Vegetariški ir veganiški patiekalai tampa vis populiaresni, tačiau daugeliui žmonių vis dar sunku atsisakyti mėgstamo mėsos skonio. Gera žinia ta, kad galima gaminti skanius kotletus visiškai be mėsos, kurie ne tik savo tekstūra, bet ir skoniu primena tradicinius mėsos gaminius. Šiandien dalinuosi savo ištobulintu grikių kotletų receptu, kuris ne kartą apgavo net įsitikinusius mėsos mėgėjus!
Kodėl būtent grikiai?
Grikiai yra puikus produktas mėsos pakaitalams dėl kelių priežasčių:
- Juose gausu baltymų, todėl jie suteikia sotumą
- Turi specifinį riešutinį skonį, kuris primena mėsos umami skonį
- Puikiai sugeria prieskonius ir kvapus
- Suteikia kotletams tinkamą tekstūrą – ne per trapią ir ne per kietą
Be to, grikiai yra:
- Nebrangūs ir lengvai prieinami
- Pilnaverčiai maisto produktai be glitimo
- Turtingi mineralais, ypač geležimi ir magniu
- Puikus pasirinkimas šeimai su ribotu biudžetu
Grikių kotletų pagrindinis receptas
Ingredientai:
- 1 stiklinė grikių kruopų (apie 200 g)
- 1 kiaušinis (veganiškai versijai galima pakeisti 2 valg. šaukštais linų sėmenų, pamirkytų 6 valg. šaukštuose vandens)
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2-3 skiltelės česnako
- 2 valg. šaukštai aliejaus (geriausia – alyvuogių)
- 1 arbat. šaukštelis džiovintų žolelių mišinio (rozmarinas, timijanas, bazilikas)
- 1/2 arbat. šaukštelio rūkytos paprikos (tai suteiks „mėsiškumo”)
- 1 arbat. šaukštelis sojų padažo (umami skoniui)
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
- 3-4 valg. šaukštai džiūvėsėlių arba miltų apvoliojimui
Pasiruošimas:
- Grikius nuplaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite.
- Užvirinkite 2 stiklines pasūdyto vandens, suberkite grikius, sumažinkite karštį ir virkite uždengus apie 15 minučių, kol grikiai suminkštės ir sugeria visą vandenį.
- Nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir palikite pastovėti 10 minučių.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite 1 valg. šaukštą aliejaus ir apkepkite svogūną su česnaku iki minkštumo ir lengvo parudavimo.
- Išvirtus grikius perkelkite į didelį dubenį ir leiskite jiems visiškai atvėsti.
Gaminimas:
- Į atvėsusius grikius įmuškite kiaušinį, sudėkite apkepintus svogūnus ir česnaką, berkite visus prieskonius ir pilkite sojų padažą.
- Sutrinkite masę rankomis arba maisto smulkintuvu, kol gausite vientisą masę. Jei masė per sausa, galima įpilti šiek tiek vandens ar daržovių sultinio.
- Uždenkite dubenį ir pastatykite į šaldytuvą 30 minučių, kad masė susistovėtų.
- Iš atvėsusios masės formuokite kotletus – imkite apie 2 valg. šaukštus masės, formuokite kotleto formą ir apvoliokite džiūvėsėliuose arba miltuose.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų. Sudėkite kotletus ir kepkite ant vidutinės ugnies po 4-5 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Jei norite, kad kotletai būtų minkštesni, po apkepinimo galite juos trumpai (3-5 minutes) patroškinti po dangčiu.
