Visą gyvenimą nemėgau moliūgo. Sriuba – bjaurus, sriubą – vandening, keptas – nuobodus. Bet rudenį kaimynė atnešė didžiuli moliūgą ir pasakė: „Iškepk pyraga.” Neturėjau kur dėti, nusprendžiau pabandyti. Suradau receptą, iškepiau. Kvapas buvo nuostabus – cinamonas, citrina. Paragavau – nepatikėjau. Pyragas buvo drėgnas, saldus, šiek tiek prieskoninis. Svečiams išnešiau – per 10 minučių nė trupinio neliko. Visi prašė recepto. Dabar kepu kiekvieną rudenį. Paaiškėjo, kad moliūgas pyraguose – visai kitas dalykas.
Kodėl moliūgo pyragas skiriasi nuo kitų receptų
Daugelis žmonių, kaip ir aš, nemėgsta moliūgo. Bet moliūgo pyragas – tai NE moliūgo skonis.
Kodėl taip nutinka:
Moliūgas pats savaime neutralaus skonio – šiek tiek saldu, bet nuobodu.
Bet pyrague jis veikia kaip PAGRINDAS, kuris sugeria prieskonius ir sukuria drėgną tekstūrą.
Cinamonas, citrina, razinos – jos čia švaigzdzės. Moliūgas tik palaiko jas.
Tekstūra tampa kaip morku pyragas – drėgna, puri, truputį vešli.
Kas man labiausiai patiko:
Pyragas ne pernelyg saldus – 150 g cukraus visam pyragui
Citrinos sirupas duoda rūgštelės – subalansuoja saldumą
Moliūgas išlieka nematomas – jaučiasi tekstūra, ne skonis
Lengvas, vasariškas – ne sunkus kaip šokoladinis
Kam tinka:
Rudens vaišėms – idealu spalio-lapkričio mėnesiais
Pietums su kava arba arbata
Norintiems panaudoti moliūgą, bet nemėgstantiems jo skonio
Ieškant alternatyvos obuolių pyragai
Ingredientai: kas reikia ir kur gauti
Vienas geriausių dalyku šio recepto – ingredientai paprasti.
Pagrindinis tešlai:
Moliūgas – 300 g (jau nuluptas ir išvalytas)
- Kiek tai yra: maždaug 1/4 vidutinio moliūgo
- Kur gauti: daržas, parduotuvė, turgus
- Veislė: bet kokia saldi (muskatinė, Hokkaido)
Kiaušiniai – 2 vnt.
- Vidutinio dydžio
- Kambario temperatūros (išimk iš šaldytuvo 30 min. prieš)
Cukrus – 150 g
- Įprastas baltas cukrus
- Tai apie 3/4 stiklinės
Miltai – 220 g
- Universalūs kvietiniai miltai
- Tai šiek tiek daugiau nei stiklinė
Kepimo milteliai – 15 g
- Tai 1 šaukštas su kaupu
- Arba 1 maišelis kepimo miltelių
Druska – žiupsnelis
- Pabrėžia saldumą
Augalinis aliejus – 120 ml
- Saulėgrąžų, repsiniu arba be kvapo aliejus
- Tai pusė puodelio
Citrina – 1 vnt.
- Reikės tiek žievelės, tiek sulčių
Sirupui:
Cukrus – 150 g
Citrina – 1 vnt. (tos pačios, iš kurios nuskynėt žievelę)
Vanduo – 100 ml
Kiek kainuoja:
Moliūgas (jei pirkat) – 1-2 eurai
Kiti ingredientai – maždaug 2-3 eurai
Viso: apie 4-5 eurai už visą pyraga (8-10 gabalų).
Kaip paruošti moliūgą: svarbiausias žingsnis
Moliūgo paruošimas lemia viską. Jei blogai – pyragas bus vandening ar grumstas.
Žingsnis 1: Nulupkite ir išvalykite
Perpjaukite moliūgą per pusę
Šaukštu išgrebkite sėklas ir plaukuotą vidų (sėklas galite išdžiovinti ir iškepti – skanus užkandis)
Peiliu nulupkite kietą išorinę odelę
Žingsnis 2: Tarkuokite
Tarkuokite moliūgo minkštimą SMULKIU trintuviu
Tai svarbu – stambiai tarkuotas moliūgas neleis tešlai būti vienalytei
Turėtumėt gauti apie 300 g sutarkuoto moliūgo (išspauskite šiek tiek, jei labai sultingas)
Patarimas: Jei moliūgas labai vandening (pvz., didysis apvalus), po tarkavimo lengvai išspauskite per marle arba sietelį. Bet ne per daug – reikia drėgmės, tik ne pertekliaus.
Alternatyva: Galite pirkt jau paruoštą užšaldytą moliūgo tyrę – bet šviežias geriau.
Kaip kepti pyraga: žingsnis po žingsnio
Dabar prasideda pats kepimas. Procesas paprastas, bet yra keli svarbūs momentai.
