Kepiau moliūgo pyraga pirmą kartą: svečiai prašė recepto, o aš pamiršau, kad nemėgstu moliūgo

Visą gyvenimą nemėgau moliūgo. Sriuba – bjaurus, sriubą – vandening, keptas – nuobodus. Bet rudenį kaimynė atnešė didžiuli moliūgą ir pasakė: „Iškepk pyraga.” Neturėjau kur dėti, nusprendžiau pabandyti. Suradau receptą, iškepiau. Kvapas buvo nuostabus – cinamonas, citrina. Paragavau – nepatikėjau. Pyragas buvo drėgnas, saldus, šiek tiek prieskoninis. Svečiams išnešiau – per 10 minučių nė trupinio neliko. Visi prašė recepto. Dabar kepu kiekvieną rudenį. Paaiškėjo, kad moliūgas pyraguose – visai kitas dalykas.

Kodėl moliūgo pyragas skiriasi nuo kitų receptų

Daugelis žmonių, kaip ir aš, nemėgsta moliūgo. Bet moliūgo pyragas – tai NE moliūgo skonis.

Kodėl taip nutinka:

Moliūgas pats savaime neutralaus skonio – šiek tiek saldu, bet nuobodu.

Bet pyrague jis veikia kaip PAGRINDAS, kuris sugeria prieskonius ir sukuria drėgną tekstūrą.

Cinamonas, citrina, razinos – jos čia švaigzdzės. Moliūgas tik palaiko jas.

Tekstūra tampa kaip morku pyragas – drėgna, puri, truputį vešli.

Kas man labiausiai patiko:

Pyragas ne pernelyg saldus – 150 g cukraus visam pyragui

Citrinos sirupas duoda rūgštelės – subalansuoja saldumą

Moliūgas išlieka nematomas – jaučiasi tekstūra, ne skonis

Lengvas, vasariškas – ne sunkus kaip šokoladinis

Kam tinka:

Rudens vaišėms – idealu spalio-lapkričio mėnesiais

Pietums su kava arba arbata

Norintiems panaudoti moliūgą, bet nemėgstantiems jo skonio

Ieškant alternatyvos obuolių pyragai

Ingredientai: kas reikia ir kur gauti

Vienas geriausių dalyku šio recepto – ingredientai paprasti.

Pagrindinis tešlai:

Moliūgas – 300 g (jau nuluptas ir išvalytas)

  • Kiek tai yra: maždaug 1/4 vidutinio moliūgo
  • Kur gauti: daržas, parduotuvė, turgus
  • Veislė: bet kokia saldi (muskatinė, Hokkaido)

Kiaušiniai – 2 vnt.

  • Vidutinio dydžio
  • Kambario temperatūros (išimk iš šaldytuvo 30 min. prieš)

Cukrus – 150 g

  • Įprastas baltas cukrus
  • Tai apie 3/4 stiklinės

Miltai – 220 g

  • Universalūs kvietiniai miltai
  • Tai šiek tiek daugiau nei stiklinė

Kepimo milteliai – 15 g

  • Tai 1 šaukštas su kaupu
  • Arba 1 maišelis kepimo miltelių

Druska – žiupsnelis

  • Pabrėžia saldumą

Augalinis aliejus – 120 ml

  • Saulėgrąžų, repsiniu arba be kvapo aliejus
  • Tai pusė puodelio

Citrina – 1 vnt.

  • Reikės tiek žievelės, tiek sulčių

Sirupui:

Cukrus – 150 g

Citrina – 1 vnt. (tos pačios, iš kurios nuskynėt žievelę)

Vanduo – 100 ml

Kiek kainuoja:

Moliūgas (jei pirkat) – 1-2 eurai

Kiti ingredientai – maždaug 2-3 eurai

Viso: apie 4-5 eurai už visą pyraga (8-10 gabalų).

Kaip paruošti moliūgą: svarbiausias žingsnis

Moliūgo paruošimas lemia viską. Jei blogai – pyragas bus vandening ar grumstas.

Žingsnis 1: Nulupkite ir išvalykite

Perpjaukite moliūgą per pusę

Šaukštu išgrebkite sėklas ir plaukuotą vidų (sėklas galite išdžiovinti ir iškepti – skanus užkandis)

Peiliu nulupkite kietą išorinę odelę

Žingsnis 2: Tarkuokite

Tarkuokite moliūgo minkštimą SMULKIU trintuviu

Tai svarbu – stambiai tarkuotas moliūgas neleis tešlai būti vienalytei

Turėtumėt gauti apie 300 g sutarkuoto moliūgo (išspauskite šiek tiek, jei labai sultingas)

Patarimas: Jei moliūgas labai vandening (pvz., didysis apvalus), po tarkavimo lengvai išspauskite per marle arba sietelį. Bet ne per daug – reikia drėgmės, tik ne pertekliaus.

Alternatyva: Galite pirkt jau paruoštą užšaldytą moliūgo tyrę – bet šviežias geriau.

