Kopūstai – tikras maistinių medžiagų lobynas, kurį verta įtraukti į savo mitybą dažniau nei įprastai. Šiose daržovėse gausu vitaminų A, B1, P, K, B6 ir net unikalaus vitamino U, kuris padeda gydyti skrandžio gleivinę. Ypač vertingas kopūstų vitamino C kiekis, kuris išsilaiko ne tik šviežiuose, bet ir ilgai laikomuose kopūstuose. Net ir termiškai apdorojus, dauguma šių naudingųjų medžiagų išlieka nepakitusios.
Be vitaminų, kopūstuose gausu ir mineralų – sieros, kalcio, kalio ir fosforo. Papildomai šias daržoves praturtina skaidulos ir vanduo – komponentai, būtini sveikai mitybai. Šis natūralus vitaminų ir mineralų derinys daro kopūstus viena verčiausių daržovių, kurias galime rasti bet kuriuo metų laiku.
Tobulas būdas paruošti skanius keptus kopūstus
Paruoškime gardžius keptus kopūstus, kurie puikiai tiks tiek kaip savarankiškas patiekalas, tiek kaip garnyras mėsai ar įdaras pyragams bei koldūnams.
Ingredientai (4 porcijoms):
- Baltagūžis kopūstas – 1,2 kg
- Morka – 1 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Česnakas – 3 skiltelės
- Pomidorai – 2 vnt.
- Augalinis aliejus – 3 valgomieji šaukštai
- Druska – 1 arbatinis šaukštelis
- Cukrus – ½ arbatinio šaukštelio
- Malti juodieji pipirai – žiupsnelis (arba 4 žirneliai)
- Lauro lapas – 1 vnt.
Gaminimo eiga:
- Pasiruoškite daržoves. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Ant pomidorų padarykite kryžiaus formos pjūvį ir trumpai (10-15 sekundžių) pamerkite juos į verdantį vandenį – taip lengvai nulupsite odelę.
- Paruoškite aromatinę bazę. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite stambia tarka. Svogūnus, morkas ir česnaką pakepinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol suminkštės ir įgaus auksinį atspalvį (apie 5 minutes).
- Įtraukite pomidorus. Nuluptus pomidorus supjaustykite kubeliais ir sudėkite į keptuvę prie daržovių mišinio. Įberkite druskos ir cukraus, išmaišykite ir pakepinkite dar 2-3 minutes, kol pomidorai suminkštės ir išskirs sultis.
- Paruoškite kopūstą. Nuo kopūsto pašalinkite viršutinius lapus ir kietą vidinę dalį. Likusią dalį smulkiai supjaustykite. Kuo smulkesni bus kopūsto gabalėliai, tuo greičiau jie iškeps ir taps minkšti.
- Kepkite kopūstus. Supjaustytus kopūstus sudėkite į keptuvę ant paruošto daržovių pagrindo ir gerai išmaišykite. Įberkite pipirų ir įdėkite lauro lapą. Keptuvę uždenkite dangčiu ir kepkite ant vidutinės ugnies 20-25 minutes, kas 5-7 minutes pamaišydami.
Svarbu: Nereikia pilti vandens! Kopūstai išskirs pakankamai drėgmės, o dengta keptuvė padės išlaikyti drėgmę viduje. Taip kopūstai išliks sultingi, bet nepraras savo tekstūros ir skonio.
Pabaigoje jūsų kepti kopūstai turėtų būti minkšti, bet ne pervirti, su puikiu daržovių aromatu. Patiekite kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba kaip savarankišką vegetarišką patiekalą su grietine ar kitu mėgstamu padažu.
Ekspertų patarimai tobulam rezultatui
- Norėdami gauti intensyvesnį skonį, prieš dedant kopūstus, daržovių mišinį galite pakepinti ilgiau, kol jis karamelizuosis.
- Jei mėgstate aštresnį skonį, į mišinį galite įdėti šviežių ar džiovintų čili pipirų.
- Kopūstų skonį puikiai papildys kmynai ar kalendros sėklos – įberkite žiupsnelį kepimo pradžioje.
- Patiekalą galima pagardinti šviežiomis žolelėmis prieš pat patiekiant – petražolės ar krapai suteiks gaivaus aromato.
Šie kepti kopūstai išlieka skanūs net kitą dieną, tad juos drąsiai galite gaminti iš anksto ir šildyti prieš patiekiant.
Receptas išbandytas profesionalios virtuvės sąlygomis ir pritaikytas namų vartotojams.