Kartais patys geriausi receptai pasiekia mus per šiltus kaimyniškus pokalbius. Būtent taip atsitiko su šiuo tradiciniu Centrinės Azijos patiekalu – tai sluoksniuoti pyragėliai su mėsos įdaru, kurie daugelyje šalių žinomi kaip „bolani” ar „gözleme”. Nors gaminimo procesas gali pasirodyti sudėtingas, realybėje visa tai atliekama greičiau nei įprastą tešlą kepant orkaitėje.
Šie pyragėliai – puikus sprendimas ir kaip šiltas užkandis, ir kaip sotus pagrindinis patiekalas. O pats geriausias dalykas – galite eksperimentuoti su įdarais pagal savo skonį.
Ingredientai
Tešlai:
- Kvietiniai miltai – 400 g
- Šiltas vanduo – 250 ml (maždaug 1 stiklinė)
- Druska – 1 arbatinis šaukštelis
- Augalinis aliejus – 2 šaukštai
Įdarui:
- Malta mėsa (jautiena, aviena ar mišri) – 400 g
- Svogūnai – 1 didelis arba 2 vidutiniai
- Žalieji svogūnai – pučkelis
- Šviežios žolelės (petražolės, krapai) – sauja
- Druska, juodieji pipirai – pagal skonį
- Bet kokie pageidaujami prieskoniai (kmynai, malta paprika)
- Augalinis aliejus kepimui – 2 šaukštai
Surinkimui ir kepimui:
- Ištirpintas sviestas – apie 50 g
- Augalinis aliejus kepti – apie 60 ml
Gaminimo eiga
1. Tešlos ruošimas
Į dubenį supilkite šiltą vandenį, įmaišykite druską ir augalinį aliejų. Gerai išmaišykite, kol druska visiškai ištirps.
Persijokite miltus ir palaipsniui supilkite juos į skystį. Pradėkite maišyti šakute, o kai masė susiformuos – minkyti rankomis. Minkysite apie 8–10 minučių, kol tešla taps minkšta, elastinga ir nelips prie rankų. Jei reikia, pridėkite truputį miltų.
Suformuokite tešlą į kamuolį, uždenkite šlapia servetėle arba plėvele ir palikite ilsėtis 30 minučių kambario temperatūroje.
2. Įdaro gaminimas
Kol tešla ilsisi, paruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir iškepkite maltą mėsą ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami. Mėsa turėtų pakeisti spalvą ir būti visiškai iškepusi.
Smulkiai sukapokite svogūnus, žaliuosius svogūnus ir šviežias žoleles. Įmaišykite juos į mėsą, pasūdykite, pipirinkite ir pridėkite mėgstamus prieskonius. Gerai išmaišykite. Jei mėsa liesa, įmaišykite šaukštą sviesto – taip įdaras bus sultingesnis.
Nukelkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.
3. Formavimas
Tešlą padalinkite į 6–8 lygias dalis (priklausomai nuo norimo dydžio). Kiekvieną dalį iškočiokite į labai ploną – maždaug 2–3 mm storio – apvalų sluoksnį.
Tešlos paviršių ploną sutepkite ištirpintu sviestu. Ant vienos pusės išdėliokite ploną įdaro sluoksnį (neapkraukite per daug).
Sulankstykite tešlą per pusę, formuodami pusmėnulį. Paviršių vėl sutepkite sviestu. Sulankstykite dar kartą, kad gautųsi trikampis ar kvadratas. Kiekvieną kartą sulankstę, vėl tepkite sviestu – taip taps lakštai.
Lengvai spustelėkite, kad įdaras pasiskirstytų tolygiai.
4. Kepimas
Didelėje keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus augalinio aliejaus ant vidutinės ugnies. Atsargiai įdėkite suformuotą pyragėlį.
Kepkite 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol taps auksinės rudos spalvos ir traškios. Reguliuokite ugnį, kad pyragėliai nė nepridegę, nei per greitai nepaskęstų.
Iškeptus pyragėlius išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad nubėgtų perteklinis aliejus.
5. Patiekimas
Šilkite pyragėlius karštu, su grietine, jogurtu ar pomidorų padažu. Jie taip pat skanūs ir atvėsę.
Patarimai ir variacijos
Įdarų idėjos:
- Su sūriu: sutarkuotas feta ar baltasis sūris su žolelėmis ir špinatais
- Vegetariškas: kepti grybai su svogūnais ir česnakais
- Su kiaušiniu: išplakti kiaušiniai su žalumynais ir sūriu
- Su daržovėmis: kepti baklažanai, pomidorai ir paprikos
Patarimai:
- Tešla turi būti tikrai labai plona – kuo plonesnė, tuo lakštiškesni gaus pyragėliai
- Neskubėkite minkyti tešlos – tai svarbu elastingumui
- Jei mėsa per liesa, būtinai pridėkite taukų arba sviesto – sausas įdaras nebus skanus
- Pyragėlius galite iš anksto suformuoti ir sušaldyti, tada kepti pagal poreikį
Šis patiekalas – puikus įrodymas, kad tradiciniai receptai neretai būna ir patys paprasčiausi, ir skaniausi. Mėgaukitės!