Naujausi tyrimai rodo, kad daugelis populiarių rytinių gėrimų – pramoniniu būdu pagaminti vaisių sultys ir saldinti gėrimai – yra koncentruoto cukraus, kuriame yra mažai ląstelienos ir mikroelementų. Perdirbimas, pasterizacija ir valymas pašalina polifenolius ir lėtai išsiskiriančius angliavandenius, dėl to greitai padidėja gliukozės kiekis ir sumažėja sotumo jausmas. Epidemiologiniai ir metabolizmo tyrimai rodo, kad įprastas šių gėrimų vartojimas yra susijęs su svorio padidėjimu ir atsparumu insulinui. Yra praktiškų alternatyvų, tačiau norint pakeisti rytinius įpročius, būtina suprasti, kodėl šie gėrimai yra
Kodėl pramoniniai vaisių sultys nesuteikia tikrosios mitybos
Pramoninio perdirbimo metu netekusios ląstelienos ir daugelio šilumai jautrių mikroelementų, komercinės vaisių sultys tampa koncentruotais cukrumis vandeninėje formoje, teikiančiais kalorijas, bet turinčiais mažai struktūrinių komponentų, kurie lėtina absorbciją ir palaiko virškinimą.
Tyrėjai pažymi, kad tokia sudėtis sukelia greitus glikemijos svyravimus, skatinančius alkį ir energijos nuosmukį, kurie mažina rytinį produktyvumą ir gebėjimą rūpintis kitais.
Reguliarus vartojimas, ypač tuščiu skrandžiu, didina rizikos veiksnius, susijusius su insulino rezistentiškumu ir svorio padidėjimu.
Tiems, kurie aptarnauja šeimas ir bendruomenes, rekomenduojant nesusmulkintus vaisius ar skaidulų turinčius gėrimus, sumažėja metabolizmo apkrova, pagerėja sotumo jausmas ir formuojami sveikesni įpročiai vaikams, kurie mokosi iš pavyzdžio.
Kaip perdirbimas pašalina vitaminus ir skaidulas iš jūsų rytinio gėrimo
Kol pramoniniai vaisiai pasiekia parduotuvių lentynas, didžioji dalis jų pradinių maistinių medžiagų yra pakeista.
Pasterizacija, valymas ir filtravimas pašalina šilumai jautrius vitaminus ir suspenduojamą minkštimą, pašalindami skaidulas ir sumažindami polifenolių kiekį. Mechaninis sulčių spaudimas ir laikymas veikia junginius deguonimi ir šviesa, pagreitindami vitamino C ir kitų antioksidantų skilimą. Gamintojai dažnai standartizuoja skonį, pridėdami saldiklių ar koncentratų, dar labiau sumažindami mikroelementų koncentraciją.
Tiems, kurie aptarnauja šeimas ar bendruomenes, rekomenduojant nesusmulkintus vaisius ar mišinius, išsaugomos skaidulos, sulėtinamas cukraus įsisavinimas ir išsaugoma daugiau vitaminų. Aiškios etiketės ir paprasti pirkimo pasirinkimai padeda išsaugoti maistinę vertę pusryčių metu.
Metabolinė žala, kurią sukelia saldžių sulčių gėrimas tuščiu skrandžiu
Dažnai saldžių vaisių sulčių vartojimas iš ryto sukelia greitą metabolinę reakciją: gliukozės kiekio kraujyje šuolį, po kurio seka per didelis insulino išsiskyrimas, kuris gali skatinti hipoglikemiją, alkį ir energijos sutrikimus.
Tyrėjai pažymi, kad pramoniniai sulčių gaminiai dėl perdirbimo neturi ląstelienos ir daugelio mikroelementų, todėl juose lieka koncentruotas cukrus, kuris greitai patenka į kraują.
Pakartotinis vartojimas tuščiu skrandžiu gali prisidėti prie insulino rezistentiškumo, svorio padidėjimo ir apetito reguliavimo sutrikimų, ypač vaikams, kurių įpročiai formuojasi anksti.
Praktiniai patarimai globėjams pabrėžia, kad reikia atidžiai skaityti etiketės, vengti saldintų produktų ir kuo labiau sumažinti įprastą ryto sulčių vartojimą, siekiant apsaugoti medžiagų apykaitą ir išlaikyti energiją.
Protingesni rytiniai pasirinkimai: sveiki vaisiai, kokteiliai ir geresni gėrimai
Atsižvelgiant į metabolinius cukraus turinčių pramoninių sulčių pavojus tuščiu skrandžiu, sveikesni rytiniai gėrimai yra tie, kuriuose išsaugotos skaidulos ir sumažintas pridėto cukraus kiekis, siekiant stabilizuoti gliukozės kiekį ir sotumo jausmą.
Specialistai pataria siūlyti nesusmulkintus vaisius arba kokteilius, kuriuose išlieka minkštimas, kad sulėtėtų įsisavinimas, būtų palaikoma virškinimo veikla ir ilgiau išliktų sotumo jausmas.
Paprastas vanduo ir nesaldinti arbatos hidratuoja organizmą nesutrikdydami medžiagų apykaitos; nedidelės porcijos uogų gėrimų, pagamintų be pridėto cukraus, gali suteikti antioksidantų, turinčių ribotą poveikį gliukozės kiekiui kraujyje.
Praktinėse rekomendacijose skatinama ruošti paprastus, dalijamus patiekalus, derinti vaisius su baltymais arba riebalais ir rodyti vaikams šių pakeitimų pavyzdžius, kad būtų sumažinta ilgalaikė kardiometabolinė rizika.
Kaip skaityti etiketes ir išvengti paslėptų cukrų ir priedų
Dažnai vartotojai mano, kad etiketės pateikia visą informaciją, tačiau reikia atidžiai ją išnagrinėti, kad būtų galima pastebėti paslėptus cukrus ir priedus, kurie mažina gėrimo maistinę vertę.
Skaitytojams patariama peržiūrėti ingredientų sąrašą: cukrūs gali būti nurodyti kaip sacharozė, kukurūzų sirupas, vaisių koncentratas, maltodekstrinas arba dekstroze.
Mitybos lentelėse nurodomas bendras ir pridėto cukraus kiekis gramais; palyginkite porcijos dydį su faktiniu suvartojamu kiekiu.
Atkreipkite dėmesį į rūgštingumą reguliuojančias medžiagas, kvapiąsias medžiagas ir konservantus, kurie rodo, kad produktas buvo perdirbtas.
Rinkitės produktus, kurių sudėtyje yra vienas ingredientas arba nėra jokių kitų ingredientų, išskyrus pačius vaisius.
Namų ūkiams ir globėjams pasirenkant nesaldintus arba visų vaisių produktus, palaikoma ilgalaikė energija ir rodomas pavyzdys, kaip rinkt