Aš suvalgiau bulvę ir po to negalėjau atsikelti iš lovos! Nevartokite bulvių, jei jos yra tokios spalvos

Ar žinojote, kad jūsų virtuvėje gali slypėti pavojinga nuodinga medžiaga? Daugelis mūsų kasdien vartojame bulves, tačiau mažai kas atkreipia dėmesį į vieną grėsmingą perspėjimą, susijusį su šiuo populiariu produktu. Pažvelkite į savo bulvių atsargas – ar nepastebite žalio atspalvio? Tai gali būti pavojingo nuodo – solanino – požymis!

Žalias bulvės atspalvis yra aiškus įspėjamasis ženklas – joje gali būti pavojingo solanino! Tokios bulvės turėtų būti nedelsiant išmestos, o ne valgomos.

Kaip paprastas sodininko pomėgis virto košmaru

Sodininkystė yra daugelio žmonių mėgstamas laisvalaikio užsiėmimas, o bulvės – vienos populiariausių daržovių, auginamų privačiuose sklypuose. Jos paprastos auginti, derlingos ir universalios virtuvėje. Tačiau vienas neatsargus sprendimas valgyti žalsvos spalvos bulves gali baigtis apsinuodijimu ir rimtomis sveikatos problemomis.

Vis daugiau žmonių dalijasi savo istorijomis socialiniuose tinkluose apie netikėtus sveikatos sutrikimus po bulvių valgymo. Viena tokių istorijų tapo viraliniu įrašu, kai moteris pasidalino: „Aš suvalgiau bulvę ir po to negalėjau atsikelti iš lovos! Visą dieną jaučiau pykinimą ir galvos skausmą. Tik vėliau sužinojau, kad bulvė, kurią valgiau, turėjo žalsvą atspalvį.”

Paslaptingas nuodas jūsų virtuvėje: kas yra solaninas?

Solaninas yra natūralus toksinas, randamas visose bulvinių šeimos augaluose, įskaitant bulves, pomidorus ir baklažanus. Normaliomis aplinkybėmis bulvės turi labai mažą solanino kiekį, kuris nėra pavojingas žmonėms. Tačiau kai bulvės paveikiamos saulės šviesos, jose prasideda fotosintezės procesas, dėl kurio:

  • Oda įgauna žalią spalvą (dėl chlorofilo)
  • Dramatiškai padidėja solanino koncentracija
  • Atsiranda kartus skonis

Žaliavimas nėra tik estetinė problema – tai rimtas įspėjamasis ženklas apie potencialiai pavojingą solanino kiekį!

Apsinuodijimo solaninu simptomai: nuo nemalonių iki pavojingų gyvybei

Solanino apsinuodijimo simptomai gali pasireikšti nuo 2 iki 24 valandų po užteršto maisto suvartojimo. Atminkite, kad žmogaus organizmas reaguoja į solanino toksiškumą labai rimtai:

Lengvi simptomai:

  • Pykinimas ir vėmimas
  • Pilvo skausmai ir viduriavimas
  • Galvos skausmas
  • Bendras silpnumas

Sunkūs simptomai:

  • Sąmonės sutrikimai
  • Haliucinacijos
  • Širdies ritmo sutrikimai
  • Aukšta temperatūra
  • Traukuliai

Įdomus faktas: Istorijoje būta atvejų, kai apsinuodijimas solaninu baigėsi mirtimi, nors šiandien, suprantant šį pavojų ir turint geresnę medicininę priežiūrą, mirtini atvejai labai reti.

Ar galima išgelbėti žalsvą bulvę?

Daugelis šeimininkių praktikuoja seną metodą – tiesiog nupjauti žalias bulvės dalis ir toliau naudoti likusią dalį. Tačiau gydytojai ir maisto saugos ekspertai griežtai rekomenduoja:

NEVARTOKITE bulvių su žalia odele!

Kodėl? Nes solaninas gali būti ne tik matomose žaliose vietose. Šis toksinas gali pasklisti giliau į bulvės audinius, todėl nupjovus tik žalias dalis nėra garantijos, kad likusioje dalyje neliko pavojingos solanino koncentracijos.

Kaip apsaugoti save ir šeimą: 5 būtini patarimai

  1. Laikykite teisingai: Bulves visada laikykite tamsioje, vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių.
  2. Reguliariai tikrinkite: Peržiūrėkite savo bulvių atsargas bent kartą per savaitę, ieškodami žalumo požymių.
  3. Atidžiai rinkitės: Pirkdami bulves atkreipkite dėmesį į jų spalvą – venkite bet kokių žalsvų atspalvių.
  4. Nedvejokite išmesti: Jei bulvė pradėjo žaliuoti, saugiausia ją išmesti, net jei gaila.
  5. Atkreipkite dėmesį į skonį: Jei bulvė turi kartų skonį net po virimo ar kepimo, tai gali būti solanino požymis – tokią bulvę reikia nedelsiant išmesti.

Įdomūs faktai apie solanino toksiškumą

  • Solaninas yra augalų natūrali apsauga nuo kenkėjų – jis veikia kaip natūralus pesticidas
  • Terminis apdorojimas tik iš dalies sumažina solanino kiekį – virimas ir kepimas nesunaikina viso toksino
  • Solanino koncentracija skiriasi priklausomai nuo bulvių veislės – kai kurios veislės labiau linkusios kaupti šį toksiną
  • Bulvių daigai turi ypač didelį solanino kiekį ir niekada neturėtų būti vartojami maistui

Kada kreiptis į gydytoją?

Jei suvalgėte žalsvos bulvės ir pasireiškė bet kuris iš šių simptomų, nedelsdami kreipkitės medicininės pagalbos:

  • Stiprus ir nepraeinantis pykinimas ar vėmimas
  • Ūminis pilvo skausmas
  • Padidėjęs širdies ritmas
  • Sąmonės sutrikimai
  • Regėjimo sutrikimai

Bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių maisto produktų pasaulyje, tačiau saugus jų vartojimas reikalauja žinių ir atsargumo. Nepamirškite – geriau išmesti vieną žalsvą bulvę, nei rizikuoti savo ir artimųjų sveikata!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video