Tikrosios alergijos alkoholiui pasireiškia imuninės sistemos reakcija, kurios simptomai gali būti pavojingi gyvybei, pavyzdžiui, dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas ir anafilaksija. Dauguma žmonių iš tikrųjų patiria alkoholio netoleravimą, kuriam būdingas paraudimas, galvos skausmas ir pykinimas dėl genetinių fermentų trūkumų, turinčių įtakos alkoholio apykaitai. Dažniausiai tai sukelia vyno sulfitai, fermentuotuose gėrimuose esantys histaminai ir grūdų baltymai. Simptomai dažnai susiję su suvartojamu kiekiu. Medicininė diagnozė, nustatyta atlikus alerginius tyrimus, suteikia aiškumo dėl konkretaus jautrumo ir tinkamų gydymo metodų.
Alergijos alkoholiui ir jo netoleravimo skirtumo supratimas
Daugelis žmonių klaidingai vartoja sąvokas „alergija alkoholiui” ir „alkoholio netoleravimas”, tačiau tai yra dvi skirtingos fiziologinės reakcijos.
Tikroji alergija alkoholiui susijusi su imunine sistema ir gali sukelti potencialiai gyvybei pavojingas reakcijas, kai organizmas gamina antikūnus prieš alkoholį. Simptomai gali būti dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas ir anafilaksija.
Dažniau pasitaikantis alkoholio netoleravimas atsiranda dėl genetinio fermentų trūkumo, kuris trukdo tinkamai metabolizuoti alkoholį. Ši būklė sukelia raudonį, pykinimą ir galvos skausmus, tačiau paprastai nėra pavojinga.
Suprasdami šį skirtumą, žmonės gali kreiptis į gydytoją. Įtariantieji alergiją turėtų kreiptis į alergologą ir atlikti tyrimus, o dėl netoleravimo gali tekti vengti tam tikrų alkoholinių gėrimų arba visiškai atsisakyti alkoholio.
Dažniausi alkoholio reakcijos simptomai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį
Alergijos alkoholiui ir jo netoleravimo fizinių pož ymių atpažinimas padeda žmonėms atpažinti galimas reakcijas ir kreiptis tinkamos medicininės pagalbos.
Dažniausiai pasitaikantys reakcijos į alkoholį simptomai yra veido paraudimas, dilgėlinė, nosies užgulimas, galvos skausmas ir pykinimas. Sunkesnės alerginės reakcijos gali pasireikšti pasunkėjusiu kvėpavimu, padažnėjusiu širdies plakimu arba anafilaksija, dėl kurios reikia skubios pagalbos.
Netoleravimo simptomai paprastai pasireiškia virškinimo sutrikimais, tokiais kaip pilvo skausmas, viduriavimas ir vėmimas. Kai kuriems žmonėms po alkoholio vartojimo pasireiškia į astmą panašūs simptomai arba migrena.
Reakcijos gali pasireikšti iš karto arba išsivystyti palaipsniui po alkoholio vartojimo. Intensyvumas dažnai priklauso nuo išgerto alkoholio kiekio, nors jautriems žmonėms net ir nedidelis kiekis gali sukelti dideles reakcijas.
Alkoholio metabolizmo ir alerginių reakcijų moksliniai pagrindai
Kai organizmas perdirba alkoholį, įvyksta sudėtinga biocheminė kaskada, kuri paaiškina, kodėl kai kuriems žmonėms pasireiškia nepageidaujamos reakcijos. Pagrindinis dalyvaujantis fermentas – alkoholio dehidrogenazė– etanolį paverčia acetaldehidu, kurį vėliau skaido acetaldehido dehidrogenazė.
Šių fermentų genetinės variacijos gali lemti acetaldehido kaupimąsi, sukeliantį histamino išsiskyrimą ir uždegimines reakcijas. Tai paaiškina raudonį, galvos skausmus ir pykinimą, kuriuos kai kurie patiria pavartoję alkoholio.
Tikroji alergija alkoholiui susijusi su imuninės sistemos reakcija į alkoholiniuose gėrimuose esančius baltymus, o ne į patį etanolį. Histamino netoleravimas ir reakcijos į tokias sudedamąsias dalis kaip grūdai, sulfitai ar konservantai yra dažnesni nei tikroji alergija alkoholiui.
Konkrečių sudedamųjų dalių, galinčių sukelti reakcijas, nustatymas
Alkoholiniuose gėrimuose, be etanolio, yra daugybė junginių, kurie jautriems žmonėms gali sukelti nepageidaujamas reakcijas. Sulfitai, kurių dažnai randama vyne kaip konservantų, dažnai sukelia simptomus tiems, kurie yra jautrūs sulfitams arba serga astma.
Histaminai, vyraujantys fermentuotuose gėrimuose, pavyzdžiui, raudonajame vyne ir aluje, gali sukelti galvos skausmą ir paraudimą.
Aluje esantis miežių ir kviečių glitimas gali paveikti sergančiuosius celiakija arba jautrumu glitimui. Įvairūs priedai, įskaitant dirbtinius dažiklius, kvapiąsias medžiagas ir konservantus, gali sukelti reakcijas. Specifinėmis maisto alergijomis sergantiems žmonėms reakciją gali sukelti tokios geriamosios medžiagos kaip kiaušinių baltymai, žuvų pūslės (izinglass) arba kazeinas.
