Ne grikiai ir ne avižos: mokslininkai atskleidė grūdą, kuris stiprina širdį ir lėtina senėjimą

heart healthy grains slow aging

Tarp daugybės grūdų, kuriuos kasdien vartojame, vienas ypač išsiskiria – amarantas. Šis senovinis augalas, dar mažai žinomas plačiajai visuomenei, vis dažniau linksniuojamas moksliniuose tyrimuose dėl jo poveikio širdies sveikatai, uždegimo mažinimui ir net senėjimo lėtėjimui.

Skirtingai nei perdirbti grūdai, amarantas išlaikė natūralią sudėtį ir pasižymi aukšta biologine verte. Jo sudėtyje – visavertis baltymas, gausu antioksidantų, atsparaus krakmolo, bei biologiškai aktyvių medžiagų, kurios veikia ląstelių lygiu.

Kas yra amarantas?

Amarantas – tai senovinis pseudogrūdas, kilęs iš Pietų Amerikos ir vartotas dar actekų civilizacijoje. Nepaisant savo ilgos istorijos, jis šiuolaikinėje mityboje dar dažnai pamirštamas. Tai mažas, šviesiai gelsvas grūdas, pasižymintis švelniu riešutiniu skoniu ir ypatingai plačiu maistinių medžiagų spektru.

Jis natūraliai neturi glitimo, todėl tinka ir žmonėms, turintiems celiakiją ar glitimo netoleranciją. Dėl savo tankios struktūros ir didelio maistinių medžiagų kiekio dažnai vadinamas „supergrūdu“.

Kodėl amarantas stiprina širdį?

Tyrimai rodo, kad amaranto baltymai, virškinimo metu suskaidomi į biologiškai aktyvius peptidus, kurie slopina angiotenziną konvertuojančio fermento (AKF) aktyvumą. Šis mechanizmas yra labai panašus į kai kurių vaistų nuo hipertenzijos poveikį – tik be jų šalutinio poveikio.

Be to, amarante gausu magnio, kalio ir skaidulų, kurios:

  • Padeda reguliuoti kraujospūdį

  • Mažina „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį

  • Apsaugo kraujagyslių sieneles nuo oksidacinio pažeidimo

Amarantas taip pat turi squaleno – natūralios medžiagos, veikiančios kaip antioksidantas, galintis apsaugoti širdies audinius nuo uždegiminių procesų.

Kaip amarantas lėtina senėjimą?

Viena iš įdomiausių amaranto savybių – gebėjimas aktyvinti sirtuinus. Tai fermentai, kurie reguliuoja ląstelių atsinaujinimą, autofagiją (ląstelių „valymosi“ procesą) ir DNR atkūrimą. Visa tai tiesiogiai susiję su lėtesniu biologiniu senėjimu.

Amarante taip pat yra lizino – nepakeičiamos aminorūgšties, svarbios kolageno sintezei ir odos elastingumui, bei polifenolių, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus – vieną pagrindinių senėjimo priežasčių.

Atsparusis krakmolas – slaptas ginklas prieš uždegimą

Amaranto sudėtyje randamas atsparusis krakmolas, veikiantis kaip prebiotikas. Jis nesuvirškinamas plonojoje žarnoje ir pasiekia storąją žarną, kur maitinamos naudingos žarnyno bakterijos. Gerai funkcionuojantis žarnynas reiškia:

  • Mažesnį sisteminio uždegimo lygį

  • Geresnį imuninį atsaką

  • Efektyvesnį maistinių medžiagų įsisavinimą

Žarnyno mikrobiotos pusiausvyra taip pat siejama su geresne nuotaika, energijos lygiu ir ilgesniu gyvenimo trukme.

Kaip įtraukti amarantą į kasdienę mitybą?

Amarantas yra universalus – jį galima virti kaip košę, naudoti salotose, troškiniuose ar net kepti. Jis tinka:

  • Vietoj ryžių ar kuskuso

  • Kaip baltymingas priedas sriubose

  • Košėse su daržovėmis arba vaisiais

  • Traškiai skrudintas – kaip pusryčių ar desertų papildas

Prieš verdant jį rekomenduojama trumpai paskrudinti sausoje keptuvėje – taip sustiprėja skonis ir pagerėja virškinamumas. Proporcija verdant: 1 dalis amaranto ir 2,5 dalys vandens, virimo trukmė – 20–25 minutės.

Ką sako mokslas?

Tyrimai, paskelbti tokiose žurnaluose kaip Journal of Food Science ir JAMA Internal Medicine, rodo aiškią sąsają tarp amaranto vartojimo ir širdies sveikatos rodiklių pagerėjimo. Viename klinikiniame tyrime dalyviai, 6 savaites vartoję amarantą kasdien, patyrė:

  • 20 % mažesnį uždegimo žymenų kiekį

  • 15 % sumažėjusį MTL cholesterolį

  • pagerėjusią kraujotaką

Šie rezultatai rodo, kad amarantas gali veikti kaip natūrali prevencinė priemonė prieš širdies ligas ir su senėjimu susijusias problemas.

Prieinamumas ir paprastas pasiruošimas

Nors anksčiau amarantą buvo sunku rasti, šiandien jį siūlo dauguma sveiko maisto parduotuvių ir internetinių tiekėjų. Jis parduodamas tiek grūdų pavidalu, tiek miltų, dribsnių ar pūsto produkto forma.

Jo laikymo sąlygos paprastos – sandariame inde, tamsioje vietoje, kaip ir bet kuris kitas sausas produktas. Paruošimas reikalauja nedaug laiko ir pastangų, tad tinka net ir greitam gyvenimo būdui.

Išvada

Amarantas – tai daugiau nei tiesiog maistingas grūdas. Tai mokslu pagrįstas pasirinkimas, galintis prisidėti prie širdies sveikatos, uždegimo kontrolės ir senėjimo lėtinimo. Įtraukus jį į kasdienę mitybą, galima ne tik paįvairinti racioną, bet ir ilgainiui sustiprinti organizmo atsparumą, pagerinti energiją, nuotaiką ir būklę ląstelių lygiu.

Jei iki šiol apie jį nebuvote girdėję – dabar pats metas įtraukti šį senovinį supergrūdą į savo virtuvę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video