Burokėliai ir česnakai – paprasti maisto produktai, valantys kraują ir mažinantys kraujospūdį

blood cleansing superfoods

Burokėliai ir česnakai yra labai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai dėl vienas kitą papildančių mechanizmų. Burokėliuose yra nitratų, kurie virsta azoto oksidu, skatinančiu kraujagyslių išsiplėtimą ir mažinančiu kraujospūdį. Juose esantys betalainai yra antioksidantai, padedantys valyti kraują. Česnakuose esantys alicino junginiai slopina angiotenziną konvertuojantį fermentą ir stimuliuoja azoto oksido gamybą, todėl sistolinis spaudimas gali sumažėti 5-8 mmHg. Šias tradicines priemones, patvirtintas šiuolaikinio mokslo, galima lengvai įtraukti į kasdienį maistą ir natūraliai reguliuoti kraujospūdį. Sinergetinis poveikis laukia tolesnių tyrimų.

Burokėlių ir česnakų, kaip natūralių vaistų, istorinis naudojimas

Senovės civilizacijose burokėliai ir česnakai buvo vertinami ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistai, pasižymintys ypatingomis gydomosiomis savybėmis. Egipto metraščiuose, datuojamuose 1500 m. pr. m. e., užfiksuota, kad česnakai buvo naudojami stiprinant jėgas ir gydant kraujotakos sutrikimus.

Reklama

Romėnai burokėlius vartojo karščiavimui ir kraujo sutrikimams gydyti.

Viduramžių Europos vienuolynuose abu augalai buvo auginami vaistiniuose soduose. Hipokratas česnaką skyrė nuo infekcijų, o tradiciniai rusų gydytojai burokėlių sriubą naudojo kraujui valyti. Amerikos indėnų gentys į apsivalymo ritualus įtraukdavo laukinių česnakų veisles.

Ši istorinė išmintis atitinka šiuolaikinį supratimą apie šių maisto produktų naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, o tai rodo, kad tradicinės žinios dažnai yra ankstesnės už mokslinį patvirtinimą.

Reklama

Kraujospūdžio ir širdies ir kraujagyslių sveikatos pagrindai

Žmogaus širdies ir kraujagyslių sistema veikia kaip sudėtingas kraujagyslių tinklas, pernešantis kraują po visą kūną, o kraujospūdis yra labai svarbus jos efektyvumo rodiklis.

Matuojant kraujospūdį rodomi du skaičiai: sistolinis (slėgis širdies dūžių metu) ir diastolinis (slėgis tarp dūžių). Normalūs rodmenys paprastai neviršija 120/80 mmHg. Hipertenzija arba padidėjęs kraujospūdis didina širdies ligų, insulto ir inkstų pažeidimų riziką.

Širdies ir kraujagyslių sveikata priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant mitybą, fizinius pratimus, streso valdymą ir genetiką. Reguliari stebėsena leidžia anksti įsikišti, o gyvenimo būdo pakeitimai dažnai yra natūralus būdas palaikyti idealų kraujospūdį be priklausomybės nuo vaistų.

Reklama

Burokėlių kraują valančių savybių mokslas

Nors burokėliai dažnai giriami dėl ryškios spalvos ir žemiško skonio, juose yra galingų biologiškai aktyvių junginių, kurie moksliškai patvirtina jų, kaip kraują valančių medžiagų, reputaciją.

Burokėliuose gausu betalainų – pigmentų, pasižyminčių stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kurios padeda neutralizuoti kraujyje esančius toksinus. Didelis nitratų kiekis burokėliuose virsta azoto oksidu, kuris plečia kraujagysles, gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį.

Be to, burokėliuose yra betaino, kuris palaiko kepenų – pagrindinio organizmo detoksikacijos organo – funkciją. Burokėliuose esančios skaidulos padeda pašalinti toksinus iš virškinimo sistemos ir neleidžia jiems vėl patekti į kraują.

