Rudeninis gėrimas iš burokėlių: valo kraują ir grąžina jėgas

Kai už lango pilkėja dienos ir organizmas pradeda jausti energijos stygių, laikas prisiminti senovės išmintį – gydyti kūną tuo, ką siūlo sezonas. Vienas galingiausių rudens gėrybių – burokėlis, iš kurio pagamintas gėrimas tampa tikru energijos ir sveikatos šaltiniu.

Burokėlio sultys jau šimtmečius vertinamos liaudies medicinoje, o dabar jų gydomąsias savybes patvirtina ir moksliniai tyrimai. Šis ryškiaspalvis šakniavaisius ne tik praturtina rudeninį racioną, bet ir tampa natūralia terapija organizmui.

Kodėl burokėlių gėrimas yra ypatingas?

Kraujo valymas ir hemoglobino didinimas

Burokėliuose esantis geležies derinys su vitaminu C yra idealus hemoglobino kiekiui didinti:

  • Geležis – pagrindinis hemoglobino, deguonį pernešančio baltymo, komponentas
  • Foliatai (vitaminas B9) – būtini raudonųjų kraujo kūnelių gamybai
  • Betainas – detoksikuojantis junginys, skatinantis kepenų valymosi procesus

Mokslo patvirtinta: Tyrimai rodo, kad reguliarus burokėlių sulčių vartojimas per 6 savaites gali padidinti hemoglobino kiekį 15-18%, ypač moterims, kurios dažniau susiduria su geležies trūkumu.

Energijos lygio pakėlimas

Rudeninis nuovargis dažnai siejamas su metabolizmo sulėtėjimu ir deguonies tiekimo sutrikimais. Burokėlių gėrimas veikia keliomis kryptimis:

  • Nitratai burokėliuose virsta azoto oksidu, kuris plečia kraujagysles
  • Pagerėjusi kraujotaka užtikrina efektyvesnį deguonies tiekimą į audinius
  • Betalainai – galingi antioksidantai, mažinantys oksidacinį stresą ląstelėse
  • B grupės vitaminai dalyvauja energijos gamybos procesuose

Sportuojantiems: Burokėlių sultys tapo populiariu ištvermės didinimo įrankiu tarp atletų. Tyrimai rodo, kad vartojant 500 ml burokėlių sulčių 2-3 valandas prieš treniruotę, deguonies įsisavinimas padidėja 16%, o ištvermė pailgėja iki 20%.

Imuninės sistemos stiprinimas

Rudens-žiemos sezonu imuniteto stiprinimas tampa prioritetu. Burokėlių gėrimas tam idealiai tinka dėl:

  • Vitamino C gausos – stiprina baltųjų kraujo kūnelių funkciją
  • Cinko – būtino imuninės sistemos moduliatoriaus
  • Fitonutrientų, kurie turi priešuždegiminių savybių
  • Prebiotinių skaidulų, kurios maitina naudingąsias žarnyno bakterijas

Rudeninio burokėlių gėrimo receptas

Pagrindiniai ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio burokėliai
  • 1 vidutinis obuolys (rūgštesnės veislės)
  • 1 cm imbiero šaknies
  • 1/2 citrinos
  • 1 šaukštas medaus (neprivaloma)
  • Žiupsnelis cinamono
  • 200 ml filtruoto vandens

Paruošimo būdas:

  1. Burokėlių paruošimas: Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Jei turite galimybę, naudokite ekologiškus burokėlius, kuriuose mažiau nitratų.
  2. Ingredientų derinimas: Obuolį nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite. Imbierą nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Citriną nuplaukite ir išspauskite sultis.
  3. Sulčių spaudimas: Visus ingredientus sudėkite į sulčiaspaudę. Jei neturite sulčiaspaudės, galite naudoti kokteilinį, bet tokiu atveju pridėkite 200 ml vandens ir po spaudimo perkoškite per marlę.
  4. Prieskonių pridėjimas: Į išspaustas sultis įdėkite žiupsnelį cinamono ir, jei norite saldesnio skonio, šaukštą medaus. Gerai išmaišykite.
  5. Vartojimas: Gerkite šviežiai pagamintą, lėtai mėgaudamiesi, geriausia ryte nevalgius arba likus 30 minučių iki valgio.

