Šis patiekalas sujungia tradicinės gruziniškos chačiapuri (sūrio pyrago) idėją su moliūgo nauda ir skoniu. Gauname lengvai pagaminamą, sotų ir vitaminų pilną pusryčių patiekalą, kuris puikiai tinka tiek šeimos rytui, tiek savaitgalio vėlyviem pusryčiams su draugais.
Ingredientai:
- moliūgas – 300 g;
- sūris – 150 g;
- kefyras – 150 ml;
- kiaušiniai – 2 vnt.;
- miltai – 150 g;
- kepimo milteliai ir druska – po 1 a.š.;
- augalinis aliejus – 1 v.š.
Gaminimo procesas:
- Moliūgą sutarkuojame stambia tarka ir sumaišome su kefyru, kiaušiniais, druska ir pipirais, išmaišome iki vienalytės masės.
- Suberiame miltus ir kepimo miltelius, išmaišome.
- Sūrį sutarkuojame stambia tarka ir įmaišome iki vienalytės masės.
- Įpilame augalinį aliejų ir išmaišome.
- Kepame blynus ant ištirpinto sviesto po dangčiu. Kad būtų lengviau apversti ir nepažeisti blyno, apverskite jį plokščiu indu.
Patarimai tobulam rezultatui:
- Rinkitės minkštesnę moliūgo rūšį, tokią kaip Hokkaido arba Muscade – jos turi intensyvesnį skonį ir spalvą.
- Sūrį rekomenduojama rinktis brandintą, tokį kaip čederis ar suluguni, kad skonis būtų intensyvesnis.
- Į tešlą galite įdėti šviežių ar džiovintų žolelių – rozmarino, čiobrelių ar petražolių.
- Jei norite traškesnių blynų kraštų, kepkite juos be dangčio paskutinę minutę.
- Patiekite su grietine, medumi arba naminiu obuolių padažu – šie priedai puikiai dera su moliūgo skoniu.
Moliūgo nauda sveikatai:
Moliūgas yra tikra vitaminų ir mineralų skrynia, kurioje gausu:
- Vitamino A, kuris svarbus regėjimui ir imunitetui
- Vitamino C, stiprinančio organizmo atsparumą infekcijoms
- Vitamino E – galingą antioksidantą, kovojantį su laisvaisiais radikalais
- Kalio, kuris reguliuoja kraujo spaudimą
- Skaidulų, gerinančių virškinimą
Be to, moliūgas turi mažai kalorijų ir daug vandens, todėl puikiai tinka tiems, kurie kontroliuoja svorį.
Vaikams patinkančios variacijos:
- Suformuokite iš tešlos įvairias formas – gyvūnėlius, gėles ar geometrines figūras.
- Įdėkite į tešlą šiek tiek moliūgų sėklų – jos suteiks papildomo traškumo.
- Leiskite vaikams dekoruoti blynus vaisiais ar uogomis – taip jie noriau valgys šį patiekalą.
- Patiekite blynus su natūraliu jogurtu, į kurį įmaišyta šiek tiek medaus.
Šis paprastas, bet nuostabus moliūgų chačiapuri tikrai pradžiugins jūsų šeimą ir taps mėgstamiausiu pusryčių patiekalu rudens sezonu. Išbandykite ir įsitikinsite patys!
Skanių ir saulėtų pusryčių!