Reklama

Šie mechanizmai veikia sinergiškai, valydami kraują ir stiprindami širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Kaip česnako junginiai mažina hipertenziją

Tūkstančius metų vartojamas kaip maistas ir vaistas, česnakas turi kelis biologiškai aktyvius junginius, kurie veiksmingai kovoja su hipertenzija įvairiais fiziologiniais būdais. Pagrindinis veiklusis česnako komponentas – alicinas – skatina azoto oksido gamybą, kuris atpalaiduoja kraujagysles ir gerina kraujotaką.

Česnakai taip pat slopina angiotenziną konvertuojančio fermento (AKF) veikimą, mėgdžiodami farmacinius AKF inhibitorius, tačiau nesukeldami šalutinio poveikio. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant česnakus sistolinis kraujospūdis gali sumažėti 5-8 mmHg, o diastolinis – 2-5 mmHg.

Reklama

Norint gauti geriausią naudą, kasdien suvalgykite 1-2 susmulkintas česnako skilteles, po susmulkinimo palikite jas 10 minučių pailsėti, kad susiformuotų kuo daugiau alicino.

Šiuolaikinių tyrimų ir tradicinių žinių palyginimas

Šiuolaikinių tyrimų ir tradicinių žinių palyginimas

Senovės gydymo tradicijos ir šiuolaikiniai moksliniai tyrimai vis dažniau patvirtina vieni kitus nagrinėjant burokėlių ir česnakų naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.

Reklama

Tradicinės žinios įvairiose kultūrose pripažino, kad šie maisto produktai „valo kraują” ir tonizuoja širdį gerokai anksčiau, nei šiuolaikinis mokslas nustatė nitratus burokėliuose ar aliciną česnakuose. Tai, ką kadaise gydytojai apibūdino kaip „kraujo valymą”, dabar mokslininkai supranta kaip uždegimo mažinimą, kraujotakos gerinimą ir kraujospūdžio mažinimą.

Šis išminties susiliejimas rodo, kad tradiciniai maisto kaip medicinos metodai dažnai šimtmečiais lenkia mokslinį patvirtinimą. Nors senovės gydytojai neturėjo azoto oksido gamybos ar vandenilio sulfido kelių terminologijos, jų empiriniai stebėjimai lėmė nepaprastai panašius terapinius taikymus, kuriuos dabar patvirtina šiuolaikiniai klinikiniai tyrimai.

Lengvi būdai, kaip įtraukti burokėlius į kasdienę mitybą

Kaip mėgautis burokėlių naudingomis savybėmis širdies ir kraujagyslių sistemai be kasdienio ruošimo rūpesčių? Yra kelios patogios reguliaraus vartojimo galimybės.

Reklama

Burokėlius kepant partijomis, galima paruošti paruoštas porcijas, kurių užteks visai savaitei. Burokėlių milteliai yra koncentruota alternatyva, kurią lengva įmaišyti į kokteilius ar sultis. Maisto prekių parduotuvėse parduodamiems iš anksto virtiems ir vakuume uždarytiems burokėliams nereikia jokio paruošimo.

Daug laiko neturintiems žmonėms burokėlių sultys yra greitas sprendimas. Tarkuotų žalių burokėlių dėjimas į salotas ar mišraines suteikia ir maistingumo, ir spalvos. Fermentuotas burokėlių kisielius kartu su širdies ir kraujagyslių sistemai naudingomis medžiagomis suteikia ir probiotinių savybių.

Šie būdai užtikrina, kad ši kraują valanti ir spaudimą mažinanti daržovė būtų pasiekiama nepriklausomai nuo tvarkaraščio.

Reklama

Skanūs česnakų preparatai, užtikrinantys didžiausią naudą sveikatai

Česnakų paruošimo būdas daro didelę įtaką jų gydomajam poveikiui ir naudai širdies ir kraujagyslių sistemai. Žaliuose susmulkintuose česnakuose yra daugiausia alicino – junginio, mažinančio kraujospūdį ir gerinančio cholesterolio kiekį kraujyje. Prieš ruošdami maistą, leiskite susmulkintam česnakui pailsėti 10-15 minučių, kad suaktyvėtų jo fermentai.

