Greitas slyvų pyragas su kefyru be orkaitės: purus ir lengvas receptas užimtoms šeimininkėms

Kas nemėgsta šviežiai keptos bandelės aromato ir skonio? Tačiau ne visuomet turime laiko ar galimybę naudoti orkaitę. Šis puikus receptas leis jums pasiruošti skanų, purų slyvų pyragą naudojant tik keptuvę! Idealiai tinka, kai norite nustebinti artimuosius skanėstu, bet neturite daug laiko.

Trumpa istorija

Pyragai su slyvomis turi gilias tradicijas pasaulio kulinarijoje. Įdomu tai, kad 1983 metais „New York Times” laikraštyje paskelbtas slyvų pyrago receptas tapo sensacija ir iki šiol laikomas populiariausiu per visą laikraščio gyvavimo istoriją. Amerikos šeimininkės masiškai išsikirpdavo šį receptą ir nuolat juo naudojosi.

Šiandien siūlome modernią klasikos interpretaciją – pyragą, kurį pagaminsite ne orkaitėje, o paprastoje keptuvėje!

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai
  • 200 g kefyro (galima naudoti natūralų jogurtą)
  • 150 g cukraus
  • 80 g sviesto
  • 10 g kepimo miltelių (1 pakelis)
  • ¼ šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 250 g miltų (apie 2 stiklinės)
  • 500 g slyvų (apie 10-12 vidutinio dydžio vaisių)
  • Cukraus pudra apibarstymui (nebūtinai)

Paruošimas:

1. Paruošiamieji darbai:

  • Paimkite maždaug 26 cm skersmens keptuvę su nuimamu dangčiu
  • Išklokite keptuvės dugną pergamentiniu popieriumi
  • Pergamentinį popierių ištepkite nedideliu kiekiu sviesto
  • Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir supjaustykite stambiomis skiltelėmis

2. Vaisių sluoksnis:

  • Slyvų skilteles gražiai išdėliokite keptuvės dugne ant paruošto pergamentinio popieriaus
  • Galite formuoti apskritimą, eglutę ar kitą mėgstamą raštą
  • Patarimas: jei slyvos labai rūgščios, galite jas apibarstyti šlakeliu cukraus

3. Tešlos paruošimas:

  • Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska, kol masė taps puri ir šiek tiek pabals
  • Sviestą ištirpinkite (galima mikrobangų krosnelėje arba mažoje keptuvėlėje)
  • Į kiaušinių masę supilkite ištirpintą (bet ne karštą) sviestą ir kefyrą
  • Įpilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite
  • Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais
  • Per sietelį persijokite miltų mišinį į skystus ingredientus
  • Švelniai išmaišykite, kol gausis vientisa, vidutinio tirštumo tešla

4. Kepimas:

  • Tešlą atsargiai užpilkite ant slyvų keptuvėje, stengdamiesi nesugriauti jūsų sukurto rašto
  • Mentelės pagalba tolygiai paskirstykite tešlą
  • Uždenkite keptuvę dangčiu
  • Kepkite ant mažos ugnies 25 minutes
  • Svarbu: reguliariai nuimkite susikaupusį kondensatą nuo dangčio vidinės pusės, kad vanduo nelašėtų ant pyrago

5. Apvertimas:

  • Paruoškite dar vieną pergamentinio popieriaus lapą
  • Uždėkite jį ant pyrago viršaus, o ant jo – plokščią lėkštę
  • Labai atsargiai, naudodami orkaitės pirštines, apverskite pyragą (dabar buvęs pagrindas, su slyvomis, bus viršuje)
  • Vėl uždenkite keptuvę dangčiu
  • Kepkite dar 10 minučių, kad ir antra pusė gražiai iškeptų

6. Patiekimas:

  • Pyrago paruošimą patikrinkite medine lazdele ar šakute – įsmeigus į tešlą, ji turi išlikti sausa
  • Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti prieš pjaustant
  • Prieš patiekiant galima apibarstyti cukraus pudra

Praktiniai patarimai:

  1. Vaisių pasirinkimas: Nors receptas skirtas slyvoms, galite naudoti ir kitus sezoninius vaisius – obuolius, kriaušes, abrikosus ar persikus.
  2. Slyvas galite pakeisti:
    • 2-3 obuoliais, supjaustytais plonomis skiltelėmis
    • 300 g vyšnių ar trešnių (be kauliukų)
    • 2-3 kriaušėmis
    • 400 g konservuotų persikų ar ananasų
  3. Kefyro alternatyvos: Jei neturite kefyro, galite naudoti natūralų jogurtą, rūgpienį ar net grietinę, atskiestą šlakeliu pieno.
  4. Kepimo subtilybės:
    • Jei turite keptuvę su storesniu dugnu, ji geriau išlaiko šilumą ir tolygiau kepa
    • Ugnies stiprumas priklauso nuo jūsų viryklės, tačiau svarbu, kad pyragas keptų lėtai
    • Jei pyragas greitai ruduoja, bet vidus lieka žalias, sumažinkite ugnį ir uždenkite viršų folija
  5. Laikymas: Pyragas geriausiai vartojamas šviežias, tačiau jį galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų, uždengus maistine plėvele.

Maistinė vertė (apytikriai vienai porcijai, 1/8 pyrago):

  • Kalorijos: ~220 kcal
  • Baltymai: 5 g
  • Angliavandeniai: 35 g
  • Riebalai: 7 g
  • Skaidulos: 2 g

Šis pyragas ne tik skanus, bet ir gana lengvas, ypač jei lyginsite su klasikiniais sviestiniais pyragais. Slyvose gausu vitaminų A ir C, antioksidantų bei skaidulų, kurios naudingos virškinimui.

Mėgaukitės šiuo paprastu, bet skoniu nenusileisiančiu tradiciškam orkaitėje keptam pyragui receptu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video