Reguliuoja cholesterolio kiekį ir riebalus: kardiologai pavadino „numeris vienas” baltymu, naudingu širdžiai

Žuvis – geriausias baltymų šaltinis širdies sveikatai. Kardiologai rekomenduoja valgyti žuvį mažiausiai 2 kartus per savaitę, nes ji sumažina širdies ligų riziką net 30%.

Kodėl svarbu rūpintis širdies sveikata

Širdies ir kraujagyslių ligos – pagrindinė mirties priežastis pasaulyje ir Lietuvoje. Tačiau geros naujienos – 80% širdies ligų galima išvengti keičiant mitybą ir gyvenimo būdą.

Pagrindiniai rizikos veiksniai:

  • Aukštas cholesterolio lygis
  • Aukštas kraujospūdis
  • Rūkymas
  • Nutukimas
  • Diabetas

Ką galime pakeisti:

  • Mityba (50% sėkmės)
  • Fizinis aktyvumas
  • Streso valdymas
  • Svorio kontrolė

Žuvis – geriausias baltymas širdies sveikatai

Filadelfijos kardiologas dr. Kimberley Campbell pabrėžia: „Tinkamas baltymų pasirinkimas gali padėti išlaikyti širdies sveikatą ir sumažinti širdies ligų riziką. Žuvis – absoliutus lyderis.”

Kodėl žuvis geresnė už mėsą:

  • 5 kartus mažiau sočiųjų riebalų nei jautienoje
  • Turi omega-3 riebalų rūgščių
  • Lengvai virškinama
  • Mažai kalorijų (100-200 kcal/100g)

Sveikų riebalų šaltinis

Žuvyje esančios omega-3 riebalų rūgštys daro stebuklus mūsų širdžiai.

Omega-3 nauda:

  • Mažina trigliceridus 10-23%
  • Didina „gerą” HDL cholesterolį
  • Mažina kraujospūdį
  • Stabdo aterosklerozę
  • Mažina aritmijos riziką

Geriausios žuvys pagal omega-3 kiekį (g/100g):

  1. Lašiša – 2,3 g
  2. Skumbrė – 2,2 g
  3. Sardinės – 1,8 g
  4. Silkė – 1,7 g
  5. Tunas – 1,5 g

PSO rekomendacija: Mažiausiai 2 porcijos (po 100-150 g) riebios žuvies per savaitę.

Padeda mažinti cholesterolio kiekį

Tyrimai įrodė konkrečius rezultatus:

200 g žuvies per savaitę:

  • „Blogasis” LDL cholesterolis ↓ 15%
  • „Gerasis” HDL cholesterolis ↑ 10%
  • Trigliceridai ↓ 20%
  • Bendras cholesterolis ↓ 12%

Mechanizmas:

  1. Omega-3 blokuoja cholesterolio gamybą kepenyse
  2. Padidina cholesterolio šalinimą iš organizmo
  3. Mažina cholesterolio absorbciją žarnyne

Priešuždegiminės savybės

Riebi žuvis – natūralus priešuždegiminis vaistas.

Aktyviosios medžiagos:

  • Omega-3 (EPA ir DHA) – mažina uždegiminius citokinus
  • Vitaminas D – 100 g lašišos = 66% paros normos
  • Selenas – antioksidantas
  • Vitaminas E – apsaugo kraujagysles

Tyrimų rezultatai:

  • Uždegimo žymenų sumažėjimas 30%
  • C-reaktyvaus baltymo ↓ 25%
  • Interleukino-6 ↓ 20%

Praktinės rekomendacijos

Kiek žuvies valgyti?

Minimalus kiekis:

  • 2 kartus per savaitę po 100-150 g
  • Bent 1 kartą – riebi žuvis

Optimalus kiekis:

  • 3-4 kartus per savaitę
  • 300-400 g per savaitę iš viso

Kokią žuvį rinktis?

Top 5 širdžiai:

  1. Lašiša – omega-3 lyderė
  2. Skumbrė – pigiausias omega-3 šaltinis
  3. Silkė – prieinama ir naudinga
  4. Sardinės – kalcio šaltinis
  5. Upėtakis – šviežia vietinė žuvis

Ko vengti:

  • Didžiųjų plėšrūnų (gyvsidabris)
  • Keptos tešloje
  • Sūdytos/rūkytos (daug druskos)

Paruošimo būdai

Sveikiausi metodai:

  1. Garinimas – išsaugo 95% omega-3
  2. Kepimas orkaitėje – su daržovėmis
  3. Grilis – be papildomo aliejaus
  4. Troškinti – su pomidorų padažu

Ko vengti:

  • Kepimo aliejuje (naikina omega-3)
  • Paniraved tešloje
  • Per ilgo terminio apdorojimo

Receptų idėjos širdžiai

Greita vakarienė (20 min):

  • Lašiša orkaitėje su brokoliais
  • Skumbrė su citrina ir česnaku
  • Sardinių salotos su pomidorais

Savaitės meniu:

  • Pirmadienis: Lašišos kepsneliai
  • Trečiadienis: Silkė su daržovėmis
  • Penktadienis: Tuno salotos
  • Sekmadienis: Upėtakis su ryžiais

Vegetarams ir veganams

Augaliniai omega-3 šaltiniai:

  • Linų sėmenys – 22 g/100g
  • Chia sėklos – 17 g/100g
  • Graikiniai riešutai – 9 g/100g
  • Konopių sėklos – 8 g/100g

Svarbu: Augalinės omega-3 (ALA) organizme virsta EPA/DHA tik 5-10%, todėl reikia vartoti 10 kartų daugiau.

Kada laukti rezultatų

Po 2 savaičių:

  • Energijos padidėjimas
  • Geresnė savijauta

Po 1 mėnesio:

  • Kraujospūdžio sumažėjimas
  • Cholesterolio pokyčiai

Po 3 mėnesių:

  • Trigliceridų normalizavimas
  • Uždegimo žymenų sumažėjimas

Dažniausi mitai

Mitas: Visa žuvis brangi Tiesa: Skumbrė, silkė – pigesnės už mėsą

Mitas: Žuvis turi gyvsidabrio Tiesa: Smulkios žuvys saugios

Mitas: Užšaldyta žuvis nenaudinga Tiesa: Išsaugo 90% omega-3

Išvada

Žuvis – tikras superfood’as širdžiai. Valgant žuvį 2-3 kartus per savaitę, galima sumažinti širdies ligų riziką 30%, cholesterolį 15% ir uždegiminius procesus 25%.

Pradėkite nuo paprastos skumbrės ar silkės – jos pigios, bet labai naudingos. Jūsų širdis jums padėkos, o tyrimų rezultatai po kelių mėnesių maloniai nustebins.

Amerikos kardiologijos asociacija ne veltui žuvį vadina „numeris vienas” baltymu širdies sveikatai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video