Naujausi Nacionalinio senėjimo instituto tyrimai atskleidė reikšmingą sodininkystės ir ilgaamžiškumo ryšį. Septynerius metus trukusiame tyrime nustatyta, kad 65-85 metų amžiaus sodininkų mirtingumas buvo 23 proc. mažesnis, palyginti su ne sodininkais. Panašu, kad šis poveikis susijęs su didesniu fiziniu aktyvumu, streso mažinimu, geresne mityba, gaunama iš namuose užaugintų produktų, ir geresniais socialiniais ryšiais. Sodininkystė duoda panašią naudą kaip ir įprasti fiziniai pratimai, taip pat suteikia vitamino D poveikio ir sąmoningumo galimybių. Visa nauda neapsiriboja paprasta fizine veikla.
Perversmą sukėlęs tyrimas: Metodas ir pagrindinės išvados
Nors mokslininkai jau seniai spėliojo apie sodininkystės naudą sveikatai, svarbiame 2022 m. Nacionalinio senėjimo instituto tyrime pagaliau kiekybiškai įvertintas jos poveikis ilgaamžiškumui.
Septynerius metus trukusiame tyrime buvo stebimi 2 400 65-85 metų amžiaus dalyvių, lyginant aktyvius sodininkus ir ne sodininkus. Tyrėjai kontroliavo kintamuosius, įskaitant mitybą, socialinę ir ekonominę padėtį bei pradinę sveikatos būklę.
Rezultatai atskleidė, kad sodininkų mirtingumas dėl visų priežasčių buvo 23 % mažesnis, palyginti su sodininkyste neužsiimančiais asmenimis.
Pagrindinės išvados atskleidė tris galimus mechanizmus: padidėjęs fizinis aktyvumas ( vidutiniškai 4,5 valandos per savaitę), sumažėjęs streso žymenų kiekis kraujo mėginiuose ir pagerėję širdies ir kraujagyslių sveikatos rodikliai.
Šis poveikis buvo ypač stiprus tiems dalyviams, kurie bent penkerius metus nuosekliai dirbo sode.
Fizinė nauda: Kaip darbas sode stiprina kūną?
Kasimas, genėjimas ir ravėjimas įtraukia daugybę raumenų grupių, todėl darbas sode tampa intensyvia viso kūno mankšta. Tyrimai rodo, kad tris valandas dirbant sode sudeginama maždaug tiek pat kalorijų, kiek vieną valandą intensyviai sportuojant sporto salėje.
Sodininkystė didina kaulų tankį dėl svorį laikančių judesių, ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems gresia osteoporozė. Įvairūs sodo darbai gerina lankstumą, pusiausvyrą ir koordinaciją – fizines savybes, kurios su amžiumi paprastai prastėja.
Be to, saulės šviesa dirbant sode lauke skatina vitamino D, būtino imuninei funkcijai ir kaulų sveikatai, sintezę.
Ši bendra fizinė nauda labai prisideda prie to, kad reguliarių sodininkų mirtingumo rodikliai, pastebėti longitudiniuose tyrimuose, yra mažesni.
Stresą mažinantis veiksnys: Sodininkystė ir psichinė sveikata: stresą keliantis veiksnys: sodininkystė ir psichinė sveikata
Psichologinė sodininkystės nauda neapsiriboja tik ankstesniuose skyriuose aprašytu fiziniu krūviu. Tyrimai rodo, kad sodininkystė labai sumažina kortizolio, pagrindinio streso hormono, susijusio su daugeliu su amžiumi susijusių ligų, kiekį.
2022 m. atlikus 4 500 suaugusiųjų longitudinį tyrimą, nustatyta, kad reguliariai sodininkaujantys asmenys patyrė 32 % mažesnį streso lygį ir pasižymėjo didesniu kognityviniu atsparumu, palyginti su tais, kurie daržininkauja. Šis psichinės gerovės veiksnys gali paaiškinti, kodėl sodininkų bendruomenės nuolat pasižymi didesniu ilgaamžiškumu.
