Ieškote ypatingai skanaus ir išvaizdaus patiekalo, kuris nustebins jūsų šeimos narius ar svečius? Bajoriškas kiaulienos kepsnys – tai tobulas pasirinkimas šventiniam stalui, kuris žavi savo išskirtiniu skoniu ir paruošimo paprastumu. Tradicinis bajorų virtuvės receptas, kurį pateikiame šiandien, pasižymi unikaliu saldžiarūgščiu skoniu, kurį suteikia ananasų ir pomidorų derinys, o viršuje ištirpęs sūris sukuria kremišką akcentą, kuris papildo sultingą kiaulienos mėsą.
Šis patiekalas – tai tikra bajorų virtuvės paslaptis, atkeliavusi iš laikų, kai mėsos patiekalų buvimas ant stalo simbolizavo šeimininkų gerovę ir dosnumą. Skirtingai nuo populiarios „prancūziškos mėsos”, bajoriškas kepsnys pasižymi harmoningesniais ir subalansuotesniais skoniais, kurie vienas kitą papildo ir atskleidžia subtilų mėsos aromą. Norėdami pasimėgauti tikru bajorų stalų delikatesu, būtinai išbandykite šį receptą!
Ingredientai (2 porcijoms):
- 500 g kiaulienos (geriausia nugarinės arba sprandinės)
- 200 g konservuotų ananasų (supjaustytų kubeliais)
- 12-16 vyšninių pomidorų
- 180 g sūrio (tinka fermentinis arba pusiau kietas)
- 2 dideli svogūnai
- 3 valgomieji šaukštai majonezo
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 2 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus kepimo skardai
Gaminimo eiga:
- Paruoškite mėsą. Kiaulieną supjaustykite 1,5-2 cm storio kepsniais. Kiekvieną kepsnį atsargiai sumušite mėsos plaktuku (geriausia per maistinę plėvelę), kad mėsa taptų plonesnė ir minkštesnė. Abiejose pusėse pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoškite priedus. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Vyšninius pomidorus supjaustykite į 4 dalis. Sūrį stambiai sutarkuokite. Ananasus nusausinkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais, jei reikia.
- Sudėkite sluoksniais. Kepimo skardą ištepkite augaliniu aliejumi. Ant skardos dugno išdėliokite svogūnų sluoksnį, kuris taps gardžiu pagrindu mėsai. Ant svogūnų išdėliokite paruoštus mėsos kepsnius. Ant kiekvieno kepsnio dėkite po saują ananasų kubelių, taip suformuodami antrą sluoksnį.
- Baikite formavimą. Ant ananasų sluoksnio uždėkite po 4 pomidorų skilteles ant kiekvieno mėsos gabalo. Viską dosniai pabarstykite tarkuotu sūriu, o ant viršaus suformuokite ploną majonezo tinklelį, kuris kepimo metu sukurs nepakartojamą plutelę.
- Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C ir kepkite 30-35 minutes, kol mėsa bus visiškai iškepusi, o sūris gražiai ištirps ir paruduos.
Patarimas:
Bajoriškas kiaulienos kepsnys puikiai dera su bulvių koše arba virtomis bulvytėmis. Taip pat galite patiekti su šviežiomis salotomis, kurios subalansuos patiekalo riebumą ir suteiks gaivumo. Prieš patiekdami, leiskite patiekalui pastovėti apie 5 minutes, kad mėsos sultys tolygiai pasiskirstytų.
Skanaus!
Istorijos akcentai:
Bajorų virtuvė visada pasižymėjo išradingumu ir dosnumu. Senovėje bajorų namuose buvo svarbu stebinti svečius ir rodyti savo turtingumą, todėl mėsos patiekalai dažnai būdavo gausiai pagardinti įvairiais priedais. Nors kai kurie žmonės mano, kad „prancūziška mėsa” yra klasikinis receptas, iš tiesų mėsa bajoriškai turi gilesnę istoriją ir turtingesnį skonį.
Šis bajoriškas receptas ilgainiui tapo mėgstamas ir paprastų žmonių, kurie vertina greitai paruošiamą, bet įspūdį paliekantį patiekalą. Šiandien jis dažnai ruošiamas šventiniams pietums, ypatingoms progoms ar tiesiog savaitgalio vakarienėms su šeima, kai norisi kažko išskirtinio.