Profesionalus konditeris išvardijo devynis konkrečius atvejus, kada aliuminio folija nėra tinkama naudoti. Nors ši medžiaga plačiai paplitusi virtuvėse, jos naudojimas kai kuriais atvejais gali sukelti problemų – nuo korodojavimo ir metalo skonio atsiradimo iki elektros lanko susidarymo mikrobangų krosnelėje ar prilipimo prie kepinių.
1. Rūgštūs arba citrusiniai įdarai
Problema: Rūgštūs įdarai (citrinų pyragai, citrusiniai desertai) reaguoja su folija, sukeldami:
- Koroziją
- Metalo skonį
- Galimą aliuminio perėjimą į maistą
- Drėgmės kontrolės praradimą
Alternatyvos:
- Stikliniai arba keraminiai indai
- Pergamentinis popierius trumpalaikiam uždengimui
- Hermetiški plastikiniai indai transportavimui
2. Maisto produktų ilgalaikis šaldymas
Problema:
- Folija nėra hermetiška – praleidžia drėgmę
- Gali lengvai suplyšti
- Leidžia atsirasti šaldiklio „degimui” (dehidratacijai)
- Rūgštiniai produktai ilgalaikio šaldymo metu sukelia koroziją
Alternatyvos:
- Plastikiniai, stikliniai arba nerūdijančio plieno indai
- Daugkartinio naudojimo silikoniniai dangteliai
- Vakuuminiai maišeliai
- Specialūs šaldymui skirti hermetiški indai
3. Naudojimas mikrobangų krosnelėje
Problema:
- Folija atspindi mikrobangas
- Sukelia kibirkščių susidarymą ir elektros lanką
- Kelia gaisro pavojų
- Gali sugadinti įrangą
- Sukuria netolygų kaitinimą ir šaltas vietas maiste
Alternatyvos:
- Mikrobangų krosnelėje tinkamas stiklas
- Keramika
- Mikrobangų krosnelėje tinkamas plastikinis indas
- Pergamentinis popierius trumpalaikiam uždengimui
4. Aukšto cukraus kiekio kepiniai
Problema:
- Ištirpęs cukrus prilimpa prie folijos
- Folija gali sulipti su konditerijos gaminiais
- Atitraukiant foliją, gali likti metalo fragmentai kepinyje
- Karamelizuoti kraštai ypač linkę prilipti ir suplėšyti foliją
Alternatyvos:
- Pergamentinis popierius
- Silikoniniai kilimėliai
- Specialūs maistui tinkami įdėklai
- Greitas atvėsinimas ant nereaguojančių paviršių
5. Kepimas ant grotelių arba sąlytis su atvira liepsna
Problema:
- Plona folija neatlaikys ilgalaikio kontakto su liepsna
- Aukšta temperatūra gali sukelti folijos silpnėjimą ir perforaciją
- Folija gali išskirti daleles į maistą
- Kyla pavojus, kad folija sudegs arba užsidegs
- Maistas kepa netolygiai
Alternatyvos:
- Griliui tinkamos keptuvės
- Ketaus indai
- Į dėklą įvyniotas pergamentinis popierius
6. Drėgnos tešlos, kurioms reikia išlaikyti garus
Problema:
- Folija nesudaro hermetiško uždarymo
- Drėgmė prarandama ir garai pasiskirsto netolygiai
- Folija gali plyšti ilgesnio kontakto metu
- Folija prilimpa prie drėgnų paviršių
- Ilgai liečiantis su rūgščia ar sūria tešla, folija gali irti
Alternatyvos:
- Dengtos olandiškos krosnelės
- Specialūs garų kepimo gaubtai
- Pergamentu išklotos garų keptuvės
- Tvirtos, daugkartinio naudojimo talpyklos
7. Delikatiški sausainiai ir tolygus kepimas
Problema:
- Folija pernelyg intensyviai perduoda šilumą
- Gali per daug apskrudinti sausainių apačią
- Kepinys gali iškepti netolygiai
- Trapi kepinių tekstūra gali būti pažeista
Alternatyvos:
- Pergamentinis popierius
- Silikoniniai kepimo kilimėliai
- Lengvas sviesto ir miltų sluoksnis
- Specialios silikoninės įklotos
8. Maistas, kuriam reikalingas hermetiškas uždarymas
Problema:
- Folija nesudaro hermetiško uždarymo
- Atsiranda tarpai kraštuose ir įtrūkimai
- Drėgmė gali prasiskverbti ir pagreitinti gedimą
- Rūgštus ar sūrus turinys pagreitina folijos irimą
- Kyla metalo skonio atsiradimo pavojus
Alternatyvos:
- Stikliniai indai su sandariais dangčiais
- Nerūdijančio plieno indai
- Sertifikuoti hermetiški plastikiniai indai
- Specialūs šaldymo maišeliai
9. Ilgalaikis saugojimas arba kompostavimas
Problema:
- Folija nėra biologiškai skaidoma
- Apsunkina sąvartynų sistemas
- Netinka kaip ilgalaikis hermetiškas barjeras
- Kelia korozijos pavojų saugant rūgščius produktus
Alternatyvos:
- Hermetiški stikliniai indai
- Nerūdijančio plieno talpyklos
- Sertifikuotos kompostuojamos pakuotės
- Bičių vaško įvyniojimai vienkartiniam naudojimui
Tinkamas alternatyvų pasirinkimas ne tik padeda išvengti galimų pavojų sveikatai, bet ir užtikrina geresnę maisto kokybę, ilgesnį šviežumą bei mažesnį poveikį aplinkai.