Rudenį vakarais ji pagal močiutės tylius nurodymus ruošia arbatą iš medetkų žiedlapių. Žiedlapiai džiovinami lėtai, kad susikauptų citrusinių vaisių aromatas, kruopščiai dozuojami ir mirkomi, kol garai tampa švelniai kartoki. Šis ritualas ramina kvėpavimą ir dėmesį, tarsi mažas tiltelis į vėlyvą sodo švytėjimą. Jei kas nori žinoti, yra ir daugiau šio metodo subtilybių – laikas, įvairovė, sulankstytas įprotis.
Kodėl aš mėgstu ruošti medetkų arbatą gaiviuose vakaruose
Gaiviuose vakaruose ji paima stiklainį su džiovintais medetkų žiedlapiais ir vertina, kaip šiltas, citrusų aromato garas atrodo sušvelninantis šaltį ir raminantis neramią protą; arbatos ryškus aromatas ir švelnus kartumas perkerta šaltį raminančiu, gėlių šilumu, kuris stabilizuoja kvėpavimą ir kviečia tylą.
Ji ruošia porcijas su dideliu rūpesčiu, matuodama porcijas, kurios ramina be perteklių. Ritualas sutelktas į svetingumą: mažas puodelis, bendros puodeliai, dėmesinga tyla. Stebėtojai pastebi tvirtesnes rankas ir švelnesnius balsus. Užpilas tampa praktišku gerumu, atkuriančiu ramybę, kad būtų galima geriau klausytis, rūpintis ir siūlyti pagalbą.
Geriausių marigoldų veislių pasirinkimas pagal skonį ir naudą
Renkantis marigoldus arbatai, išsiskiria kelios veislės: dėl didesnės aromatinių ir naudingų junginių koncentracijos labiau tinka tamsiai spalvoti Tagetes erecta ir Tagetes patula. Jie pasižymi stipriu aromatu ir pilnesniu, šiltu skoniu, tinkamu bendram vaišėjimui.
Šviesesnės arba grynai dekoratyvinės hibridinės veislės, nors ir patrauklios, duoda švelnesnę arbatą ir geriau tinka apsodinti bordiūrus. Sodininkai, renkantys augalus virtuvės reikmėms, turėtų teikti pirmenybę senosioms arba kulinarinėms veislėms, atkreipdami dėmesį į lapų sveikumą ir aromato intensyvumą derliaus nuėmimo metu. Pasirinkus specialiai auginamas marigoldas, garantuojamas nuoseklus skonis ir stiprumas, todėl lengviau paruošti malonią arbatos puodelį šeimai ir svečiams.
Kada ir kaip nuimti marigoldas arbatai
Pasirinkus tamsiai raudonas, virtuvėje auginamas Tagetes dėl stipriausio skonio, derliaus nuėmėjas kruopščiai renkasi ir atrenka žiedus.
Jie skina visiškai atviras galvutes vėsiu rytmečiu, kai rasa gaivina žiedlapius, bet prieš karštis išblukina aromatą.
Kiekviena galvutė nupjaunama su 2–3 cm stiebu, atmetant pažeistus, dėmėtus arba prie kelio augusius žiedus.
Lietaus permirkę žiedai atidedami, kol išdžius, kad vėliau nesupūtų.
Renkamasi tamsūs, sveiki egzemplioriai, kurie svečiams žada koncentruotą skonį.
Surinkti žiedai tvarkomi atsargiai, trumpam dedami į kvėpuojančius indus ir greitai apdorojami, kad išsaugotų savo savybes vakariniam aptarnavimui.
Mano paprastas džiovinimo orkaitėje metodas aromatui išsaugoti
Orkaitę nustatęs žemiausią temperatūrą ir virtuvėje įsivyravus tylai, derliaus nuėmėjas žiedlapius išdėsto vienu plonu sluoksniu ant pergamento, įkaitina iki 40–50 °C ir palieka dureles praviras, kad galėtų cirkuliuoti švelnus oro srautas.
Šiluma yra kontroliuojama; laikas yra trumpas, dažnai mažiau nei dvi valandos, kad būtų išsaugoti lakieji aliejai ir spalva. Žiedlapiai yra periodiškai tikrinami, prireikus apverčiami ir pašalinami, kai tampa elastingi ir sausi, bet ne trapūs.
Šis ribotas metodas koncentruoja aromatą be deginimo, išsaugodamas subtilų augalo šilumą. Paruošti žiedlapiai yra tvarkomi atsargiai, kad būtų galima juos dalinti kitiems kaip raminantį, dėmesingą siūlymą.
Džiovintų žiedlapių laikymas, užpylimas ir maišymas
Vėsioje virtuvės lentynėlėje džiovinti medetkų žiedlapiai geriausiai laikomi hermetiškuose stikliniuose indeliuose, toli nuo šviesos ir šilumos, kad išsaugotų spalvą, aromatą ir stiprumą. Taip laikomi, nedideli kiekiai išlieka gyvybingi kelis mėnesius; indelius pažymėkite derliaus data.
Norėdami paruošti arbatą, įpilkite vieną kupiną arbatinį šaukštelį į puodelį vandens, kurio temperatūra yra šiek tiek žemesnė už virimo temperatūrą (≈95 °C), ir palaikykite penkias–septynias minutes; nukoškite į šiltus puodelius ir atsargiai patiekite.
Vakaro mišiniams marigoldą sumaišykite su ramunėlėmis arba citrinžole, kad sušvelnintumėte skonį ir sustiprintumėte raminantį poveikį. Šeimininkai turėtų paragauti proporcijas, atkreipti dėmesį į pageidavimus ir paruošti nedidelius kiekius, kad svečiams būtų