Saldi malonumo akimirka – taip dažnai apibūdinamas mums visiems gerai pažįstamas kakavos gėrimas. Tačiau ar teisinga manyti, kad kakava yra tik saldus gėrimas? Verta žinoti, jog iš skirtingų šalių atkeliavusi kakava turi itin unikalių skonio natų, kurios gali pamaloninti ir nustebinti tiek smaližius, tiek išrankiausius gurmanus. Iš kokios šalies atvykusios kakavos verta paragauti? Ką reikia žinoti apie skirtingose šalyse augančias kakavos pupeles, jų kokybę, skonio derinius ir galutinį rezultatą jūsų puodelyje? Pažinkime kitokią, ryškius ir išskirtinius skonius dovanojančią kakavą kartu.
Kokiose šalyse auga kakavos pupelės?
Kakava yra gėrimas, kuriuo žmonės mėgaujasi visame pasaulyje. Bet ar kakavos pupelės gali augti bet kurioje pasaulio vietoje? Atsakymas – ne. Pavyzdžiui, Europoje dėl nepalankių sąlygų kakavos pupelės apskritai neauga. Svarbu žinoti, kada kakava yra auginama egzotiškose šalyse, tad jos kelionė iki mūsų puodelių yra ilga. Visa šios kelionės pradžia – kakavmedis, žinomas kaip Theobroma, kuris natūraliai auga Centrinės ir Pietų Amerikos tropiniuose miškuose. Tam, kad kakavmedis klestėtų reikalingas karštas ir drėgnas klimatas. Esant palankioms klimato sąlygoms, vidutinis kakavmedis per metus užaugina maždaug 30–40 kakavos ankščių, o kiekvienoje ankštyje yra apie 20–50 kakavos pupelių. Nors kakavmedžio tėvynė – tropiniai Amerikos miškai, šiandien kakavą augina 40–50 milijonų kakavos augintojų daugiau nei 50 pasaulio šalių. Didžiausias kakavos gamintojas yra Dramblio Kaulo Krantas, gaminantis trečdalį viso pasaulio pasiūlos. Taip pat kakava plačiai auginama ir gaminama, tokiose šalyse kaip Gana, Indonezija, Kamerūnas, Brazilija, Ekvadoras, Meksika, Peru, Dominikos Respublika. Ir nors pasaulyje yra daugybė šalių, gaminančių kakavą, tačiau ne visos kakavos yra vienodos. Skiriasi kokybė, skoniai, aromatai, konsistencija. Tad sužinokite, iš kokių pasaulio kampelių atkeliavusi kakava jus gali pamaloninti ypatingais skoniais.
6 kakavos šalys, kurias turėtumėte atrasti
Išskirti šalį, kur gaminama pati geriausia kakava būtų sunku, nes kakavos skonį įtakoja daugelis veiksnių – pupelių rūšis, klimatas, auginimo sąlygos, priežiūra, tinkamas apdorojimas. Vis tik galima sudaryti 6 šalių sąrašą, kuriose galima rasti išskirtiniais skoniais ir itin aukšta kokybe pasižyminčią kakavą.

Foto (pexels.com)
- Madagaskaras. Madagaskaro kakava – viena žinomiausių pasaulyje, garsėjanti tuo, kad yra auginama mažuose ūkiuose. Unikalus Madagaskaro klimatas ir dirvožemio sąlygos prisideda prie išskirtinio kakavos pupelių skonio profilio. Šalies kakavos augintojai taiko tradicinius ūkininkavimo būdus ir rūpestingai rūpinasi tuo, kad išaugintų aukštos kokybės pupeles. Įdomu tai, kad Madagaskaro kakava yra neįprastai nekarti, todėl ypač tinka sveikiems ir kartu skaniems šokoladiniams ar kakaviniams gaminiams gaminti su minimaliu cukraus kiekiu arba visiškai be cukraus ir kitų saldiklių.
