Atraskite tradicinį konservavimo būdą su šiuolaikiniais sveikatos privalumais
Rauginti arba fermentuoti obuoliai yra nepaprastai skanus užkandis, turintis didelę naudą organizmui. Juos ruošiant, vaisiai užpilami sūrymu ir laukiama fermentacijos. Paruošti vaisiai turi rūgščiai saldų skonį su lengvu priemaiša, primenančiu giros ar sidro skonį. Kąsneliai atrodo gazuoti ir maloniai tirpsta burnoje. Galite keisti cukraus ir druskos proporcijas, kad pagamintumėte saldesnį arba sūresnį patiekalą.
Pagrindinis šio konservavimo būdo privalumas yra nuostabi nauda sveikatai. Kaip ir visi rauginti maisto produktai, toks užkandis gerina virškinimą, normalizuoja žarnyno veiklą ir pagreitina medžiagų apykaitą. Visų vitaminų, esančių šio patiekalo sudėtyje, net neįmanoma išvardinti, todėl būtinai paruoškite raugintus obuolius – receptui nereikia ypatingų įgūdžių ar brangių produktų.
Rauginti obuoliai trijų litrų stiklainyje
Rauginimui rinkitės vėlyvąsias veisles su mažais rūgščiai saldžiais vaisiais. Ant odelės neturėtų būti įtrūkimų. Druskos galima dėti mažiau, bet ne visiškai atsisakyti, kitaip vaisiai nefermentuosis.
Trijų litrų stiklainiui jums reikės:
- Pusantro kilogramo obuolių
- Pusantro litro vandens
- Trijų valgomųjų šaukštų cukraus
- Vieno valgomojo šaukšto medaus
- Vieno valgomojo šaukšto druskos
Stiklainio nereikia sterilizuoti. Sudėkite nuplautus obuolius į indą. Į šaltą vandenį įdėkite cukraus, druskos ir medaus. Maišykite, kol ištirps. Pilnai užpilkite obuolius skysčiu ir uždenkite kaklelį sulenkta trimis sluoksniais marle.
Palikite raugintus obuolius stiklainyje fermentuotis bent mėnesį vėsioje vietoje. Per tą laiką skystis išgaruos – papildykite marinatą. Kai vaisiai bus paruošti, užsukite dangtelį ir padėkite į šaldytuvą arba rūsį.
Klasikiniai rauginti obuoliai senoviniu būdu
Rauginimui imkite indus – statinę, kibirą arba didelį dešimties litrų stiklainį. Jums taip pat reikės ruginių miltų, iš kurių paruošiama raugas, kad vaisiai įgautų būdingą „gazuotą” skonį.
Paruoškite šiuos ingredientus:
- Penkis-septynis kilogramus obuolių
- Penkis serbentų arba vyšnių lapus
- Du šimtus gramų ruginių miltų arba pusę kilogramo cukraus
- Du arba tris valgomuosius šaukštus druskos
- Dešimt litrų vandens
Sudėkite lapus ant indo dugno. Sudėkite nuplautus obuolius į plastikinį kibirą. Tada galite paruošti dviejų tipų raugą pasirinktinai – saldų ir ruginį. Pirmajam sumaišykite dešimt litrų vandens su cukrumi ir trimis šaukštais druskos, užvirinkite ir atvėsinkite. Ruginiam užpilkite miltus dešimčia litrų vandens, įdėkite du šaukštus druskos, palikite, kol atvės, ir nukoškite.
Užpilkite vaisius pasirinktu skysčiu ir padėkite šaltoje vietoje. Galite pabandyti užkonservuoti abiejų tipų obuolius skirtinguose induose. Uždenkite indą mažesniu dangteliu ir uždėkite svorį ant viršaus. Palikite vaisius fermentuotis mėnesį, jei reikia, papildydami vandenį.