Norite nustebinti svečius gardžiu desertu, kuris ruošiamas neįtikėtinai greitai ir yra nepaprastai skanus? Šis braškių pyragas su traškiu viršumi taps jūsų slaptu ginklu bet kokiame pobūvyje! Tikras rekordininkas pagal paruošimo greitį – šis pyragas iš karto užims garbingą vietą jūsų kulinarinėje knygoje.
Saldžių kepinių istorija
Nuo senovės laikų saldūs pyragai puošė šventinių stalų tiek kilmingųjų, tiek paprastų valstiečių namuose. Senovėje apie tortus šiuolaikine prasme niekas nežinojo – kremai ir biskvitai buvo išrasti tik XVII amžiuje. Iki to laiko pagrindiniais saldžiais patiekalais buvo laikomi pyragai su vaisiais ir uogomis, kurie lydėdavo beveik visus svarbius pobūvius.
Kai į madą atėjo tortai, šventinių pyragų aktualumas šiek tiek sumažėjo tarp aukštesnių luomų. Tačiau valstiečių šeimose tradicija kepti uogų ir vaisių pyragus išliko iki XX amžiaus – juk cukrus buvo brangi prekė, kurią ne kiekvienas galėjo sau leisti.
Šiandien mes turime prieigą prie visų reikalingų ingredientų, ir nors parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairių kepinių, namų gamybos pyragai vis tiek išlieka nepralenkiami. Niekas nepakeis šilto, ką tik iškepto pyrago, pripildančio namus stebuklingais aromatais.
Ingredientai braškių pyragui
Tešlai:
- 2 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 100 ml pieno
- 100 ml augalinio aliejaus
- 200 g miltų
- 8 g vanilinio cukraus
- 10 g kepimo miltelių
Uogų sluoksniui:
- 150 g šviežių braškių (galima naudoti šaldytas arba konservuotas)
Trupiniams:
- 2 v.š. miltų
- 2 v.š. cukraus
- 30 g šalto sviesto
Gaminimo eiga žingsnis po žingsnio
1 žingsnis: Ruošiame tešlą
Įmuškite kiaušinius į gilų dubenį, įdėkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Įpilkite augalinį aliejų ir pieną. Plakite ingredientus plaktuvu, kol gausite purią, vientisą masę šviesios spalvos.
Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais, persijokite per sietelį ir palaipsniui dėkite į skystus ingredientus, atsargiai maišydami, kol gausite vienalytę tirštą tešlą.
2 žingsnis: Paruošiame braškes
Jei naudojate šviežias braškes, nuplaukite jas, pašalinkite kotelius ir perpjaukite kiekvieną uogą pusiau. Jei braškės šaldytos, leiskite joms šiek tiek atitirpti, kad nutekėtų perteklinis skystis.
3 žingsnis: Ruošiame trupinius
Mažame dubenėlyje sumaišykite miltus ir cukrų trupiniams. Įdėkite šaltą sviestą, supjaustytą mažais kubeliais. Trinkite masę pirštais, kol gausite birius trupinius.
4 žingsnis: Surenkame pyragą
Kepimo formą (maždaug 24 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu. Supilkite paruoštą tešlą, tolygiai paskirstydami ant dugno.
Išdėliokite braškių puseles ant tešlos paviršiaus, švelniai įspausdami jas pjūviu į apačią. Paskirstykite uogas tolygiai po visą paviršių.
Apibarstykite pyragą paruoštais sviestiniais trupiniais, tolygiai padengdami visą paviršių.
5 žingsnis: Kepimas
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Įdėkite kepimo formą su pyragu į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40-45 minutes, kol paviršius taps auksinės spalvos.
Patikrinkite pyrago paruošimą mediniu smeigtuku – jis turi išlįsti sausas. Atkreipkite dėmesį, kad kepimo laikas gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo jūsų orkaitės ypatumų.
6 žingsnis: Patiekimas
Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti formoje (apie 10-15 minučių), tada atsargiai išimkite jį ir perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
Paruoštą pyragą galima patiekti tiek šiltą, tiek šaltą. Šventiniam patiekimui papuoškite pyragą šviežiomis braškėmis ir mėtos lapeliais, jei norite, apibarstykite cukraus pudra.
Tobulo braškių pyrago paslaptys
- Naudokite kokybiškus ingredientus. Net paprastam receptui reikalingi švieži produktai, norint pasiekti geriausią rezultatą.
- Nemaišykite tešlos per ilgai po miltų pridėjimo, kad pyragas būtų švelnus ir purus.
- Eksperimentuokite su uogomis. Šis receptas puikiai tinka ne tik su braškėmis, bet ir su avietėmis, mėlynėmis, vyšniomis ar įvairių uogų mišiniu.
- Pridėkite ypatingą prieskonį. Intensyvesniam skoniui galite į tešlą įdėti citrinos ar apelsino žievelės, o į trupinius – šiek tiek cinamono.
- Atšaldytas sviestas trupiniams. Kad trupiniai būtų tikrai birūs, naudokite labai šaltą sviestą.
Kodėl šis pyragas vadinamas „Populiariuoju”?
Šis pyragas taip pavadintas neatsitiktinai – jis tikrai „populiarus” pačia geriausia šio žodžio prasme! Visų pirma, jis gaminamas „greitai” – sparčiai ir be nereikalingų rūpesčių. Antra, jis toks skanus, kad tiesiogine prasme „dingsta” nuo stalo per kelias minutes. Ir trečia, receptas greitai „paplinta” tarp draugų ir pažįstamų – kiekvienas, kas kartą paragavo šio pyrago, būtinai norės jį pasigaminti pats.
Rezultate gaunate aromatinį ir purų braškių pyragą su traškiais sviestiniais trupiniais ir sultingomis uogomis viduje. Švelnios tešlos, saldžių braškių ir birių trupinių derinys sukuria tikrą skonio simfoniją, kuri nepaliks abejingų.
Pabandykite pagaminti šį nuostabų pyragą – ir jis taps mėgstamiausiu jūsų šeimos receptu ilgiems metams!