Kai prieš tris mėnesius pradėjo kraujuoti dantenos valantis dantis, nurašiau stresui ir darbui. Mėlynės ant kojų? „Turbūt į stalą atsitrenkiau.” Nuovargis? „Lapkritis, visi pavargę.” Kol vieną rytą pusseserė medikė pamatė mano kojas ir paklausė: „Tu citrusinių vaisių valgai?” Pasirodo, turėjau beveik skorbuto požymių – ligos, kuria sirgo jūreiviai XVIII amžiuje. Dabar kasdien valgau mandarinus, o simptomai dingo per dvi savaites.
Kodėl vitamino C trūkumas sugrįžo į mūsų virtuvės
Gydytoja paaiškino, kad mano „greito maisto dieta” – sumuštiniai, makaronai, kava – praktiškai neturėjo vitamino C. „Žinai, kad be šviežių vaisių ir daržovių skorbutas gali pasireikšti per mėnesį?” – paklausė ji. Skaičiau, kad Australijoje neseniai vyras pateko į ligoninę su ta pačia problema – valgė tik perdirbto maisto.
Draugė dietologė pridūrė, kad vitaminas C ne tik saugo nuo skorbuto – jis gamina kolageną, kuris palaiko kraujagysles, kaulus, odą. Be jo organizmas tiesiog „byra”. Dabar suprantu, kodėl močiutė visada sakydavo: „Valgyk obuolį per dieną – pas gydytoją neisi.”
Mano vitamino C gelbėjimo planas
Pradėjau paprastai – kas rytą stiklinė apelsinų sulčių. Bet gydytoja pataisė: „Geriau valgyk vaisių, ne gerti sultis – jose cukraus per daug.” Dabar mano rutina: rytais kivi su jogurtu, pietums – salotos su paprika, vakare – mandarinas prie arbatos.
Atradau, kad brokoliai turi daugiau vitamino C nei apelsinai! Dabar juos garinu 5 minutes (ne ilgiau, nes vitaminas išgaruoja) ir valgau su humusu. Mama juokiasi: „Pagaliau valgai daržoves, o ne tik makaronus!”
Netikėti vitamino C šaltiniai mano virtuvėje
Didžiausias atradimas – šaltalankiai iš močiutės sodo. Pasirodo, juose 10 kartų daugiau vitamino C nei citrinose! Užšaldžiau saują ir dedu į rytinę košę. Taip pat juodieji serbentai – dabar perku šaldytus ir darau kokteilius.
Kolega iš Indijos parodė triuką – šviežios petražolės ant visko. Sako, pas juos tai tradicija, o dabar suprantu kodėl – petražolėse irgi pilna vitamino C. Net bulvėse yra, tik reikia valgyti su lupenomis (dabar kepu „country style”).
Simptomai, kurių nebepastebėjau
Po dviejų savaičių „vitamino C terapijos” pastebėjau – dantenos nustojo kraujuoti. Po mėnesio – mėlynės ant kojų išnyko, nors vis dar atsitrenkiu į baldus. Energija grįžo – nebereikia trečio kavos puodelio popiet.
Juokingiausia – plaukai ir nagai tapo stipresni. Kirpėja paklausė, ar keičiau šampūną. Ne, tiesiog pradėjau valgyti normalų maistą! Vyras dabar juokauja, kad mūsų šaldytuvas atrodo kaip vaisių parduotuvė.
Kaip dabar palaikau vitamino C lygį
Supratau, kad nereikia pirkti brangių vitaminų – užtenka normaliai valgyti. Mano taisyklės: kiekvieną dieną bent 3 porcijos šviežių vaisių ar daržovių, žiemą – rauginti kopūstai (vitaminas C išlieka!), šaltalankių arbata vietoj trečios kavos.
Draugė, kuri rūko, dabar irgi seka mano pavyzdžiu – rūkaliams reikia dvigubai daugiau vitamino C. Kaimynė pensijoje sako: „Pagaliau jaunimas suprato, ką mes visą laiką sakėm – valgyk vaisius!”
Svarbu: tai mano patirtis su vitamino C trūkumu. Jei turite panašių simptomų – dantenų kraujavimą, nuovargį, dažnas mėlynes – pasitikrinkite pas gydytoją. Skorbutas XXI amžiuje skamba juokingai, bet jis realus. Man padėjo paprasti citrusiniai ir daržovės, bet kiekvienas atvejis individualus. Geriau prevencija nei gydymas!





