Pavojus, kurio nepastebime: duona gali kelti netikėtų pavojų sveikatai

unexpected health risks in bread

Nors duona yra vienas pagrindinių kasdienio maisto produktų, ji gali kelti tam tikrą pavojų sveikatai. Reguliarus jos vartojimas gali sukelti staigius cukraus kiekio kraujyje šuolius ir kritimus, o tai lemia energijos svyravimus, padidėjusį alkį ir nestabilias nuotaikas. Daugeliui žmonių pasitaiko nediagnozuotas jautrumas glitimui – simptomai gali būti nuovargis, smegenų migla, virškinimo sutrikimai ar net sąnarių skausmai. Komercinėje duonoje dažnai randama cheminių priedų, siejamų su uždegimais, kvėpavimo problemomis ir hormonų veiklos sutrikimais. Šiuolaikinis duonos apdorojimas gali skatinti organizme uždegiminius procesus, susijusius su įvairiomis lėtinėmis ligomis. Supratę šiuos paslėptus pavojus, galėsite priimti sąmoningesnius sprendimus dėl savo mitybos.

Kraujo cukraus kalneliai: kaip duona veikia gliukozės kiekį kraujyje?

Duonos, ypač pagamintos iš rafinuotų miltų, vartojimas gali turėti reikšmingą poveikį gliukozės kiekiui kraujyje. Duonos sudėtyje esantys angliavandeniai virškinimo metu greitai virsta cukrumi, todėl gliukozės lygis kraujyje staiga pakyla.

Reklama

Toks šuolis paskatina kasą išskirti daugiau insulino, kuris dažnai reaguoja per stipriai, todėl vėliau gliukozės kiekis nukrenta per greitai. Šis „amerikietiškų kalnelių“ efektas sukelia energijos svyravimus, sustiprina alkio jausmą ir ilgainiui gali prisidėti prie atsparumo insulinui ar net 2 tipo diabeto išsivystymo.

Viso grūdo alternatyvų poveikis yra nuosaikesnis, nes jose esantis ląstelienos kiekis sulėtina virškinimą ir padeda gliukozei į kraują patekti tolygiau. Tie, kurie planuoja kitų žmonių mitybą – pavyzdžiui, šeimos nariai ar sveikatos priežiūros specialistai – turėtų tai įvertinti, ypač jei kalbama apie diabetu sergančius arba su medžiagų apykaita susiduriančius asmenis.

Paslėptas jautrumas glitimui: ženklai, kad jūsų kūnas gali turėti problemų

Nors tik apie 1 % žmonių serga celiakija, daug didesnė dalis gali būti jautrūs glitimui to nežinodami. Nepastebimi simptomai dažnai pasireiškia kaip nuolatinis nuovargis, miglota mąstysena, sąnarių skausmas, galvos skausmai, virškinimo sutrikimai ar net odos problemos, tokios kaip egzema.

Reklama

Dėl šių simptomų dažnai kaltinamas stresas, miego trūkumas ar natūralus senėjimas, todėl pagrindinė priežastis lieka neatskleista. Tačiau daugeliui žmonių simptomai akivaizdžiai pagerėja sumažinus glitimo vartojimą, o vėl pradėjus valgyti įprastą duoną – atsinaujina.

Jei pastebite nepaaiškinamus ir lėtinius sveikatos sutrikimus, gali būti verta pabandyti laikinai atsisakyti glitimo turinčių produktų ir stebėti savijautą – žinoma, tai reikėtų daryti pasikonsultavus su gydytoju arba dietologu.

Cheminiai priedai: kas iš tikrųjų yra jūsų kasdieniame gabalėlyje?

Daugelyje komercinių duonos gaminių randama sintetinių priedų, skirtų ilgesniam galiojimo laikui ir patrauklesnei tekstūrai, tačiau kai kurie jų gali būti žalingi sveikatai. Dažniausi tokie ingredientai – kalio bromatas, azodikarbonamidas ir aukštos fruktozės kukurūzų sirupas – tai cheminės medžiagos, siejamos su kvėpavimo problemomis, hormonų veiklos sutrikimais ir uždegimais.

Reklama

Konservantai, tokie kaip kalcio propionatas, naudojami pelėsių prevencijai, bet jautresniems žmonėms gali sukelti migreną, pilvo pūtimą ar kitus virškinimo sutrikimus. Dirbtiniai dažikliai, ypač naudojami vaikiškoje duonoje, kai kuriais tyrimais siejami su elgesio pokyčiais, hiperaktyvumu ir net dėmesio sutrikimais.

Vartotojai turėtų išlikti budrūs ir tikrinti sudedamąsias dalis etiketėse. Geriausia rinktis ekologiškus, kuo mažiau perdirbtus produktus arba netgi pasigaminti duoną patiems – taip turėsite pilną kontrolę, kas patenka į jūsų organizmą.

Uždegimo ryšys: duonos vaidmuo lėtinėse sveikatos problemose

Vis daugėja tyrimų, rodančių, kad tam tikros duonos rūšys – ypač tos, kurios pagamintos iš rafinuotų miltų arba turinčios cheminių priedų – gali skatinti uždegimines organizmo reakcijas.

Reklama

Lėtinis uždegimas siejamas su daugeliu sveikatos problemų: nuo artrito, širdies ir kraujagyslių ligų iki autoimuninių sutrikimų. Duonos gaminiai, turintys aukštą glikemijos indeksą, paskatina greitą cukraus šuolį, kuris gali inicijuoti uždegimines kaskadas, paveikiančias įvairias kūno sistemas.

Žmonėms, jautriems glitimui ar sergantiems celiakija, šios reakcijos gali būti dar stipresnės ir pavojingesnės. Net kai kurios viso grūdo duonos rūšys gali sukelti uždegiminį atsaką, jei jos stipriai perdirbtos arba netinka individualiai organizmo tolerancijai.

Gydytojai rekomenduoja stebėti, kaip organizmas reaguoja į skirtingas duonos rūšis. Jei pastebite simptomus, verta išbandyti rauginę duoną, be glitimo produktus ar visai sumažinti duonos vartojimą.

Reklama

Sveikesnės alternatyvos: permąstykite grūdų vartojimą

Norint išvengti uždegimų ir sumažinti riziką lėtinėms ligoms, verta ieškoti sveikesnių, maistingesnių duonos alternatyvų. Vienas iš tokių pasirinkimų – rauginta viso grūdo duona, kuri dėl natūralios fermentacijos geriau virškinama ir turi mažesnį glikemijos indeksą.

Kita vertinga alternatyva – daigintų grūdų duona, kurioje fermentai padeda organizmui geriau įsisavinti maistines medžiagas. Tokia duona turi daugiau skaidulų, vitaminų ir mineralų nei tradiciniai gaminiai.

Tiems, kurie vengia glitimo ar angliavandenių, tinka duonos variantai iš migdolų miltų, kokosų miltų ar psylliumluobelių – šie produktai turi mažai cukraus ir daug skaidulų bei baltymų. Be to, senoviniai grūdai, tokie kaip kvinoja, amarantas ar soros, pasižymi didele maistine verte ir gali būti puikiai pritaikomi įvairiems kepiniams.

Reklama

Svarbiausia – saikas ir sąmoningas požiūris. Net jei nenorite visiškai atsisakyti duonos, rinkdamiesi sveikesnes alternatyvas ir stebėdami organizmo reakciją galite žymiai pagerinti bendrą savijautą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video