Gudrybės, kad kotletai būtų dar labiau panašūs į mėsiškus
1. Umami skonio sustiprinimas:
Mėsiškam skoniui sustiprinti galite naudoti:
- 1 valg. šaukštą maistinių mielių dribsnių (yra kulinarijos parduotuvėse)
- 1 arbat. šaukštelį grybų miltelių (galima sumalti džiovintus grybus)
- 1/2 arbat. šaukštelio juodosios druskos (kala namak) – suteikia silpną „kiaušinių” aromatą
2. Tekstūros pagerinimas:
- Į masę įmaišykite 2 valg. šaukštus maltų linų sėmenų – tai suteiks „raumenų skaidulų” efektą
- Arba pridėkite 2 valg. šaukštus tekstūruotų sojų baltymų (TSP), prieš tai pamirkytų karštuose buljone
3. Skonio sluoksniai:
- Į masę įmaišykite 1 valg. šaukštą tamsaus alaus – suteiks gilesnį skonį
- Prieš patiekiant apšlakstykite kotletus šlakeliu skystos dūmo kvapo esencijos (liquid smoke)
- Kepkite kotletus ant grilio arba grilio keptuvėje, kad įgautų dūmų aromatą
4. „Sulčių” efektas:
- Įmaišykite 1 valg. šaukštą burokėlių sulčių – suteiks rausvą spalvą ir „sultingumą”
- Arba įdėkite 1 valg. šaukštą smulkiai tarkuotų burokėlių ar morkų
5. Prieskonių deriniai:
„Mėsiško” skonio prieskonių mišinys:
- 1/2 arbat. šaukštelio rūkytos paprikos
- 1/4 arbat. šaukštelio kumino
- 1/4 arbat. šaukštelio kario miltelių
- Žiupsnelis gvazdikėlių arba cinamono (labai nedaug!)
Patiekimas ir derinimas
Šie grikių kotletai puikiai dera su:
- Padažais:
- Grybų padažas
- Bruknių padažas (kaip prie žvėrienos)
- Baravykų „grietinėlės” padažas
- Garnyrais:
- Troškintos daržovės
- Bulvių košė
- Keptos bulvytės
- Patiekimo gudrybės:
- Patiekiant šalia įdėkite šakelę rozmarino ar petražolių
- Pašlakstykite aukštos kokybės alyvuogių aliejumi
- Papuoškite karamelizuotais svogūnais
Saugojimas ir laikymas
- Šie kotletai puikiai išsilaiko šaldytuve iki 3 dienų.
- Juos galima užšaldyti iki 1 mėnesio.
- Prieš valgant pakartotinai pašildykite orkaitėje (170°C, 10 min.) – taip jie išliks traškūs.
Variacijų galimybės
Šį pagrindinį receptą galima įvairiai modifikuoti:
- Grikių ir lęšių kotletai:
- Pakeiskite pusę grikių raudonaisiais lęšiais
- Jie suteiks daugiau baltymų ir švelnesnę tekstūrą
- Grikių ir grybų kotletai:
- Įmaišykite 100 g smulkiai pjaustytų ir apkepintų grybų
- Tai sustiprina „mėsišką” skonį
- Grikių ir riešutų kotletai:
- Įmaišykite 2 valg. šaukštus smulkintų graikinių riešutų
- Jie suteikia papildomą tekstūrą ir „riebumą”
Užkepti grikių kotletai
Jei norite paįvairinti patiekalą, pabandykite užkepti kotletus orkaitėje:
- Sudėkite apkeptus kotletus į kepimo formą
- Užpilkite juos grybų arba daržovių padažu
- Apibarstykite tarkuotu sūriu (arba mielių dribsniais)
- Kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie 15 minučių, kol sūris išsilydys
Išvados
Šie grikių kotletai yra ne tik puiki alternatyva mėsai, bet ir visavertis, maistingas patiekalas, kuris patiks visai šeimai. Eksperimentuokite su prieskoniais ir priedais, kol rasite jums labiausiai patinkantį variantą!
Gero apetito!
Pastaba: Šis receptas yra visiškai be mėsos, tačiau nėra visiškai veganiškas dėl naudojamo kiaušinio. Jei norite veganiškos versijos, pakeiskite kiaušinį linų sėmenimis, kaip nurodyta ingredientų sąraše.





