Nėra miltų ir cukraus. Obuolių pyragas iš 3 ingredientų: paprastas ir sveikas receptas

 

Šiuolaikiniame pasaulyje, kai lentynos lūžta nuo įmantrių pusryčių dribsnių, tradicinė avižinė košė dažnai lieka užmiršta. Pripažinkime – nedaugelis iš mūsų rytą pradeda avižine koše, nors visi žinome, kad tai tikras sveikatos šaltinis. „Neturiu laiko”, „neskanu”, „vaikystėje prisivalgiau” – dažniausiai girdimi pasiteisinimai, kodėl vengiame šio produkto.

Tačiau dietologai ir mitybos specialistai nepavargsta priminti apie avižų naudą mūsų organizmui. Avižose gausu skaidulų, baltymų, antioksidantų ir vertingų mineralų. Jos mažina cholesterolio kiekį, stabilizuoja cukraus lygį kraujyje ir ilgam suteikia sotumo jausmą. Ne veltui avižiniai dribsniai išlieka pagrindinis patiekalas daugelyje vaikų darželių, mokyklų ir netgi universitetų valgyklų.

Avižos ne tik košei

Laikas sugriauti stereotipą, kad avižos tinka tik košei! Šis universalus produktas gali tapti puikiu ingredientu gaminant skanius ir sveikus kepinius. Visų pirma, avižiniai dribsniai yra puiki alternatyva įprastiniams miltams – jie suteikia kepiniams ne tik sotumo, bet ir malonų riešutinį skonį.

Šiandien pasidalinsiu receptu, kuris pakeis jūsų požiūrį į avižas – paprastas, bet nuostabus obuolių pyragas iš vos trijų pagrindinių ingredientų! Be įprastų miltų, be cukraus, bet tikrai skanus ir sveikas. Jis puikiai tiks ir pusryčiams, ir popietinei arbatai, ir net kaip desertas po vakarienės.

Kodėl verta išbandyti šį receptą?

  • Minimalus ingredientų sąrašas – nereikia bėgti į parduotuvę
  • Natūralus saldumas iš obuolių – nereikia pridėtinio cukraus
  • Be glitimo (jei naudojate sertifikuotus avižinius dribsnius be glitimo)
  • Pilnas skaidulų ir vertingų maistinių medžiagų
  • Idealus pasirinkimas ir sveikai besimaitinančiam, ir skonio malonumų ieškančiam gurmanui

Ingredientai:

  • 300 g avižinių dribsnių
  • 3 kiaušiniai
  • 2 dideli obuoliai
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

Papildomai (neprivaloma, bet rekomenduojama):

  • Saujelė džiovintų spanguolių arba razinų
  • Žiupsnelis cinamono
  • Keli lašai vanilės ekstrakto

Paruošimo būdas:

  1. Pasiruoškite avižinius miltus. Avižinius dribsnius kartu su kepimo milteliais sudėkite į virtuvės kombainą arba smulkintuvą ir malsite, kol gausite smulkius, miltus primenančius trupinius. Jei norite šiek tiek tekstūros, galite palikti dalį dribsnių stambesnių.
  2. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite į tą patį virtuvės kombainą (jį prieš tai išvalius) ir sutrinkite iki tyrelės konsistencijos. Jei mėgstate tekstūrą, galite dalį obuolių supjaustyti kubeliais ir įmaišyti vėliau.
  3. Sumaišykite tešlą. Į didelį dubenį įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite. Įmaišykite obuolių tyrę ir pusę paruoštų avižinių miltų. Gerai išmaišykite, tada sudėkite likusius avižinius miltus. Jei naudojate, dabar laikas įmaišyti cinamoną, vanilės ekstraktą ir džiovintas uogas.
  4. Formuokite pyragą. Gausite gana tirštą, lipnią tešlą. Ją supilkite į kepimo popieriumi išklotą 18-20 cm skersmens kepimo formą. Paviršių išlyginkite mentele.
  5. Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kepkite pyragą apie 40 minučių, arba kol jis gražiai paruduos, o įkištas medinis pagaliukas išliks sausas.
  6. Atvėsinkite. Leiskite pyragui visiškai atvėsti formoje, tik tada pjaustykite. Taip jis nesubyrės ir išlaikys formą.

Patarimai tobulam rezultatui:

  • Avižiniai dribsniai. Geriausia naudoti smulkius avižinius dribsnius, bet tiks ir stambūs – tiesiog teks ilgiau malti.
  • Obuoliai. Rinkitės saldžiai rūgščius obuolius, tokius kaip Antaniniai, Auksis ar Gala. Jie suteiks pyragui natūralaus saldumo ir rūgštelės.
  • Tekstūra. Jei norite šlapesnio, tirštesnio pyrago, įdėkite daugiau obuolių tyrės. Jei mėgstate sausesnį – šiek tiek padidinkite avižinių dribsnių kiekį.
  • Skonio papildymai. Cinamonas puikiai dera su obuoliais, bet galite eksperimentuoti įdėdami kardamono, imbiero ar muskatinio riešuto.

Kodėl šis pyragas toks ypatingas?

Tradiciniuose kepiniuose miltai suteikia struktūrą, o cukrus – saldumą ir drėgmę. Šiame recepte avižiniai dribsniai puikiai pakeičia miltus, o obuoliai suteikia natūralaus saldumo ir drėgmės. Kiaušiniai veikia kaip rišamoji medžiaga, kuri viską sulaiko kartu.

Rezultatas – minkštas, drėgnas ir nepaprastai skanus pyragas, kuriuo galite mėgautis be jokios kaltės jausmo. Viename gabaliuke – pilnavertė maisto porcija su baltymais, skaidulomis ir vitaminais.

Kaip patiekti?

Šis pyragas skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs. Patiekite jį:

  • Šiltą su šlakeliu grietinėlės ar jogurto pusryčiams
  • Atvėsusį su stikline pieno popietinei užkandai
  • Šiek tiek pašildytą su rutuliuku vanilinio ledų desertui

Nors originaliame recepte nėra cukraus, jei ruošiate pyragą ypatingai progai ir norite jį padaryti dar patrauklesnį, galite lengvai apibarstyti viršų cukraus pudra prieš patiekiant. Tai neturės didelės įtakos bendram pyrago maistingumui, bet suteiks elegantišką išvaizdą.

Laikymas

Pyragą galima laikyti kambario temperatūroje iki 2 dienų, uždengus švariu rankšluosčiu arba maistine plėvele. Šaldytuve jis išsilaikys iki 5 dienų. Galite jį net užšaldyti – supjaustykite gabaliukais, sudėkite į šaldiklio maišelius ir laikykite iki 3 mėnesių.

Avižiniai dribsniai nusipelno daugiau dėmesio mūsų virtuvėse. Šis paprastas, bet nuostabus pyragas – puikus būdas pradėti juos naudoti ne tik košėms. Išbandykite, ir garantuoju – jūsų požiūris į avižas pasikeis visiems laikams!

P.S. Jei jums patiko šis receptas, sekite mūsų svetainę – netrukus pasidalinsime dar daugiau sveikų ir paprastų kepinių receptų iš netikėtų ingredientų!

You May Also Like

Rekomenduojami video