Mėnesį ignoravau dantenų kraujavimą: pasirodo, grįžta liga iš jūreivių laikų

tooth enamel color health indicators

Kai prieš tris mėnesius pradėjo kraujuoti dantenos valantis dantis, nurašiau stresui ir darbui. Mėlynės ant kojų? „Turbūt į stalą atsitrenkiau.” Nuovargis? „Lapkritis, visi pavargę.” Kol vieną rytą pusseserė medikė pamatė mano kojas ir paklausė: „Tu citrusinių vaisių valgai?” Pasirodo, turėjau beveik skorbuto požymių – ligos, kuria sirgo jūreiviai XVIII amžiuje. Dabar kasdien valgau mandarinus, o simptomai dingo per dvi savaites.

Kodėl vitamino C trūkumas sugrįžo į mūsų virtuvės

Gydytoja paaiškino, kad mano „greito maisto dieta” – sumuštiniai, makaronai, kava – praktiškai neturėjo vitamino C. „Žinai, kad be šviežių vaisių ir daržovių skorbutas gali pasireikšti per mėnesį?” – paklausė ji. Skaičiau, kad Australijoje neseniai vyras pateko į ligoninę su ta pačia problema – valgė tik perdirbto maisto.

Draugė dietologė pridūrė, kad vitaminas C ne tik saugo nuo skorbuto – jis gamina kolageną, kuris palaiko kraujagysles, kaulus, odą. Be jo organizmas tiesiog „byra”. Dabar suprantu, kodėl močiutė visada sakydavo: „Valgyk obuolį per dieną – pas gydytoją neisi.”

Mano vitamino C gelbėjimo planas

Pradėjau paprastai – kas rytą stiklinė apelsinų sulčių. Bet gydytoja pataisė: „Geriau valgyk vaisių, ne gerti sultis – jose cukraus per daug.” Dabar mano rutina: rytais kivi su jogurtu, pietums – salotos su paprika, vakare – mandarinas prie arbatos.

Atradau, kad brokoliai turi daugiau vitamino C nei apelsinai! Dabar juos garinu 5 minutes (ne ilgiau, nes vitaminas išgaruoja) ir valgau su humusu. Mama juokiasi: „Pagaliau valgai daržoves, o ne tik makaronus!”

Netikėti vitamino C šaltiniai mano virtuvėje

Didžiausias atradimas – šaltalankiai iš močiutės sodo. Pasirodo, juose 10 kartų daugiau vitamino C nei citrinose! Užšaldžiau saują ir dedu į rytinę košę. Taip pat juodieji serbentai – dabar perku šaldytus ir darau kokteilius.

Kolega iš Indijos parodė triuką – šviežios petražolės ant visko. Sako, pas juos tai tradicija, o dabar suprantu kodėl – petražolėse irgi pilna vitamino C. Net bulvėse yra, tik reikia valgyti su lupenomis (dabar kepu „country style”).

Simptomai, kurių nebepastebėjau

Po dviejų savaičių „vitamino C terapijos” pastebėjau – dantenos nustojo kraujuoti. Po mėnesio – mėlynės ant kojų išnyko, nors vis dar atsitrenkiu į baldus. Energija grįžo – nebereikia trečio kavos puodelio popiet.

Juokingiausia – plaukai ir nagai tapo stipresni. Kirpėja paklausė, ar keičiau šampūną. Ne, tiesiog pradėjau valgyti normalų maistą! Vyras dabar juokauja, kad mūsų šaldytuvas atrodo kaip vaisių parduotuvė.

Kaip dabar palaikau vitamino C lygį

Supratau, kad nereikia pirkti brangių vitaminų – užtenka normaliai valgyti. Mano taisyklės: kiekvieną dieną bent 3 porcijos šviežių vaisių ar daržovių, žiemą – rauginti kopūstai (vitaminas C išlieka!), šaltalankių arbata vietoj trečios kavos.

Draugė, kuri rūko, dabar irgi seka mano pavyzdžiu – rūkaliams reikia dvigubai daugiau vitamino C. Kaimynė pensijoje sako: „Pagaliau jaunimas suprato, ką mes visą laiką sakėm – valgyk vaisius!”

Svarbu: tai mano patirtis su vitamino C trūkumu. Jei turite panašių simptomų – dantenų kraujavimą, nuovargį, dažnas mėlynes – pasitikrinkite pas gydytoją. Skorbutas XXI amžiuje skamba juokingai, bet jis realus. Man padėjo paprasti citrusiniai ir daržovės, bet kiekvienas atvejis individualus. Geriau prevencija nei gydymas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video