- Ekvadoras. Ekvadoro kakava visame pasaulyje yra žinoma dėl specifinio skonio profilio ir puikaus aromato. Be to, ši šalis turi net atskirą kakavos rūšį, vadinamą Arriba kakava. Kai kalbame apie Ekvadorą ir kakavą, svarbu pažymėti, kad Ekvadoras turi turtingą kakavos gamybos istoriją ir patirtį, todėl šioje šalyje gaminama kakava laikoma viena kokybiškiausių pasaulyje. Itin kokybiška ir aromatinga Ekvadoro kakava pasižymi žemiškais skoniais – gėlių, vaisių, riešutų.
- Venesuela. Venesuelos kakava yra laikoma viena geriausių kakavų pasaulyje. Kakavos pupelės auginamos vešliuose šalies miškuose, kurie suteikia idealias augimo sąlygas, o ūkininkai labai rūpinasi pupelių nuėmimu ir perdirbimu, kad užtikrintų jų kokybę. Venesuelos kakavos skonio profilis apima džiovintų vaisių, riešutų ir subtilaus aštrumo natas.
- Dominikos Respublika. Dominikos Respublika yra viena didžiausių ekologiškos kakavos gamintojų pasaulyje, o daugelis smulkiųjų ūkininkų vis dar naudoja tradicinius kakavos auginimo būdus. Įdomu tai, kad visa kakava Dominikos Respublikoje auginama pavėsyje, po citrusinių, bananų ir avokadų medžių lapais, kas įtakoja itin ryškius, natūralius kakavos skonius. Reikia žinoti, kad šios šalies kakava yra šiek tiek kartaus skonio, tačiau paprastai turi nedidelį rūgštingumą.
- Papua Naujoji Gvinėja. Papua Naujoji Gvinėja yra kai kurių unikaliausių ir kvapniausių pasaulyje kakavos pupelių gimtinė. Tradiciškai kakava Papua Naujojoje Gvinėjoje džiovinama šalia uždegus laužus, o ne saulėje, kaip tai daro kitos šalys. Dėl tokio neįprasto kakavos pupelių džiovinimo proceso, kakava įgauna itin išraiškingą dūmo skonį.
- Peru. Kakava iš Peru atskleidžia įvairiapusiškiausią skonių paletę, nes yra auginama skirtinguose šalies regionuose, kur susiduria su skirtingomis dirvožemio bei klimato sąlygomis. Taip pat akcentuojama, jog Peru atitinka daugumą ypatingų klimato ir žemės sąlygų, būtinų kakavos pupelių augimui, o tai įtakoja aukštą kakavos kokybę. Itin įvairiai Peru kakavos skonių paletei būdingas vaisiškumas, gaivumas, švelnus rūgštumas ir subtilūs aromatai.
Foto (pexels.com)
Skanios kakavos nauda – ir gomuriui, ir sveikatai
Apie šalis, kur auginama ir gaminama ypatingai gardžiais skoniais bei aukšta kokybe pasižyminti kakava prakalbome ne veltui. Juk dabartiniame gyvenimo tempe, kai visi skubame – maži, bet jaukūs ritualai gali praskaidrinti dieną. Kartais gera sustoti ir atsikvėpti. Skanios kakavos puodelis yra tai, kas gali tapti jūsų laimės eliksyru. Tad gal jau metas pasimėgauti gardžios kakavos, atkeliavusios iš Madagaskaro ar Peru, puodeliu?
Apibendrinkime:
- Kakava – ne tik saldus gėrimas, bet ir unikalių skonio natų šaltinis, priklausantis nuo šalies, kurioje auginamos pupelės.
- Kakavos pupelės auga tropinėse Centrinės ir Pietų Amerikos, Afrikos bei Azijos šalyse; didžiausias gamintojas – Dramblio Kaulo Krantas.
- Madagaskaras, Ekvadoras, Venesuela, Dominikos Respublika, Papua Naujoji Gvinėja ir Peru garsėja ypatingos kokybės ir skonio kakava.
- Skani kakava ne tik pralinksmina ir suteikia malonumo, bet gali tapti mažu kasdieniu ritualu, praturtinančiu dieną.