Skrudintas česnakas yra švelnesnio ir saldesnio skonio, tačiau išlaiko svarbias sveikatai naudingas savybes. Tiesiog apšlakstykite visą svogūnėlį alyvuogių aliejumi ir kepkite, kol suminkštės. Jei norite vartoti reguliariai, išbandykite česnakų aliejų arba naminę česnakų arbatą, 5-10 minučių mirkydami susmulkintas skilteles karštame vandenyje.

Fermentuojant česnaką kartu su naudingomis širdies ir kraujagyslių sistemai medžiagomis gaminami ir naudingieji probiotikai – tai galingas sveikatai naudingas derinys.

Reklama

Savaitės valgiaraščio sudarymas naudojant šiuos galingus maisto produktus

Burokėlių ir česnakų įtraukimas į kasdienę mitybą reikalauja strateginio planavimo, kad būtų galima patvirtinti jų naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, kartu išsaugant mitybos įvairovę. Subalansuota savaitė gali būti tokia: pirmadieniais – skrudintos burokėlių salotos su česnakų užpilu, antradieniais – česnakais pagardinta daržovių sriuba, o trečiadieniais – burokėlių humusas su pietumis.

Ketvirtadieniais kartu su baltymais galėtų būti patiekiami česnakų padažai, o penktadieniais – burokėlių makaronai. Savaitgalį galima ruošti sudėtingesnius patiekalus, pavyzdžiui, lėtai keptą česnaką su burokėlių rizotu arba česnakuose marinuotus burokėlių kepsnius. Tokia sisteminga rotacija užtikrina nuolatinį šių galingų ingredientų vartojimą ir nenuvargina gomurio.

Galimas šalutinis poveikis ir atsargumo priemonės

Nors planuojant maistą užtikrinamas nuolatinis burokėlių ir česnakų vartojimas, lygiai tiek pat dėmesio reikia skirti ir jų galimam nepageidaujamam poveikiui suprasti.

Reklama

Kai kuriems žmonėms burokėliai gali sukelti beeturiją (rausvos spalvos šlapimą), laikinus balso pokyčius ir skrandžio diskomfortą. Sergantieji inkstų akmenlige turėtų riboti jų vartojimą dėl oksalatų.

Česnakai gali sukelti rėmenį, blogą burnos kvapą ir virškinimo sutrikimus, ypač jei vartojami žali. Jis gali sąveikauti su kraują skystinančiais vaistais, todėl prieš operaciją jo vartojimą reikėtų laikinai nutraukti.

Abu maisto produktai, staiga įvesti dideliais kiekiais, gali sukelti virškinimo trakto sutrikimų. Asmenys, turintys sveikatos sutrikimų, prieš vartodami šiuos maisto produktus gydymui, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.

Reklama

Burokėlių ir česnakų derinimas su kitais širdžiai naudingais maisto produktais

Kuriant širdžiai sveiką mitybą reikia sinergetinių maisto produktų derinių, kurie maksimaliai padidina maistinę naudą. Burokėlių ir česnakų derinimas su omega-3 turtingais produktais, tokiais kaip riebi žuvis, graikiniai riešutai ir linų sėmenys, pagerina širdies ir kraujagyslių apsaugą. Tamsūs lapiniai žalumynai, tokie kaip špinatai ir lapiniai kopūstai, papildo šiuos maisto produktus papildomais nitratais ir antioksidantais.

Pilno grūdo grūdai, ankštinės daržovės ir uogos suteikia skaidulinių medžiagų, kurios kartu su burokėlių ir česnakų junginiais mažina uždegimą ir cholesterolio kiekį. Alyvuogių aliejus, kuriame yra mononesočiųjų riebalų, yra idealus pagrindas česnaku pagardintoms burokėlių salotoms. Ciberžolė suteikia priešuždegiminių savybių, o citrusiniai vaisiai pagerina geležies pasisavinimą iš burokėlių.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video