Žingsnis 1: Paruoškite citriną
Nuplaukite citrina karštu vandeniu (pašalina vaško sluoksnį)
Smulkiu trintuviu nusitarkuokite ŽIEVELĘ (tik geltoną dalį, ne baltąją – ji kartų)
Perpjaukite citrą ir išspauskite sultis (reikės sirupui)
Žingsnis 2: Paruoškite kiaušinių mišinį
Į didelį dubeni įmuškit 2 kiaušinius
Užberti 150 g cukraus
Plakite mikseriu 3-5 minutes, kol masė taps puri, šviesesnė, putota
Tai svarbu – gerai išplakti kiaušiniai su cukrumi duoda orumą pyragui
Žingsnis 3: Sumaišykite drėgnus ingredientus
Į kiaušinių masę suberkite:
- Žiupsnelį druskos
- 120 ml augalinio aliejaus
- Citrinos žievelę
- 300 g sutarkuoto moliūgo
Šaukštu arba mentele gerai išmaišykite
Masė atrodys drėgna, šlapia – taip ir turi būti
Žingsnis 4: Suberkite sausus ingredientus
Atskirame dubenyje sumaišykite:
- 220 g miltų
- 15 g kepimo miltelių
Persijokite per sietą (pašalina gumbus, prisotina oro)
Suberkite į drėgną mišinį
Žingsnis 5: Sumaišykite tešlą
Švelniai sumaišykite mentele ar šaukštu
Maišykite tik tol, kol nebelieka sausų miltų pėdsakų
NEMAIŠYKITE per ilgai – pyragas bus kietas
Tešla bus tiršta, bet ne kieta – kaip tirštą grietinė
Žingsnis 6: Paruoškite formą
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C
Ištepkite kepimo formą (24 cm skersmens) aliejumi arba išklokite kepimo popieriumi
Supilkite tešlą į formą
Šaukštu arba mentele išlyginkite paviršių
Žingsnis 7: Išmušti burbulus
Pakelkite formą 5-10 cm nuo stalo
Keletą kartų stipriai stuktelkit dugnu į stalą
Tai išleidžia oro burbulus iš tešlos – pyragas bus vienodesnis
Žingsnis 8: Kepkite
Kepkit 180°C orkaitė 40 minučių
Netidėkit durų pirmąsias 30 min. – pyragas gali nukristi
Po 40 min. patikrinkit medine pagaliuku – įsmeigkit vidurį, ištraukit
Jei pagaliukas švarus – gatava
Jei liko tešlos – kepkit dar 5-10 min.
Kaip paruošti citrinos sirupą: paslaptis
Sirupas – tai kas daro šį pyraga YPATINGĄ. Be jo – paprastas pyragas. Su juo – kažkas ypatingo.
Kodėl siru pas svarbus:
Jis sudrėkina pyraga – tampa dar drėgnesnis, minkštesnis
Duoda rūgštelės – balansuoja saldumą
Citrinos aromatas – šviežina skonį
Blizgesys – pyragas atrodo profesionaliai
Kaip paruošti:
Žingsnis 1: Į nedidelį puodeli supilkite:
- Išspaustas citrinos sultis (iš tos pačios citrinos)
- 150 g cukraus
- 100 ml vandens
Žingsnis 2: Užvirinkite ant vidutinės ugnies, nuolat pamaišant
Žingsnis 3: Kai užvirs – virinkite 30 sekundžių ir nuimkite nuo ugnies
Sirupas šiek tiek sutirštės, taps lipnus
Žingsnis 4: Kai pyragas iškeptas, dar karštas:
Medinėmis pagaliukais arba šakute pradūrkite pyrago paviršių daug kartų (10-15 dūrių)
Lėtai supilkite karštą sirupą ant karšto pyrago
Sirupas įsigers į pyraga per skylutes
SVARBU: Sirupą pilti ant KARŠTO pyrago. Šaltas pyragas neįsigers taip gerai.
Kaip atrodo: Pirma sirupas bus ant paviršiaus. Po 10-20 minučių įsigers. Paviršius bus blizgantis, šiek tiek lipnus.
Mano klaidos pirmą kartą (kad jūs jų išvengtumėte)
Pirmą kartą kepiant padariau keletą klaidų. Jūs galite jų išvengti.
Klaida Nr. 1: Stambiai sutarkavau moliūgą
Pirma kartą tarkavau stambiu trintuvų. Pyrague liko moliūgo gabalėliai – tekstūra nelygi.
Sprendimas: Tarkuoti SMULKIU trintuvų. Tekstūra vienalytė, moliūgas „išnyksta”.
Klaida Nr. 2: Per ilgai maišiau tešlą
Buvau įpratusi gerai išmaišyti. Maišiau gal 5 minutes. Pyragas buvo šiek tiek kietas.
