formoje sumaišykite svogūnus, morkas ir česnaką, įberkite druskos, maltų kalendros grūdelių ir daržovių prieskonių. Viską gerai išmaišykite.
  5. Paruoštus žuvies gabaliukus (su visu padažu) išdėliokite ant daržovių „patalo”.
  6. Aplink žuvį išdėliokite perpjaustytus vyšninius pomidorus – jie suteiks patiekalui ne tik spalvų, bet ir papildomo aromato.

3. Kepimas – svarbiausias etapas:

  1. Kepimo formą uždenkite vandeniu sudrėkintu pergamentiniu popieriumi – tai svarbus ispaniško metodo elementas, leidžiantis žuviai išlikti sultingai.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C ir kepkite patiekalą 40-45 minutes. Per šį laiką daržovės suminkštės, o žuvis įgaus nepakartojamą skonį ir aromatą.

4. Ryžių paruošimas:

  1. Kol žuvis kepa, paruoškite ryžius: kruopščiai nuplaukite juos 2-3 kartus, kol vanduo taps skaidrus.
  2. Užpilkite ryžius 2 stiklinėmis vandens, užvirkite ant stiprios ugnies.
  3. Kai vanduo užvirs, įberkite druską, sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite ir virkite 15 minučių, nejudindami puodo dangčio.
  4. Praėjus 15 minučių, išjunkite ugnį, bet dangčio nenuimkite – leiskite ryžiams „pailsėti” dar 5 minutes.

5. Finalinis akordas – patiekimas:

  1. Kai žuvis su daržovėmis bus paruošta, atsargiai išimkite žuvies gabaliukus ir atidėkite juos į šalį.
  2. Į karštą daržovių mišinį suberkite išvirusius ryžius, atsargiai išmaišykite, kad ryžiai įgertų visus aromatus ir sultis.
  3. Formą su ryžiais ir daržovėmis dar kelioms minutėms įdėkite į išjungtą, bet dar šiltą orkaitę – tai leis skoniams tobulai susijungti.
  4. Patiekalą išdėliokite lėkštėse: pirma – ryžių ir daržovių mišinys, ant viršaus – sultinga menkė, visą kompoziciją apibarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.

Gudrybės ir patarimai tobulam rezultatui

  • Žuvies pasirinkimas: Jei nėra menkės, galite naudoti ir kitą baltą žuvį – jūros liežuvį, tilapiją ar jūros ešerį.
  • Padažo variacijos: Jei nemėgstate majonezo, drąsiai naudokite riebią grietinę arba graikišką jogurtą.
  • Sojos padažas: Rinkitės kokybišką, mažiau sūrų sojos padažą – jis suteiks giliesnį aromatą.
  • Daržovių įvairovė: Be pagrindinių ingredientų, galite įdėti ir kitų daržovių – cukinijos gabalėlių, paprikos juostelių ar žirnelių.
  • Prieskonių akcentai: Ispaniškai variacijai – įdėkite šiek tiek šafrono į ryžius; Viduržemio jūros stiliui – paskaninkite patiekalą keliais lašais citrinų sulčių ir šviežiu rozmarinu.

Kodėl šis patiekalas yra ekonomiškas, bet atrodo prabangiai

Menkė dažnai būna gerokai pigesnė nei lašiša ar tunas, tačiau šis paruošimo būdas suteikia jai tikrai prabangų skonį. Štai keletas priežasčių, kodėl šis patiekalas yra puikus pasirinkimas tiek kasdienei vakarienei, tiek ypatingai progai:

  1. Vienas puodas – mažiau indų: Viskas kepama vienoje formoje, todėl mažiau laiko praleisite plaudami indus.
  2. Ekonomiški ingredientai: Naudojami paprasti, bet skoningi ingredientai, kuriuos tikrai rasite savo virtuvėje.
  3. Įspūdingas pateikimas: Ryškios spalvos ir sluoksniai lėkštėje sukuria tikrai restorano vertą vaizdą.
  4. Universalumas: Patiekalas puikiai tinka tiek kasdienei šeimos vakarienei, tiek svečių priėmimui.

Išvada: ispaniška paslaptis jūsų virtuvėje

Šis ispaniškos menkės receptas yra tikras įrodymas, kad net paprasčiausi ingredientai gali virsti nepaprastu kulinariniu šedevru, jei žinote tinkamą techniką. Drąsiai išbandykite šį receptą, ir garantuoju – jis taps jūsų šeimos mėgstamiausiu patiekalu, o draugai nuolat klaus jūsų slapto recepto!

Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video