Ar ryte valgote šiuos 2 vaisius? Jūsų cukraus lygis gali būti pavojingai nestabilus

unstable morning sugar levels

Bananai ir vynuogės, vartojami ryte, gali sukelti staigų cukraus kiekio kraujyje šuolį. Šiuose vaisiuose yra daug lengvai virškinamų cukrų, todėl jie ypač problemiški ankstyvuoju paros metu, kai dėl organizmo „aušros efekto” jau vyksta hormoniniai pokyčiai. Rytinis jautrumas insulinui natūraliai sumažėja, todėl didelį glikemijos kiekį turintys vaisiai daro dar didesnį poveikį. Gliukozės nestabilumo simptomai: energijos kritimas, padidėjęs alkis ir sunkumai susikaupti. Alternatyvūs pusryčių vaisiai, pavyzdžiui, uogos, žali obuoliai ir citrusiniai vaisiai, užtikrina stabilesnę glikemiją ir geresnę medžiagų apykaitos sveikatą.

Kodėl bananai ir vynuogės padidina cukraus kiekį kraujyje

Angliavandenių sudėtis turi esminės reikšmės tam, kaip vaisiai veikia gliukozės kiekį kraujyje.

Reklama

Bananuose ir vynuogėse yra daug greitai virškinamų cukrų, kurie greitai patenka į kraują.

Bananų, ypač prinokusių, glikemijos indeksas yra 51-60, o viename vidutinio dydžio vaisiuje yra maždaug 23 g angliavandenių. Bręstant jų krakmolas virsta cukrumi, todėl padidėja gliukozės kiekis kraujyje.

Viename puodelyje vynuogių yra apie 15 g angliavandenių, daugiausia fruktozės ir gliukozės.

Reklama

Dėl mažo dydžio ir didelės cukraus koncentracijos jos greitai suvartojamos ir greitai pasisavinamos, todėl jautriems žmonėms gali smarkiai pakilti cukraus kiekis kraujyje.

Mokslas apie rytinį jautrumą cukraus kiekiui kraujyje

Mokslas apie rytinį jautrumą cukraus kiekiui kraujyje

Žmogaus organizme anksti ryte pastebimi ryškūs gliukozės reguliavimo pokyčiai – šis reiškinys vadinamas „aušros efektu”. Šis fiziologinis procesas susijęs su keliais hormonų pokyčiais, vykstančiais maždaug nuo 4.00 iki 8.00 val. ryto, kai organizmas ruošiasi pabudimui, išskirdamas kortizolį, augimo hormoną ir katecholaminus.

Reklama

Šie hormonai kartu skatina kepenis didinti gliukozės gamybą ir kartu mažina raumenų ir riebalų audinių jautrumą insulinui. Todėl cukraus kiekis kraujyje per šį laikotarpį natūraliai padidėja, todėl atsiranda padidėjusio glikeminio pažeidžiamumo laikotarpis .

Vartojant daug cukraus turinčius vaisius, pvz., bananus ir vynuoges, per šį laikotarpį šie natūralūs svyravimai gali sustiprėti.

Požymiai, kad jūsų pusryčių vaisiai sukelia gliukozės nestabilumą

Norint nustatyti, ar rytinis vaisių vartojimas sutrikdo gliukozės kiekį kraujyje, reikia žinoti kelis pagrindinius fiziologinius signalus. Asmenys gali patirti energijos sumažėjimą ryte, padidėjusį alkį netrukus po valgio, sunkumus susikaupti ar neįprastą dirglumą.

Reklama

Fiziniai požymiai yra drebulys, lengvas prakaitavimas ir galvos skausmas, kuris pasireiškia praėjus 1-2 valandoms po vartojimo.

Stebėsenos prietaisai atskleidžia savitus dėsningumus: greitas gliukozės šuolis, po kurio gliukozė staigiai nukrenta žemiau pradinės ribos. Šie svyravimai ypač paveikia asmenis, kurie yra jautrūs insulinui arba serga prediabetinėmis ligomis.

Laikas nuo vaisiaus suvalgymo iki simptomų pasireiškimo paprastai svyruoja nuo 30 iki 90 minučių, o simptomų intensyvumas priklauso nuo vaisiaus glikemijos indekso ir suvalgytos porcijos dydžio.

Reklama

Geresnės ryto vaisių alternatyvos medžiagų apykaitos sveikatai

Renkantis vaisius pusryčiams, pirmenybė teikiama mažo glikemijos kiekio vaisiams, kurie yra labai svarbūs siekiant išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje visą rytą.

