Naujame genetiniame tyrime, paskelbtame žurnale „Nature Human Behavior“, buvo nustatyta netikėta koreliacija tarp sūrio vartojimo ir geresnės psichinės sveikatos. Milijonų Europos dalyvių duomenų analizė parodė, kad sūrio vartojimas buvo susijęs su geresniais savigarbos rodikliais ir 3,67 % ilgesne gyvenimo trukme. Tyrėjai nustatė ryšį tarp psichologinės gerovės ir ilgaamžiškumo, kuris, atrodo, nepriklauso nuo socialinių ir ekonominių veiksnių. Tyrimo rezultatai rodo, kad mitybos pasirinkimas gali turėti didelės įtakos laimei ir sveikam senėjimui.
Stebina genetinis ryšys tarp psichinės gerovės ir ilgaamžiškumo
Novatoriškas genetinis tyrimas atskleidė reikšmingą ryšį tarp psichinės gerovės ir ilgaamžiškumo.
Tyrime, paskelbtame žurnale „Nature Human Behavior“, buvo analizuojami genetinių duomenys, gauti iš milijonų Europos dalyvių, apimančių aštuonis gyventojų duomenų rinkinius, kurių dydis svyruoja nuo 38 000 iki 2,4 milijono žmonių. Tyrėjai nustatė, kad aukštesni psichinės gerovės rodikliai, įskaitant pasitenkinimą gyvenimu, teigiamą nuotaiką ir mažesnį neurotiškumą, buvo genetiškai susiję su ilgesniu ir sveikesniu gyvenimu.
Tyrimą atlikę kinų mokslininkai padarė išvadą, kad psichinės gerovės gerinimas yra tikrasis kelias į sveiką senėjimą, nepriklausomai nuo socialinių ir ekonominių veiksnių. Jų genetinis požiūris suteikia potencialių priežastinių įrodymų, kad psichologinė gerovė tiesiogiai įtakoja f
Kaip mokslininkai atrado ryšį tarp sūrio ir laimės
Vienas netikėtas didelio masto genetinės analizės rezultatas paaiškėjo, kai mokslininkai ištyrė mitybos įpročius ir jų ryšį su psichinės gerovės rodikliais. Kinijos mokslininkų komanda, analizuodama milijonų Europos dalyvių genetinius duomenis iš aštuonių gyventojų duomenų rinkinių, nustatė pastebimą koreliaciją tarp sūrio vartojimo ir geresnės psichinės gerovės rodiklių.
Dalyviai, kurie nurodė didesnį sūrio vartojimą, parodė geresnius savigarbos rodiklius ir 3,67 % ilgesnę gyvenimo trukmę. Panašūs teigiami ryšiai buvo nustatyti ir su vaisių vartojimu. Nors šie rezultatai apibūdinami kaip preliminarūs, jie rodo, kad mitybos pasirinkimai gali turėti įtakos tiek psichologinei gerovei, tiek ilgaamžiškumui per genetinius mechanizmus.
Šis tyrimas, paskelbtas žurnale „Nature Human Behavior“, papildė mitybos aspektus, padedančius suprasti, kaip psichinė gerovė prisideda prie sveiko senėjimo.
Ne tik sūris: kiti mitybos veiksniai, darantys įtaką psichinei gerovei
Nors sūrio vartojimas rodė daug žadančius ryšius su gerove, išsami genetinė analizė nustatė papildomus mitybos veiksnius, darančius įtaką psichinei sveikatai ir ilgaamžiškumui.
Vaisių vartojimas pasirodė esąs dar vienas svarbus mitybos elementas, susijęs su aukštesniais psichinės gerovės balais. Kinijos mokslininkai, išanalizavę milijonus Europos dalyvių aštuoniuose gyventojų duomenų rinkiniuose, nustatė, kad tiek sūrio, tiek vaisių vartojimas koreliuoja su teigiamais psichinės sveikatos rodikliais.
Tyrimas, paskelbtas žurnale „Nature Human Behavior“, rodo, kad šie mitybos įpročiai gali turėti įtakos psichinei gerovei ir sveikam senėjimui. Nors šie rezultatai yra preliminarūs, jie papildo ankstesnius tyrimus, siejančius kavos vartojimą su genetiniais veiksniais, ir rodo, kad daugybė mitybos būdų gali palaikyti psichologinę sveikatą nepriklausomai nuo socialinio ir ekonominio statuso.
Mokslas, paaiškinantis, kodėl sūris gali padidinti savigarbą ir prailginti gyvenimą
Biocheminiai mechanizmai, lemiantys galimą sūrio psichologinę naudą, tapo įdomia naujausių genetinių tyrimų sritimi. Nature Human Behavior tyrime nustatyta, kad sūrio vartojimas koreliuoja su padidėjusiu savigarba ir 3,67 % ilgesne gyvenimo trukme.
Mokslininkai nustatė šiuos ryšius, nagrinėdami psichinės gerovės rodiklius keliuose dideliuose gyventojų duomenų rinkiniuose. Naudodami pažangias genetines analizės technikas, mokslininkai nustatė galimus priežastinius ryšius tarp mitybos įpročių, psichinės gerovės ir ilgaamžiškumo.
Nors šie rezultatai yra preliminarūs, jie rodo, kad sūrio vartojimas gali būti veiksmingas būdas pagerinti psichinę sveikatą ir ilgaamžiškumą, nepriklausomai nuo socialinių ir ekonominių veiksnių. Panašūs genetiniai ryšiai anksčiau buvo pastebėti ir kavos vartojimo atveju.
Praktiniai būdai, kaip šiuos atradimus įtraukti į savo mitybą
Atsižvelgiant į tyrimuose nustatytus daug žadančius ryšius tarp sūrio vartojimo, psichinės gerovės ir ilgaamžiškumo, šių išvadų pritaikymas kasdieniniuose mitybos įpročiuose yra praktinė galimybė sveikatingumo sąmoningiems žmonėms.
Mitybos specialistai rekomenduoja įtraukti saikingas sūrio porcijas į subalansuotus patiekalus.
Galimos pasirinktys:
- Mažų kiekių brandintų sūrių pridėjimas į daržovių patiekalus
- Sūrio ir vaisių derinimas maistingoms užkandžiams
- Sūrio įtraukimas į pusryčius kartu su neskaldytomis grūdais
- Perdirbtų užkandžių pakeitimas sūriu ir riešutais
Renkantis sūrio rūšis, sutelkite dėmesį į kokybę, o ne į kiekį.
Sūrio vartojimas kartu su reguliariai vartojamais vaisiais gali padidinti naudą, nes tyrimas abu maisto produktus susiejo su geresne psichine savijauta.