Turkiška virtuvė mėgstama ne tik dėl kebabų ar desertų. Kasdieniuose turkų namuose labai vertinamos ir sotus, kvapnios sriubos – chorba. Tai patiekalas, kuris ir sušildo, ir pasotina, ir nereikalauja brangių ar egzotiškų produktų.
Ši turkiška vištienos sriuba paruošiama maždaug per 30 minučių, o dubenėlis tokios sriubos lengvai pakeičia visus pietus – ji tiršta, aromatinga ir labai naminė.
Ingredientai (apie 4 porcijoms)
Vištiena ir prieskoniai
300–400 g vištienos filė
½ a. š. druskos
½ a. š. maltų juodųjų pipirų
1 a. š. džiovinto rozmarino
3 v. š. kvietinių miltų (1 šaukštas vištienai, likę – daržovėms)
Daržovės
1 svogūnas
1 morka
1 saliero stiebas (arba gabalėlis šaknies)
1 raudonoji paprika
2 česnako skiltelės
Kiti ingredientai
2 v. š. sviesto
1–2 v. š. augalinio aliejaus
100 g makaronų (smulkūs, kriauklelės / vermišeliai / „lizdeliai“)
2 lauro lapai
Nedidelė krapų puokštelė
1,5 l vandens arba vištienos sultinio
Gaminimas žingsnis po žingsnio
1. Paruoškite vištieną
Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite.
Supjaustykite nedideliais kąsneliais.
Dubenėlyje sumaišykite su:
druska
juodaisiais pipirais
džiovintu rozmarinu
Pabarstykite 1 v. š. miltų ir gerai apvoliokite – miltai padės vėliau suteikti sriubai tirštumo, o vištiena geriau apskrus.
2. Apkepkite daržoves
Puode ištirpinkite sviestą, įpilkite truputį augalinio aliejaus, kad sviestas nesviltų.
Smulkiai supjaustykite svogūną, dėkite į puodą ir kepkite, kol suminkštės.
Morką stambia tarka sutarkuokite, salierą supjaustykite kubeliais – dėkite prie svogūnų, pamaišykite.
Papriką supjaustykite mažais gabaliukais, česnaką susmulkinkite – sudėkite į puodą.
Daržoves pabarstykite likusiais 2 v. š. miltų, gerai išmaišykite, kad miltai pasidengtų riebalais ir nebesusidarytų gumulų.
3. Įpilkite sultinio ir pavirkite
Į puodą supilkite 1,5 l verdančio vandens arba sultinio, maišydami, kad miltai gerai ištirptų.
Užvirinkite ir virkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies be dangčio – daržovės turi suminkštėti, o sultinys šiek tiek sutirštėti.
4. Apkepkite vištieną
Kol sriuba verda, atskiroje keptuvėje:
Įkaitinkite truputį aliejaus.
Sudėkite paruoštus vištienos gabaliukus.
Kepkite ant vidutinės–stiprios ugnies, kol vištiena taps auksinės spalvos iš visų pusių.
Taip apkepta vištiena sriuboje išlaikys formą ir skonį, nebus „virti gabalėliai be charakterio“.
5. Sudėkite viską į puodą
Į verdančią sriubą:
Sudėkite apkepintą vištieną.
Suberkite makaronus.
Įdėkite lauro lapus.
Smulkiai supjaustykite krapus ir taip pat dėkite į puodą (dalį galite pasilikti papuošimui).
Virkite dar apie 10–15 minučių, kol makaronai ir vištiena visiškai išvirs, o sriuba taps tirštesnė ir kvapni.
Patiekimas
Patiekite sriubą:
karštą,
su šviežiomis krapų ar petražolių šakelėmis ant viršaus,
šalia galite duoti duonos, lavašo ar bandelę.
Tokį patiekalą drąsiai galima tiekti kaip pilnus pietus – sriuboje yra ir daržovių, ir baltymų, ir angliavandenių.
Maži patarimai, kad būtų dar skaniau
Jei norite kreminės tekstūros, dalį sriubos (be vištienos) galite trumpai perleisti blenderiu ir supilti atgal.
Rozmariną galite keisti čiobreliais arba itališkomis žolelėmis.
Jei mėgstate aštriau – įberkite žiupsnelį čili dribsnių kartu su česnaku.
Makaronus „lizdelius“ dėkite paskutiniai, kad nesuirtų – jie ypač tinka šiai sriubai.
Ši turkiško stiliaus vištienos sriuba – puikus variantas, kai norisi šildančio, sotaus, bet greito pirmo patiekalo.
Per pusvalandį ant stalo turėsite dubenį kvapnios, tirštos sriubos, kuri suteikia jėgų visai dien





