Kavos gaminimo būdas, kuris prailgina gyvenimą

Tyrimai rodo, kad kavos ruošimo būdas, pailginantis kavos gyvavimo trukmę, yra 90-96 °C temperatūros kontrolė, o didžiausia nauda pasiekiama esant 92-94 °C temperatūrai. Šis tikslus metodas maksimaliai padidina polifenolių, chlorogeninių rūgščių, trigonelino ir melanoidinų ekstrakciją, kartu sumažindamas jų skilimą. Vidutinio tamsumo skrudinimas su vidutinio rupumo grūdais, 30 sekundžių žydėjimo fazė ir 3 minučių bendra ekstrakcija optimizuoja ilgaamžiškumą. Tyrimai rodo, kad šis metodas padeda 15 % sumažinti mirtingumo riziką vartojant 3-5 puodelius per dieną. Visapusiškas metodas suteikia reikšmingų privalumų sveikatai, kurie neapsiriboja pagrindiniu virimo būdu.

Mokslo žinios apie kavos ilgaamžiškumo ryšį

Nors mokslininkai jau seniai diskutuoja apie kavos poveikį sveikatai, naujausi tyrimai rodo įtikinamą ryšį tarp saikingo kavos vartojimo ir ilgesnio gyvenimo trukmės.

Reklama

Prestižiniuose žurnaluose paskelbti tyrimai rodo, kad kavoje esantys polifenoliai ir antioksidantai yra pagrindiniai junginiai, kovojantys su ląstelių oksidaciniu stresu ir mažinantys uždegimą – procesus, susijusius su senėjimu ir lėtinėmis ligomis.

Harvardo visuomenės sveikatos mokykloje atlikti tyrimai parodė, kad asmenų, kasdien išgeriančių 3-5 puodelius kavos, mirtingumo rizika buvo 15 % mažesnė, palyginti su negeriančiaisiais.

Atrodo, kad šie junginiai ypač veiksmingai mažina neurodegeneracinių sutrikimų, 2 tipo diabeto ir tam tikrų rūšių vėžio riziką.

Reklama

Paruošimo būdas turi didelę įtaką šių junginių išsilaikymui, o gaminant šaltuoju būdu naudingosios molekulės išlieka geriau.

Kaip temperatūros kontrolė atskleidžia kavos naudą sveikatai

Temperatūros kontrolė yra kertinis kavos gyvybę ilginančių junginių išsaugojimo akmuo, tiesiogiai paremtas anksčiau nustatytu moksliniu pagrindu.

Tyrimai rodo, kad ruošiant kavą 90-96 °C temperatūroje optimizuojama polifenolių ir antioksidantų ekstrakcija ir sumažinamas akrilamido susidarymas.

Reklama

Taikant šaltojo virimo metodus, kai ilgesnį laiką naudojamas žemesnės nei 24 °C temperatūros vanduo, chlorogeninės rūgštys– junginiai, susiję su geresne gliukozės apykaita ir mažesniu uždegimu – išsilaiko daug geriau.

Priešingai, pernelyg aukšta nei 99 °C temperatūra greitai suardo šias naudingas molekules.

Temperatūros palaikymo tikslumas viso virimo metu lemia esminį skirtumą tarp kavos, kuri tik stimuliuoja, ir kavos, kuri dėl išsaugotų biologiškai aktyvių junginių gali prailginti ilgaamžiškumą.

Reklama

Daugiau nei antioksidantai: Pagrindiniai junginiai, kuriuos aktyvuoja tikslioji alaus gamyba

Nors kavos tyrimuose daug dėmesio skiriama antioksidantams, preciziško virimo technologijos suaktyvina sudėtingą papildomų biologiškai aktyvių junginių, kurie gali būti naudingi ilgaamžiškumui, rinkinį.

Iš šių junginių ypač perspektyvus trigonelinas, kuris reguliuoja gliukozės apykaitą ir pasižymi neuroprotekciniu poveikiu.

Melanoidinai, susidarantys preciziško skrudinimo metu, pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis.

Reklama

Chlorogeninės rūgštys pasiekia didžiausią biologinį prieinamumą tik esant specifiniams virimo parametrams (32-36 °C vanduo, 2-4 min. ekstrakcijos laikas).