Kada kreiptis į gydytoją dėl su alkoholiu susijusių simptomų
Tai, kaip greitai žmogus kreipiasi į gydytoją dėl su alkoholio vartojimu susijusių simptomų, gali turėti didelės įtakos gydymo rezultatams ir užkirsti kelią potencialiai gyvybei pavojingoms komplikacijoms. Asmenys turėtų nedelsdami kreiptis į greitąją medicinos pagalbą, jei pavartojus alkoholio pasireiškia sunkios reakcijos, pavyzdžiui, pasunkėjęs kvėpavimas, padažnėjęs širdies plakimas, vėmimas, sąmonės netekimas ar traukuliai.
Taip pat būtina atlikti medicininę apžiūrą, jei vidutinio sunkumo simptomai išlieka arba stiprėja, įskaitant stiprų veido paraudimą, dilgėlinę, niežulį ar skrandžio skausmą. Asmenys, kuriems simptomai, net ir lengvi, kartojasi, turėtų kreiptis į gydytoją alergologą, kad būtų atlikti tinkami tyrimai ir nustatyta diagnozė. Asmenims, kuriems patvirtinta sunki alergija alkoholiui, gali būti rekomenduojama nešiotis skubios pagalbos vaistus, pavyzdžiui, epinefriną.
Diagnostiniai tyrimai jautrumui alkoholiui patvirtinti
Medikai taiko keletą specifinių diagnostikos metodų, kad tiksliai nustatytų jautrumą alkoholiui ir atskirtų tikrą alergiją nuo netoleravimo. Labiausiai paplitęs metodas – odos dūrio testas, kai ant odos tepami alkoholio ekstraktai ir stebimos reakcijos. Kraujo tyrimai, kuriais nustatomi imunoglobulino E (IgE) antikūnai, gali nustatyti alergines reakcijas į alkoholio sudedamąsias dalis.
Jei įtariamas netoleravimas, gydytojai gali nurodyti atlikti etanolio pleistro testą arba taikyti eliminacines dietas, po kurių vėl kontroliuojamai įvedami alkoholiniai gėrimai. Genetiniai tyrimai padeda nustatyti ALDH2 fermento trūkumą, paplitusį tarp Azijos gyventojų. Anamnezės įvertinimas išlieka labai svarbus, fiksuojant simptomų dėsningumus, laiką ir sunkumą, susijusį su alkoholio vartojimu.
Alergijos alkoholiui ar jo netoleravimo valdymas ir gydymas
Sėkmingas alergijos alkoholiui ir jo netoleravimo valdymas prasideda nuo tinkamo dirgiklių nustatymo ir tinkamų vengimo strategijų įgyvendinimo . Asmenys turėtų visiškai vengti alkoholinių gėrimų, kurių sudėtyje yra konkrečių jų alergiją sukeliančių veiksnių, nesvarbu, ar tai būtų tam tikri grūdai, konservantai, ar histaminai.
Asmenims, kuriems pasireiškia ne tokios sunkios reakcijos, antihistamininiai vaistai gali padėti sušvelninti simptomus, kai pasireiškia poveikis. Jautriems sulfitams asmenims gali būti naudingi fermentų papildai, padedantys suskaidyti šiuos junginius.
Visada turėkite su savimi skubios pagalbos vaistų, pavyzdžiui, epinefrino autoinjektorių, jei jie skirti sunkioms alerginėms reakcijoms gydyti. Medicininio perspėjimo plano sudarymas ir draugų bei šeimos narių informavimas apie savo būklę užtikrina greitą pagalbą netikėtų reakcijų atveju.
Saugios alternatyvos socialinio gėrimo situacijoms
Alergiškiems alkoholiui ar jo netoleruojantiems asmenims, kurie vis tiek nori dalyvauti socialiniuose gėrimuose, yra daug nealkoholinių alternatyvų. Kokteiliai– sudėtingi nealkoholiniai gėrimai, imituojantys kokteilius – suteikia vizualiai patrauklias galimybes, kurios sumažina socialinį spaudimą.
Putojantis vanduo su citrusiniais vaisiais, botaninėmis medžiagomis pagardinti seltzeriai ir kombuča pasižymi panašiu į alkoholinius gėrimus putojimu.
Dalyvaudami renginiuose asmenys gali atsinešti savo gėrimų arba iš anksto paprašyti, kad jiems būtų pasiūlyta. Kai kuriose įstaigose dabar siūlomi gėrimų be alkoholio meniu.
Nealkoholinio alaus, vyno ir distiliuotų spiritinių gėrimų skonis ir įvairovė taip pat labai pagerėjo, nes jie labai primena alkoholinius gėrimus ir nesukelia alerginių reakcijų.
Ilgalaikės jautrumo alkoholiui ignoravimo pasekmės sveikatai
Nuolatinis jautrumo alkoholiui nepaisymas gali sukelti ne tik tiesiogines reakcijas, bet ir tris rimtas ilgalaikes pasekmes sveikatai. Pirma, gali išsivystyti lėtinis uždegimas, galintis pakenkti tokiems organams kaip kepenys ir virškinimo sistema. Laikui bėgant uždegimas tampa sisteminis ir paveikia daugelį organizmo sistemų.
Antra, dėl padidėjusio jautrumo gali laipsniškai stiprėti alerginės reakcijos, kurios su kiekvienu poveikiu tampa vis sunkesnės.
Trečia, nuolatinis alkoholio vartojimas, nepaisant jautrumo, gali užmaskuoti pagrindines ligas, todėl vėluojama tinkamai diagnozuoti ir gydyti tokias ligas, kaip Hodžkino limfoma, imuninės sistemos sutrikimai ar fermentų trūkumas.
Ankstyvas jautrumo alkoholiui atpažinimas ir tinkamas gydymas yra labai svarbūs siekiant išvengti šių potencialiai gyvybei pavojingų komplikacijų.