Sprendimas: Maišyti tik tol, kol miltai išnyksta. Per ilgas maišymas = daugiau glitimo = kietesnis pyragas.
Klaida Nr. 3: Nepilau sirupo
Pirmą kartą pagalvojau: „sirupas nepriimtas, pyragas ir taip saldus.”
Rezultatas: Pyragas buvo sausesnis, trūko WOW faktoriaus.
Sprendimas: Sirupas BŪTINAS. Jis ne tik saldu mas, bet ir drėgmė, aromatas, blizgesys.
Klaida Nr. 4: Norėjau iškart paragauti
Išėmiau iš orkaitė, supyliau sirupą, po 10 min. pjoviau.
Rezultatas: Pyragas byrėjo, nesilaikė formos.
Sprendimas: Palaukite bent 30 minučių, geriau – 1-2 valandas. Pyragas „nusistovi”, tampa tvirtas.
Klaida Nr. 5: Laikiau atvirai
Paliku pyraga ant stalo be uždangalo per naktį.
Rezultatas: Paviršius išdžiūvo, nebeskanus.
Sprendimas: Kai atvės – uždenkite folija arba dėkite į hermetišką indą.
Kaip laikyti ir kiek laiko išlieka
Pyragas skaniau ANTRĄ dieną – skonis „subrenda”, tekstūra tobulesnė.
Kambario temperatūroje:
Uždenkite folija arba dėkite į hermetišką indą
Išlieka: 3-4 dienos
Skaniau: 1-2 diena po kepimo
Šaldytuve:
Dėkite į hermetiška indą
Išlieka: iki 1 savaitės
Prieš valgant – išimkite 30 min. anksčiau (kambario temp. skanesnis)
Šaldiklyje:
Galima užšaldyti atskirais gabalais (įvynioti folija)
Išlieka: iki 3 mėnesių
Atšildyti: kambario temperatūroje 2-3 valandas arba mikrobangų krosnelė 30 sek.
Patarimas: Aš kepiau vakarą. Per naktį pyragas „nusistoja”. Rytą – tobulas pusryčiams su kava.
Variacijose: kaip pritaikyti savo skoniui
Bazinis receptas puikus, bet galima eksperimentuoti.
Prieskoniai:
Pridėti 1 arbatinį šaukštelį cinamono – labiau „rudeniškas” skonis
Pridėti 1/2 arb.š. imbiero miltelių – šiek tiek aštroka
Pridėti žiupsnelį muskato riešuto – klasikinis moliūgo pyrago prieskonių
Papildomai į tešlą:
50 g kapotų riešutų (graikiniai, lazdynai) – tekstūros
50 g razinų arba džiovintų spanguolių – saldumo burbs
50 g tamsaus šokolado gabaliukų – saldžiakaščiams
Įdaras:
Ant pyrago paviršiaus prieš kepant – išdėlioti obuolių griežinėliais
Arba suberkti skaldytų migdolų – traškumo
Glazūra vietoj sirupo:
Sūrio kremo glazūra: 100 g sūrio kremo + 50 g sviesto + 100 g pudros cukraus
Ištepti ant atvėsusio pyrago
Mažiau cukraus:
Jei nenorite labai saldaus – sumažinkit cukrų iki 100-120 g tešloje
Sirupą padarykite su 100 g cukraus
Veganiška versija:
Kiaušinius pakeisti 2 šaukštais lino sėklų + 6 š. vandens (sumaišyti, palaukti 10 min.)
Rezultatas šiek tiek tankesnis, bet vis tiek skanus
Kam patiko, kam ne: sąžininga apžvalga
Po to, kai iškepiau kelis kartus skirtingiems žmonėms, pastebėjau tendencijas.
Kam LABAI patiko:
Žmonėms, kurie mėgsta morku pyraga – panaši tekstūra
Kavi geriantiems – puikiai dera su kava
Tiems, kas nemėgsta per saldžių desertų – čia ne persaldus
Vaikams (nustebau!) – turbūt dėl sirupo ir citrinos
Kam MAŽIAU patiko:
Tiems, kas tikisi tradicinio pyrag saldaus, sunkaus – čia lengvesnis
Tiems, kas nemėgsta citrinos – citrusų aromatas stiprus
Tiems, kas laukia moliūgo skonio – jo beveik nėra
Bendras įspūdis:
Iš 10 žmonių, kurie ragavo:
- 8 prašė recepto
- 1 pasakė „geras, bet ne mano”
- 1 neragavo (alergija kiaušiniams)
Mano šeimos nuomonė:
Vyras (kuris nemėgsta moliūgo): „Tai ne moliūgas, tai pyragas. Duok daugiau.”
Vaikas (5 metų): „Saldus ir šlapias, patinka!”
Mama (skeptiška): „Hmm, netikėjau, bet skanu.”
1 comment
Kaip galima tokį straipsnį kelti?!!!!!!!Su šitiek gramatinių, stiliaus klaidų!!! Kažkas baisaus!