Pažymėtina, kad N-metilpiridinis, kurio kiekis padidėja vidutinio skrudinimo profiliuose, esant kontroliuojamai ekstrakcijai, sustiprina ląstelių autofagiją– senstant besikaupiančių pažeistų ląstelių šalinimo procesą, kaip rodo naujausi išilginiai tyrimai, kuriuose buvo tiriami kavos vartojimo įpročiai ir mirtingumo rodikliai.

Žingsnis po žingsnio gyvenimą ilginantis kavos virimo metodas

Remiantis šiomis mokslinėmis išvadomis, sukurta tiksli kavos ruošimo metodika, kuri maksimaliai padidina ilgaamžiškumą skatinančių kavos junginių biologinį prieinamumą.

Reklama

Metodas pradedamas nuo šviežiai skrudintų vidutinio tamsumo kavos pupelių, kurios likus 30 sekundžių iki virimo sumalamos iki vidutinio rupumo. Ekstrakcijos metu turi būti palaikoma 92-94 °C vandens temperatūra.

Įpilkite 50 ml vandens 30 sekundžių žydėjimo fazei, tada lėtai, koncentriškais ratais įpilkite likusį vandenį. Bendra ekstrakcijos trukmė turėtų būti 3 minutės ±15 sekundžių.

Naujausi tyrimai rodo, kad toks tikslus laikas suaktyvina chlorogenines rūgštis ir trigoneliną ir sumažina kenksmingo akrilamido susidarymą– sukuriamas idealus biocheminis profilis, susijęs su mažesniu uždegimu ir geresniais ląstelių atkūrimo mechanizmais.

Reklama

Realūs sveikatos rezultatai: Ką atskleidžia tyrimai

Ilgalaikiai kavos vartojimo tyrimai atskleidžia didelę naudą sveikatai, kai kavos ruošimo būdai optimizuoja biologiškai aktyvių junginių ekstrakciją.

Žurnale „Journal of Preventive Medicine” paskelbti tyrimai rodo, kad 3-5 puodelius tinkamai paruoštos kavos kasdien vartojančių asmenų mirtingumas dėl visų priežasčių sumažėja 15 %.

Harvardo visuomenės sveikatos mokykloje atlikta analizė rodo, kad filtravimo metodai, kuriais pašalinamas kavfestolis ir kahveolis, išsaugo naudą širdies ir kraujagyslių sistemai ir kartu pašalina junginius, susijusius su cholesterolio kiekio padidėjimu.

Reklama

Tuo tarpu lėtos ekstrakcijos metodai padidina polifenolių kiekį, kuris klinikiniuose tyrimuose siejamas su mažesniu uždegimo žymenų kiekiu.

Kontroliuojamos temperatūros pilstymo metodas ypač susijęs su didesniu antioksidaciniu aktyvumu, o tiriamiesiems, palyginti su kontrolinėmis grupėmis, pagerėjo gliukozės apykaita ir sumažėjo oksidacinio streso biomarkerių.

Technikos įgyvendinimas kasdieniame kavos gėrimo rituale

Technikos įgyvendinimas kasdieniame kavos rituale

Reklama

Norint į kasdienę veiklą įtraukti gyvybę ilginantį kavos ruošimo metodą, kavos entuziastams reikia specialios įrangos ir sistemingo požiūrio. Šiam kavos ruošimo būdui reikia reguliuojamos temperatūros virdulio (90-96 °C), smulkiagrūdžio nerūdijančio plieno filtro ir šviežiai sumaltų vidutiniškai skrudintų pupelių, turinčių daug antioksidantų.

Įgyvendinimo procesas susideda iš keturių etapų:

Pirma, pašildykite vandenį iki reikiamos temperatūros.

Reklama

Antra, 30 sekundžių pakaitinkite kavos tirščius su nedideliu kiekiu vandens.

Trečia, likusį vandenį pilkite lėtai, koncentriškais ratais.

Galiausiai leiskite keturias minutes ekstrahuoti.

Reklama

Taip metodiškai ruošiant maksimaliai padidinama polifenolių ekstrakcija ir sumažinamas karčiųjų junginių kiekis, todėl sukuriama ideali sveikatai naudingų medžiagų pusiausvyra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like