Ilgus metus nekreipiau dėmesio į širdies virpesius, atsirandančius po rytinio kavos ritualo. Buvau prisirišusi prie savo kavos su dirbtiniu saldikliu, kuris atrodė nekenksmingas. Tada atėjo susitikimas su kardiologu, kuris mane sustabdė. „Jūsų širdis dirba viršvalandžius”, – paaiškino jis, rodydamas į mano EKG. „Šis priedas sukelia pavojingą širdies plakimą.” Negalėjau patikėti, kad kažkas tokio mažo mano kasdienėje rutinoje tyliai kenkia mano širdies ir kraujagyslių sveikatai. Mokslo žinios apie tai, kodėl taip atsitiko, suteikė man labai svarbią pamoką apie tai, ką vartojame atsitiktinai.
Mano rytinis ritualas: kaip pradėjau vartoti šį kenksmingą ingredientą
Kaip ir daugelis kavos mėgėjų, dieną pradėdavau garuojančiu puodeliu juodos kavos, kol kolega pasiūlė pridėti dirbtinių saldiklių, kad sumažėtų kalorijų. Šis pakeitimas atrodė nekenksmingas – paprastas būdas mėgautis saldumu be cukraus poveikio mano talijai.
Įtraukiau šiuos saldiklius į savo kasdienį ritualą, be didelių apmąstymų įmaišydama pakelį į rytinį gėrimą. Tai, kas prasidėjo kaip atsitiktinis priedas, greitai tapo įpročiu. Kiekvieną rytą automatiškai griebdavausi tų spalvingų pakelių, nesuvokdama, kad šis nedidelis pokytis mano puoselėjamoje kasdienybėje ilgainiui sukels susirūpinimą keliančius širdies simptomus, kurių gydytojas negalėjo ignoruoti.
Įspėjamieji ženklai: Širdies plakimas, kurį ignoravau kelis mėnesius
Pirmieji požymiai pasirodė taip subtiliai, kad atmečiau juos kaip stresą. Retkarčiais po rytinės kavos puodelio krūtinėje atsiradęs virpėjimas atrodė nereikšmingas – galbūt tai buvo tik nerimas dėl artėjančių terminų.
Netrukus šie širdies permušimai tapo dažnesni. Visą dieną netikėtai pajusdavau, kaip netikėtai plaka širdis, kartais kartu su galvos svaigimu. Per ypač intensyvų epizodą lipdamas laiptais turėdavau padaryti pauzę, kad sulaikyčiau kvapą.
Vis dėlto racionalizavau šiuos simptomus. Mano įtemptas grafikas nepalikdavo daug laiko vizitams pas gydytoją, todėl įtikinėjau save, kad nieko rimto nenutiko.
Žvelgiant iš laiko perspektyvos, šių įspėjamųjų ženklų ignoravimas man vos nekainavo visko.
Kardiologo vizitas, kuris viską pakeitė
Po kelis mėnesius trukusio simptomų atmetimo, kai vieną rytą mano partneris rado mane sunkiai kvėpuojantį, pagaliau užsiregistravau pas kardiologą.
Kardiologo veidas tapo rimtas, kai papasakojau savo kasdienį ritualą: kava su tam tikru priedu, o po to padažnėjęs širdies plakimas. Atlikęs tyrimus, jis paskelbė nuosprendį: šis derinys sukelia pavojingas aritmijas.
„Jūsų širdis struktūriškai sveika, – paaiškino jis, – bet ši medžiaga verčia ją dirbti viršvalandžius. Turite nedelsiant sustoti.”
Išėjau su receptu, gyvenimo būdo pakeitimais ir griežtais nurodymais atsisakyti savo rytinio ritualo – maža auka už širdies sveikatą.
Suprasti mokslą: Kodėl šis priedas turi įtakos širdies sveikatai
Kai grįžau namo iš kardiologo, negalėjau nustoti domėtis mokslu, slypinčiu už nerimą keliančios mano kūno reakcijos.
Mano tyrimai atskleidė, kad tam tikri kavos priedai,ypač dirbtinės grietinėlės su hidrintais aliejais ir daug fruktozės turinčiais saldikliais, daro didelę įtaką širdies ir kraujagyslių funkcijai. Šios medžiagos didina uždegimo žymenų kiekį ir gali keleriopai padidinti kraujospūdį.
Žmonėms, sergantiems širdies ligomis, šios sudedamosios dalys gali sukelti aritmiją, nes sutrikdo normalią elektrolitų pusiausvyrą. Kofeino ir šių priedų derinys sukuria ypač problemišką mišinį, kuris veikia širdies ritmo kintamumą.
Supratimas apie šį ryšį padėjo man suvokti, kodėl mano gydytojas taip griežtai reikalavo išbraukti šį konkretų priedą iš mano kasdienio ritualo.
Įpročio atsisakymas: Mano kelionė į sveikesnį kavos pasirinkimą.
Įpročio atsisakymas: Mano kelionė į sveikesnį kavos pasirinkimą.
Atsikratyti priklausomybės nuo rytinės kavos rutinos pasirodė sunkiau, nei tikėjausi. Po gydytojo įspėjimo apie tai, kaip mano mėgstamas priedas veikia mano širdies sveikatą, žinojau, kad turiu keistis.
Pradėjau eksperimentuoti su alternatyvomis– nesaldintas augalinis pienas, cinamonas ir kardamonas suteikė skonio be rizikos. Laipsniškas vartojimo mažinimas padėjo sumažinti abstinencijos simptomus.
Daug ką pakeitė atsakomybės partnerių paieška; mano sutuoktinis prisijungė prie manęs šioje kelionėje į sveikatą. Stebėjau savo pažangą žurnale ir džiaugiausi mažomis pergalėmis.
Šiandien mėgaujuosi juoda kava arba jos versijomis su širdžiai naudingais priedais ir vertinu natūralius skonius, kuriuos kažkada maskavau.
Ką sužinojau apie kasdienių įpročių paslėptą širdies ir kraujagyslių riziką
Daugelis amerikiečių dažnai per vėlai suvokia, kaip mūsų kasdieniai pasirinkimai veikia širdies sveikatą. Sužinojau, kad net ir maži kasdieniai įpročiai gali turėti didelės įtakos širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Gydytojas man paaiškino, kad kavoje esantys priedai, ypač dirbtiniai grietinėlės užpilai, kuriuose yra transriebalų ir daug fruktozės turinčių saldiklių, gali prisidėti prie arterijų uždegimo ir padidėjusio kraujospūdžio. Tyrimai rodo, kad šios medžiagos gali didinti cholesterolio kiekį ir skatinti apnašų susidarymą.
Dabar suprantu, kad širdies sveikata priklauso nuo budrumo renkantis iš pirmo žvilgsnio nekenksmingus produktus. Labai svarbu atidžiai skaityti etiketes, suprasti paslėptas sudedamąsias dalis ir atkreipti dėmesį į kumuliacinį poveikį. Nedideli, nuoseklūs pokyčiai sudaro pagrindą geresniems ilgalaikiams širdies ir kraujagyslių sistemos rezultatams.