Kaip kepti pyraga: žingsnis po žingsnio

Dabar prasideda pats kepimas. Procesas paprastas, bet yra keli svarbūs momentai.

Žingsnis 1: Paruoškite citriną

Nuplaukite citrina karštu vandeniu (pašalina vaško sluoksnį)

Smulkiu trintuviu nusitarkuokite ŽIEVELĘ (tik geltoną dalį, ne baltąją – ji kartų)

Perpjaukite citrą ir išspauskite sultis (reikės sirupui)

Žingsnis 2: Paruoškite kiaušinių mišinį

Į didelį dubeni įmuškit 2 kiaušinius

Užberti 150 g cukraus

Plakite mikseriu 3-5 minutes, kol masė taps puri, šviesesnė, putota

Tai svarbu – gerai išplakti kiaušiniai su cukrumi duoda orumą pyragui

Žingsnis 3: Sumaišykite drėgnus ingredientus

Į kiaušinių masę suberkite:

  • Žiupsnelį druskos
  • 120 ml augalinio aliejaus
  • Citrinos žievelę
  • 300 g sutarkuoto moliūgo

Šaukštu arba mentele gerai išmaišykite

Masė atrodys drėgna, šlapia – taip ir turi būti

Žingsnis 4: Suberkite sausus ingredientus

Atskirame dubenyje sumaišykite:

  • 220 g miltų
  • 15 g kepimo miltelių

Persijokite per sietą (pašalina gumbus, prisotina oro)

Suberkite į drėgną mišinį

Žingsnis 5: Sumaišykite tešlą

Švelniai sumaišykite mentele ar šaukštu

Maišykite tik tol, kol nebelieka sausų miltų pėdsakų

NEMAIŠYKITE per ilgai – pyragas bus kietas

Tešla bus tiršta, bet ne kieta – kaip tirštą grietinė

Žingsnis 6: Paruoškite formą

Įkaitinkite orkaitę iki 180°C

Ištepkite kepimo formą (24 cm skersmens) aliejumi arba išklokite kepimo popieriumi

Supilkite tešlą į formą

Šaukštu arba mentele išlyginkite paviršių

Žingsnis 7: Išmušti burbulus

Pakelkite formą 5-10 cm nuo stalo

Keletą kartų stipriai stuktelkit dugnu į stalą

Tai išleidžia oro burbulus iš tešlos – pyragas bus vienodesnis

Žingsnis 8: Kepkite

Kepkit 180°C orkaitė 40 minučių

Netidėkit durų pirmąsias 30 min. – pyragas gali nukristi

Po 40 min. patikrinkit medine pagaliuku – įsmeigkit vidurį, ištraukit

Jei pagaliukas švarus – gatava

Jei liko tešlos – kepkit dar 5-10 min.

Kaip paruošti citrinos sirupą: paslaptis

Sirupas – tai kas daro šį pyraga YPATINGĄ. Be jo – paprastas pyragas. Su juo – kažkas ypatingo.

Kodėl siru pas svarbus:

Jis sudrėkina pyraga – tampa dar drėgnesnis, minkštesnis

Duoda rūgštelės – balansuoja saldumą

Citrinos aromatas – šviežina skonį

Blizgesys – pyragas atrodo profesionaliai

Kaip paruošti:

Žingsnis 1: Į nedidelį puodeli supilkite:

  • Išspaustas citrinos sultis (iš tos pačios citrinos)
  • 150 g cukraus
  • 100 ml vandens

Žingsnis 2: Užvirinkite ant vidutinės ugnies, nuolat pamaišant

Žingsnis 3: Kai užvirs – virinkite 30 sekundžių ir nuimkite nuo ugnies

Sirupas šiek tiek sutirštės, taps lipnus

Žingsnis 4: Kai pyragas iškeptas, dar karštas:

Medinėmis pagaliukais arba šakute pradūrkite pyrago paviršių daug kartų (10-15 dūrių)

Lėtai supilkite karštą sirupą ant karšto pyrago

Sirupas įsigers į pyraga per skylutes

SVARBU: Sirupą pilti ant KARŠTO pyrago. Šaltas pyragas neįsigers taip gerai.

Kaip atrodo: Pirma sirupas bus ant paviršiaus. Po 10-20 minučių įsigers. Paviršius bus blizgantis, šiek tiek lipnus.

Mano klaidos pirmą kartą (kad jūs jų išvengtumėte)

Pirmą kartą kepiant padariau keletą klaidų. Jūs galite jų išvengti.

Klaida Nr. 1: Stambiai sutarkavau moliūgą

Pirma kartą tarkavau stambiu trintuvų. Pyrague liko moliūgo gabalėliai – tekstūra nelygi.

Sprendimas: Tarkuoti SMULKIU trintuvų. Tekstūra vienalytė, moliūgas „išnyksta”.

Klaida Nr. 2: Per ilgai maišiau tešlą

Buvau įpratusi gerai išmaišyti. Maišiau gal 5 minutes. Pyragas buvo šiek tiek kietas.

