Aš džiovinu obuolius tiesiog balkone be džiovintuvo: jie nepatamsėja, nesupelėja ir išlieka kaip džiovinti vaisiai – amžinai.

Autorius aprašo praktišką metodą, kaip saulėje džiovinti obuolių griežinėlius balkone be džiovintuvo. Procedūra yra glausta, pagrįsta švelniu rūgšties arba druskos apdorojimu, sietiniais padėklais, tiesiogine saulės šviesa, geru oro srautu, kasdieniu apverčimu ir naktiniu apsauginiu dangčiu, kad išvengtų rasos. Rezultatas – tolygūs, neparudę griežinėliai, atsparūs pelėsiui ir laikomi kaip komerciniai džiovinti vaisiai. Kitoje dalyje paaiškinami tikslūs laiko ir laikymo detalės.

Puikių obuolių pasirinkimas ir paruošimas

Paprastai rinkėjas patikrina kiekvieną obuolį, ar nėra defektų, atrenka tik vaisius be įdubimų, puvinių ar vabzdžių žymių ir išmeta sugadintas dalis.

Tada padėjėjas nuplauna obuolius po tekančiu vandeniu, pašalindamas paviršiaus nešvarumus ir likučius.

Po to pašalinamas vidus, naudojant obuolių išdarinėtoją arba peilį, kad būtų pašalintos sėklos ir vidinė ertmė, kurioje gali kauptis mikrobai.

Nulupkite obuolius, jei ant odos yra vaško ar dėmių; kitais atvejais palikite odą, kad išsaugotumėte maistines medžiagas.

Supjaustykite plonais, vienodais griežinėliais, kad džiovinimo greitis būtų vienodas.

Kiekvienas žingsnis yra dokumentuojamas ir atliekamas naudojant švarius įrankius ir paviršius, kad produktai būtų saugūs ir patikimi.

Paprasti paruošiamieji veiksmai, padedantys išvengti rudos spalvos ir gedimo

Paruošus vienodus, švarius obuolių griežinėlius, paprasti paruošiamieji veiksmai gali žymiai sumažinti fermentinį rudos spalvos atsiradimą ir mikrobų riz

Trumpas 30–60 sekundžių mirkymas silpname druskos tirpale (1 šaukštas druskos 1 litrui vandens) sumažina bakterijų kiekį paviršiuje; po to lengvai nuplaukite.

Po to dešimt minučių mirkykite silpname acto tirpale (1 šaukštas acto 1 litrui vandens), kad sustabdytumėte gedimą sukeliančių organizmų veiklą ir atbaidytumėte kenkėjus, nepakeisdami skonio.

Nusausinkite ir nusausinkite griežinėlius švariu skudurėliu.

Šie veiksmai yra greiti, pakartojami ir suderinami su vėlesniu džiovinimu saulėje, pagerinant spalvos išsaugojimą ir laikymo stabilumą bendrai vartojimui.

Džiovinimas saulėje balkone žingsnis po žingsnio

Paruoštus obuolių gabaliukus išdėliojus vienu sluoksniu, džiovinimo saulėje procesas balkone vyksta metodiškai, kad būtų užtikrintas tolygus išdžiūvimas ir maisto sauga.

Padėkite padėklus ant pakeltos lentynos tiesioginiuose saulės spinduliuose, užtikrinant oro srautą po jais; padengite plonu marlės sluoksniu, kad neįlįstų vabzdžiai.

Kas 24 valandas pasukite padėklus ir apverskite skilteles, kad jos būtų vienodai apšviestos.

Stebėkite temperatūrą ir drėgmę; idealiomis sąlygomis saulėtos ir sausos dienos pagreitina saugų džiovinimą.

Naktį padėklus įneškite į vidų, kad išvengtumėte rasos ir drėgmės reabsorbcijos.

Po trijų ar keturių dienų nuoseklaus džiovinimo ir kasdienio tikrinimo atvėsintas skilteles perkelkite į švarius indus saugojimui, pažymėkite ir datuokite, kad galėtum

Kaip nustatyti, ar obuoliai yra tinkamai išdžiovinti

Norint įvertinti išdžiovinimo laipsnį, reikia stebėti tekstūrą, drėgmės elgesį ir svorį: tinkamai išdžiovinti obuolių griežinėliai yra vienodai ploni, lankstūs, bet nelipnūs, neturi matomos drėgmės ar permatomumo viduryje, o trumpai sulenkus jie turėtų sulenkti nesulūžtant, bet nepalikdami drėgmės ant pirštų.

Įvertinkite spalvos vienodumą ir lipnių dėmių nebuvimą; patamsėjusios ar blizgios vietos rodo nevienodą išdžiovinimą.

Patikrinkite svorio sumažėjimą – palyginti su šviežiais griežinėliais, tikėtinas žymus masės sumažėjimas.

Kvapas turėtų būti švarus, be rūgščių ar mielių natų.

Prieš pakuojant ar patiekiant kitiems, paragaukite kelis griežinėlius iš skirtingų padėklo vietų, kad į

Sausų obuolių laikymas, naudojimas ir patarimai ilgam laikymui

Ilgalaikiam laikymui ir optimaliai skonio išsaugojimui sausieji obuoliai turi būti visiškai atvėsinti, patikrinti, ar jie vienodai išdžiūvę, ir perkelti į hermetiškus, drėgmei ir šviesai atsparius indus, laikomus vėsioje, sausoje vietoje.

Indus pažymėkite data ir veisle; atsargas keiskite pagal „pirmas įėjo, pirmas išėjo“ principą.

Mažas porcijas laikykite uždaromuose maišeliuose, kad dalindamiesi ribotumėte jų sąlyčio su aplinka.

Ilgesniam stabilumui užtikrinti, stiklainius laikykite tamsioje spintoje arba šaldymo kameroje (≤15 °C).

Džiovintus obuolius naudokite kepimui, užpilams, kompotams ir labdaros ar svetingumo porcijoms; prieš naudojant receptuose trumpai rehidratuokite.

Periodiškai tikrinkite drėgmę ir nemalonų kvapą ir nedelsdami išmeskite bet kokį įtartiną produktą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video