Uogos, ypač mėlynės, braškės ir gervuogės, turi skaidulinių medžiagų ir antioksidantų, o jų poveikis cukraus kiekiui kraujyje yra minimalus. Žalieji obuoliai, kriaušės ir citrusiniai vaisiai, pavyzdžiui, greipfrutai, dėl skaidulų kiekio ir mažesnės cukraus koncentracijos lėčiau pasisavina gliukozę.

Vaisius derinant su baltymais, tokiais kaip graikiškas jogurtas, riešutų sviestas ar kiaušiniai, virškinimas ir gliukozės išsiskyrimas dar labiau sulėtėja.

Reklama

Toks derinys sukuria maistinę sinergiją ir apsaugo nuo greitų šuolių ir vėlesnių kritimų, kurie būna susiję su dideliais glikemijos rodikliais vartojant vien tik vaisius.

Kaip vaisių vartojimo laikas veikia jūsų glikeminę reakciją

Be vartojamų vaisių rūšies, labai svarbus vaidmuo organizmo fruktozės ir gliukozės apdorojimui tenka jų vartojimo laikui.

Ryte vartojant daug glikemijos turinčius vaisius, gali padidėti insulino kiekis, kai organizmas yra natūraliai atsparus insulinui po nakties badavimo. Tyrimai rodo, kad vaisių vartojimas po fizinio aktyvumo užtikrina idealų medžiagų apykaitos procesą, nes raumenys gali geriau panaudoti cukrų glikogenui papildyti.

Reklama

Vaisius valgant su baltymais arba sveikaisiais riebalais, sulėtėja jų įsisavinimas ir stabilizuojasi gliukozės kiekis kraujyje. Tyrimai rodo, kad vaisius vartojant kaip desertą, o ne prieš valgį, sumažėja gliukozės reakcija po valgio.

Asmenims, turintiems problemų dėl medžiagų apykaitos, vaisių vartojimas po pietų paprastai sukelia palankesnes glikemines reakcijas nei vartojimas ryte.

Paslėpta ilgalaikė didelio glikemiškumo pusryčių rizika

Vaisių vartojimo laikas tiesiogiai susijęs su platesniu pusryčių pasirinkimu ir jų padariniais medžiagų apykaitai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad reguliariai renkantis didelį glikemijos kiekį turinčius pusryčius ilgainiui gali padidėti atsparumas insulinui, o tai gali padidinti diabeto riziką. Kasdien pasikartojantys rytiniai cukraus kiekio kraujyje šuoliai gali lemti sumažėjusį jautrumą insulinui ir pablogėjusią kasos funkciją.

Be tiesioginių gliukozės kiekio svyravimų, tokie pusryčiai gali skatinti riebalų kaupimąsi, lėtinį uždegimą ir pakitusius alkio hormonus, dėl kurių vėliau pervargstama.

Tyrimai rodo, kad didelį glikemijos kiekį turinčius pusryčius pakeitus baltymingais ir skaidulinių medžiagų turinčiais maisto produktais galima gerokai pagerinti medžiagų apykaitos rodiklius ir sumažinti ilgalaikę širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Reklama

Kraujo cukrui palankios rytinės rutinos kūrimas

Norint sukurti cukraus kiekį kraujyje mažinančią rytinę rutiną, reikia strategiškai derinti maisto produktus ir parinkti laiką, kad būtų sumažinti gliukozės kiekio svyravimai.

Ekspertai rekomenduoja didelį glikemijos kiekį turinčius vaisius derinti su baltymais arba sveikaisiais riebalais, kad sulėtėtų įsisavinimas. Pavyzdžiui, derinant bananą su nesaldintu riešutų sviestu arba uogas su graikišku jogurtu sukuriamas subalansuotas maistas.

Nuoseklus valgymas padeda reguliuoti insulino reakciją. Tyrimai rodo, kad pusryčių valgymas praėjus 12-14 valandų po paskutinio praėjusios dienos valgymo optimizuoja medžiagų apykaitą.

Reklama

Be to, rytinis drėkinimas ir trumpas fizinis aktyvumas prieš valgį gali pagerinti gliukozės toleranciją.

Tiems, kurie stebi cukraus kiekį kraujyje, ypač naudinga vaisius valgyti ne tuščiu skrandžiu, o po daug baltymų turinčio maisto.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video