Neurovaizdavimo tyrimai atskleidė, kad kontaktas su dirva suaktyvina parasimpatinės nervų sistemos reakcijas, mažina nerimą ir skatina sąmoningumą– psichologines būsenas, susijusias su telomerų išsaugojimu, pagrindiniu biomarkeriu senėjimo tyrimuose.
Mitybos privalumai auginant savo maistą
Daugelio lyginamųjų tyrimų duomenimis, namuose užaugintų produktų maistinė vertė yra gerokai didesnė nei komerciniuose ūkiuose užaugintų produktų.
Tyrimai rodo, kad vaisiai ir daržovės, nuskinti didžiausio sunokimo metu, išlaiko idealų maistinių medžiagų kiekį, o komercinės veislės dažnai nuskintos per anksti, kad atlaikytų transportavimą.
Žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” rašoma, kad namuose užaugintuose pomidoruose yra iki 30 % daugiau vitamino C ir fitonutrientų nei parduotuvėje pirktuose analogiškuose pomidoruose.
Be to, šviežiuose sodo ir daržo produktuose išvengiama maistinių medžiagų irimo, kuris vyksta ilgose platinimo grandinėse.
Mokslininkai šiuos privalumus sieja su šviežesniu vartojimo laiku, sveikesne dirvožemio valdymo praktika ir paveldimų veislių selekcija, kurioje pirmenybė teikiama maistingumui, o ne patvarumui – šie veiksniai vis dažniau siejami su mažesne ląstelių oksidacija ir geresniais ilgaamžiškumo rodikliais.
Bendruomenės ir socialiniai ryšiai per bendrus sodus
Nors individualus sodininkavimas teikia daug asmeninės naudos, dalyvavimas kolektyviniuose soduose išplečia šiuos privalumus per prasmingus socialinius ryšius, kurie labai prisideda prie ilgaamžiškumo.
Tyrimai rodo, kad reguliarus socialinis bendravimas bendrose sodo erdvėse mažina izoliaciją– žinomą mirtingumo rizikos veiksnį, ypač tarp vyresnio amžiaus suaugusiųjų.
Bendruomenės sodai suteikia galimybę keistis žiniomis, globoti ir palaikyti santykius tarp kartų. Dalyviai praneša apie stipresnius kaimyninius ryšius ir išsiplėtusius paramos tinklus.
Penkerių metų tyrimo duomenys parodė, kad bendruomenės sodininkystėje dalyvaujančių senjorų mirtingumas buvo 23 % mažesnis nei socialiai izoliuotų bendraamžių.
Šios išvados sutampa su moksliniais tyrimais apie „mėlynąsias zonas” – regionus, pasižyminčius išskirtiniu ilgaamžiškumu – kur nuolat pastebimas bendruomenės įsitraukimas ir tikslinga veikla.
Praktiniai būdai, kaip įtraukti sodininkystę į kasdienę rutiną
Integruojant sodininkystę į kasdienį gyvenimą, mažais ir nuosekliais veiksmais galima minimaliai sutrikdyti esamą rutiną. Tyrimai rodo, kad pradedama nuo 10-15 minučių trukmės užsiėmimų, kurie palaipsniui pratęsiami, didėjant komfortui.
Sodininkystė konteineriuose suteikia galimybę auginti prieskonines žoleles tiems, kurie turi mažai vietos, o kambariniai žolelių sodai suteikia galimybę auginti prieskonines žoleles ištisus metus.
Į rytinę dienotvarkę galima įtraukti augalų priežiūrą prieš darbą. Nustatydami nuoseklų laistymo grafiką ir išnaudodami pietų pertraukas trumpai sodo priežiūrai, sukurkite tvarius įpročius.
Technologijos padeda naudojant priminimų programas ir automatines drėkinimo sistemas.
Kad gyvenimas pailgėtų, mokslininkai rekomenduoja kas savaitę skirti bent tris valandas sodininkystei, geriausiai paskirstytai per kelias dienas, o ne savaitgaliais.