Patarimas dėl dozavimo:

Pradžioje rekomenduojama gerti ne daugiau kaip 100 ml per dieną, palaipsniui didinant kiekį iki 200 ml. Tai leis organizmui prisitaikyti prie intensyvaus valymo proceso ir išvengti detoksikacijos simptomų.

Kaip šis gėrimas keičia organizmą?

Pirma savaitė: Detoksikacijos fazė

  • Gali pasireikšti lengvas galvos svaigimas ar net nestiprus galvos skausmas
  • Padidėjęs šlapimo kiekis – tai natūralus toksinų šalinimo požymis
  • Galimas laikinas žarnyno veiklos pasikeitimas

Antra-trečia savaitė: Energijos fazė

  • Pastebimas ryškus energijos padidėjimas, ypač ryte
  • Gerėja odos spalva ir elastingumas
  • Mažėja potraukis kofeiniui ir cukrui

Mėnuo ir ilgiau: Stabilizacijos fazė

  • Normalizuojasi kraujospūdis (ypač svarbu turintiems hipertenziją)
  • Pagerėja kognityvinės funkcijos dėl pagerėjusios smegenų kraujotakos
  • Stabilizuojasi cukraus kiekis kraujyje
  • Sustiprėja natūralus imunitetas

Burokėlių gėrimo derinimas su kitais produktais

Idealūs deriniai:

  • Su morkomis: Papildomas vitamino A šaltinis akims ir odai
  • Su obuoliais: Pagerina skonį ir prideda pektino, kuris padeda išvalyti žarnyną
  • Su imbieru: Sustiprina kraujotaką ir prideda priešuždegiminių savybių
  • Su citrina: Pagerina geležies įsisavinimą ir prideda vitamino C
  • Su žaliosiomis lapinėmis daržovėmis: Prideda chlorofilo, kuris stiprina kraujo valymą

Ko vengti:

  • Pieno produktų vartojimo kartu su burokėlių gėrimu – kalcis gali trukdyti geležies įsisavinimui
  • Gėrimo kaitinimo – aukšta temperatūra sunaikina daugelį naudingų enzimų ir vitaminų
  • Ilgo laikymo – vertingiausias yra šviežiai pagamintas gėrimas, o laikant ilgiau nei 24 valandas, net ir šaldytuve prarandama dalis maistinių medžiagų

Svarbios pastabos ir įspėjimai

  • Inkstų akmenys: Jei jums diagnozuoti oksalatiniai inkstų akmenys, burokėlių vartojimą reikėtų aptarti su gydytoju.
  • Žemas kraujospūdis: Dėl kraujagysles plečiančio poveikio burokėlių sultys gali dar labiau sumažinti kraujospūdį.
  • Nėštumas: Nors burokėliai yra naudingi nėštumo metu dėl folio rūgšties, verta pasitarti su akušeriu dėl tinkamo kiekio.
  • Rausvos spalvos šlapimas ar išmatos: Nenusigąskite pastebėję rausvą šlapimo ar išmatų spalvą – tai natūrali reakcija į burokėlių pigmentus, vadinama „beeturia”.

Tradicinė išmintis, patvirtinta mokslo

Senoliai sakydavo, kad „burokėliai – tai žemės kraujas”, intuityviai suvokdami jų ryšį su mūsų kraujotakos sistema. Šiandien mokslininkai patvirtina:

  • Burokėlių nitratai aktyvuoja azoto oksido gamybą, kuris plečia kraujagysles
  • Betalainai – unikalūs pigmentai, kurie veikia kaip galingi antioksidantai
  • Burokėlių pektinas ir kitos skaidulos maitina naudingąsias žarnyno bakterijas, kurios gamina sveikatai būtinas medžiagas

Įtraukite šį sezoninį supermaistą į savo rudens racioną – tegu jūsų kraujagyslės išsivalo, hemoglobinas pakyla, o energija grįžta net niūriausią rudens dieną!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video