Kodėl sriuba nėra sveikiausias pietų patiekalas: gastroenterologas paaiškino, kokie pirmieji patiekalai gali būti žalingi

soup may harm lunch

 

Tradiciškai sriuba laikoma sveiku, šiltu ir guodžiančiu maistu, tačiau naujausi gastroenterologų tyrimai atskleidžia kitą medalio pusę. Pasirodo, kai kurių rūšių sriubos gali sukelti daugiau žalos nei naudos mūsų virškinimo sistemai ir bendrai sveikatai. Šiandien panagrinėsime, kodėl jūsų mėgstama sriuba gali būti ne tokia nekalta, kaip manėte, ir kaip išsirinkti tikrai sveiką pirmąjį patiekalą.

Kaip mėsos ir riebus sultiniai stimuliuoja virškinimą ir sukelia diskomfortą

Daugelis iš mūsų tikime, kad karšta vištienos sriuba yra puiki priemonė susirgus, tačiau gastroenterologai turi kitą nuomonę. Mėsos sultiniai turi savybių, kurios gali sukelti nemalonius pojūčius:

  • Ekstraktinės medžiagos (peptidai, laisvosios amino rūgštys, nukleotidai) stipriai stimuliuoja skrandžio sekreciją
  • Padidėja skrandžio rūgšties gamyba ir fermentinio pepsino išsiskyrimas
  • Pagreitėja virškinimo fermentų veikla, o tai ne visada naudinga

Klinikiniai stebėjimai sieja tokį stimuliavimą su nemaloniais pojūčiais:

  • Rėmuo ir skrandžio turinio grįžimas į stemplę
  • Gastrito paūmėjimas
  • Skrandžio opos skausmo sustiprėjimas

Po tirštų sultinių vartojimo tyrimai rodo greitesnį skrandžio ištuštėjimo greičio pasikeitimą ir dažnesnį diskomfortą po valgio. Ypač sunkiai tokias sriubas toleruoja žmonės, sergantys aktyvia skrandžio gleivinės liga ar jautrūs rūgštims.

Kai riebi ir kreminė sriuba kelia grėsmę kasai ir kepenims

Tirštos, grietinėlės pagrindu pagamintos sriubos gali būti tikras išbandymas virškinimo sistemai:

  1. Didžiulė lipolitinė našta viršutinei virškinimo trakto daliai
  2. Padidėjusi kasos fermentų sekrecija, galinti paskatinti ar paaštrinti pankreatitą
  3. Sustiprintas tulžies tekėjimas, galintis pabloginti kepenų funkciją

Klinikiniai duomenys rodo, kad didelis riebalų kiekis maiste stimuliuoja cholecistokinino gamybą, kuri didina kasos eksokrininę funkciją. Jautriems asmenims tai gali sukelti net autodigestiją – kai kasa pradeda „virškinti pati save”.

Kepenys taip pat patiria neigiamą poveikį:

  • Sustiprintas steatozės sukeltas uždegimas dėl perteklinių kalorijų
  • Sutrikęs tulžies apdorojimas
  • Pablogėjusi cholestazė (tulžies tekėjimo sutrikimas)

Kokios sriubos didina širdies ir kraujagyslių riziką

Kai kurios populiarios sriubos gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių ligų rizikos dėl jose esančių ingredientų:

  • Aukštas natrio kiekis tradiciniuose sultiniuose
  • Sočiųjų riebalų gausa kreminiuose variantuose
  • Rūkyti arba perdirbti mėsos produktai, dažnai naudojami sriubose

Ypač problemiškos:

  • Soljanka su įvairiais mėsos gaminiais
  • Barščiai su rūkytais mėsos gabalais
  • Sriubos su perdirbtomis dešrelėmis

Šie komponentai didina kraujospūdį, skatina endotelio (kraujagyslių vidinio sluoksnio) disfunkciją ir blogina cholesterolio rodiklius. Pakartotinis tokių sriubų vartojimas gali sukelti skysčių susikaupimą organizme ir padidinti širdies prieškrūvį jautriems pacientams.

Kodėl kai kurios sriubos nesotina ir prideda paslėptų kalorijų

Girdėjote, kad sriuba yra puikus pasirinkimas norintiems numesti svorio? Deja, ne visos sriubos vienodos:

  • Sultinio pagrindu pagaminti patiekalai dažnai suteikia trumpesnį sotumo jausmą nei kietas maistas
  • Dėl didelio vandens kiekio ir mažo tankio jie lėčiau slopina alkio hormono ghrelino gamybą
  • Įprasti gamybos būdai – keptuvėje kepimas, grietinėlės ar grietinės pridėjimas, krakmolingi užpildai – ženkliai padidina kalorijų kiekį

Empiriniai tyrimai rodo, kad kreminės arba aliejingos sriubos gali prilygti arba net viršyti kietų pietų kalorijų kiekį, nors subjektyviai atrodytų, kad valgėme „tik sriubą”.

Praktiniai patarimai: saugus sriubų pasirinkimas atsižvelgiant į virškinimo sistemos sveikatą

Sriubos poveikis organizmui priklauso ne tiek nuo jos formos, kiek nuo sudėties. Štai patarimai, kaip išsirinkti sveikesnį pirmąjį patiekalą:

Esant skrandžio problemoms:

  • Rinkitės daržovių sultinius be mėsos ekstraktų
  • Venkite aštrių prieskonių ir rūgščių produktų
  • Gaminant nevartokite riebalų kepimui

Turint kasos ar kepenų problemų:

  • Venkite riebių, aliejingų ar grietinėlės pagrindu pagamintų sriubų
  • Rinkitės liesus, skaidrius sultinius
  • Pridėkite daugiau daržovių ir mažiau riebalų

Jautrios žarnos sindromui:

  • Ribokite ankštinių (pupelių, lęšių, žirnių) ir grybų vartojimą sriubose
  • Vengite produktų, sukeliančių dujų susidarymą ir dispepsiją

Širdies ir kraujagyslių sveikatai:

  • Mažinkite druskos kiekį
  • Venkite rūkytos mėsos produktų
  • Pridėkite daugiau šviežių daržovių ir prieskoninių žolelių skoniui pagerinti

Kada geriau rinktis kietą maistą vietoj sriubos?

Nors ne visos sriubos yra problemiškos, tam tikrais atvejais geriau rinktis kietą, subalansuotą maistą:

  • Jei po sriubos jaučiate sunkumą skrandyje ar rėmenį
  • Kai turite aktyvią skrandžio ar žarnyno ligą
  • Jeigu pastebėjote, kad po skystų patiekalų greitai išalkstate
  • Kai kontroliuojate svorį ir reikia ilgesnio sotumo jausmo

Išvada: sriubos vartojimas pagal individualius poreikius

Sriuba nėra universaliai geras ar blogas pasirinkimas – jos tinkamumas priklauso nuo konkrečios sudėties ir jūsų individualių sveikatos ypatumų. Stebėkite savo organizmo reakcijas po skirtingų sriubų vartojimo ir, pastebėję nuolatinius neigiamus simptomus, kreipkitės į gydytoją.

Geriausias sprendimas – įvairi, subalansuota mityba, kurioje sriubos yra tik viena iš daugelio maisto grupių, o ne pagrindinis kasdieninis patiekalas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video