Sprendimas: Maišyti tik tol, kol miltai išnyksta. Per ilgas maišymas = daugiau glitimo = kietesnis pyragas.

Klaida Nr. 3: Nepilau sirupo

Pirmą kartą pagalvojau: „sirupas nepriimtas, pyragas ir taip saldus.”

Rezultatas: Pyragas buvo sausesnis, trūko WOW faktoriaus.

Sprendimas: Sirupas BŪTINAS. Jis ne tik saldu mas, bet ir drėgmė, aromatas, blizgesys.

Klaida Nr. 4: Norėjau iškart paragauti

Išėmiau iš orkaitė, supyliau sirupą, po 10 min. pjoviau.

Rezultatas: Pyragas byrėjo, nesilaikė formos.

Sprendimas: Palaukite bent 30 minučių, geriau – 1-2 valandas. Pyragas „nusistovi”, tampa tvirtas.

Klaida Nr. 5: Laikiau atvirai

Paliku pyraga ant stalo be uždangalo per naktį.

Rezultatas: Paviršius išdžiūvo, nebeskanus.

Sprendimas: Kai atvės – uždenkite folija arba dėkite į hermetišką indą.

Kaip laikyti ir kiek laiko išlieka

Pyragas skaniau ANTRĄ dieną – skonis „subrenda”, tekstūra tobulesnė.

Kambario temperatūroje:

Uždenkite folija arba dėkite į hermetišką indą

Išlieka: 3-4 dienos

Skaniau: 1-2 diena po kepimo

Šaldytuve:

Dėkite į hermetiška indą

Išlieka: iki 1 savaitės

Prieš valgant – išimkite 30 min. anksčiau (kambario temp. skanesnis)

Šaldiklyje:

Galima užšaldyti atskirais gabalais (įvynioti folija)

Išlieka: iki 3 mėnesių

Atšildyti: kambario temperatūroje 2-3 valandas arba mikrobangų krosnelė 30 sek.

Patarimas: Aš kepiau vakarą. Per naktį pyragas „nusistoja”. Rytą – tobulas pusryčiams su kava.

Variacijose: kaip pritaikyti savo skoniui

Bazinis receptas puikus, bet galima eksperimentuoti.

Prieskoniai:

Pridėti 1 arbatinį šaukštelį cinamono – labiau „rudeniškas” skonis

Pridėti 1/2 arb.š. imbiero miltelių – šiek tiek aštroka

Pridėti žiupsnelį muskato riešuto – klasikinis moliūgo pyrago prieskonių

Papildomai į tešlą:

50 g kapotų riešutų (graikiniai, lazdynai) – tekstūros

50 g razinų arba džiovintų spanguolių – saldumo burbs

50 g tamsaus šokolado gabaliukų – saldžiakaščiams

Įdaras:

Ant pyrago paviršiaus prieš kepant – išdėlioti obuolių griežinėliais

Arba suberkti skaldytų migdolų – traškumo

Glazūra vietoj sirupo:

Sūrio kremo glazūra: 100 g sūrio kremo + 50 g sviesto + 100 g pudros cukraus

Ištepti ant atvėsusio pyrago

Mažiau cukraus:

Jei nenorite labai saldaus – sumažinkit cukrų iki 100-120 g tešloje

Sirupą padarykite su 100 g cukraus

Veganiška versija:

Kiaušinius pakeisti 2 šaukštais lino sėklų + 6 š. vandens (sumaišyti, palaukti 10 min.)

Rezultatas šiek tiek tankesnis, bet vis tiek skanus

Kam patiko, kam ne: sąžininga apžvalga

Po to, kai iškepiau kelis kartus skirtingiems žmonėms, pastebėjau tendencijas.

Kam LABAI patiko:

Žmonėms, kurie mėgsta morku pyraga – panaši tekstūra

Kavi geriantiems – puikiai dera su kava

Tiems, kas nemėgsta per saldžių desertų – čia ne persaldus

Vaikams (nustebau!) – turbūt dėl sirupo ir citrinos

Kam MAŽIAU patiko:

Tiems, kas tikisi tradicinio pyrag saldaus, sunkaus – čia lengvesnis

Tiems, kas nemėgsta citrinos – citrusų aromatas stiprus

Tiems, kas laukia moliūgo skonio – jo beveik nėra

Bendras įspūdis:

Iš 10 žmonių, kurie ragavo:

  • 8 prašė recepto
  • 1 pasakė „geras, bet ne mano”
  • 1 neragavo (alergija kiaušiniams)

Mano šeimos nuomonė:

Vyras (kuris nemėgsta moliūgo): „Tai ne moliūgas, tai pyragas. Duok daugiau.”

Vaikas (5 metų): „Saldus ir šlapias, patinka!”

Mama (skeptiška): „Hmm, netikėjau, bet skanu.”

1 comment
  1. Kaip galima tokį straipsnį kelti?!!!!!!!Su šitiek gramatinių, stiliaus klaidų!!! Kažkas baisaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video