Greitas maistas paaugliams – smegenų struktūros pokyčiai gali būti negrįžtami

brain structure changes irreversible

Tyrimai rodo, kad greito maisto vartojimas paauglystėje gali sukelti negrįžtamus smegenų pokyčius. Daug riebalų ir cukraus turinčios dietos sutrikdo dopamino receptorių veikimą, sumažina pilkosios medžiagos kiekį prefrontalinėje žievėje ir hipokampo tūrį. Šie pokyčiai blogina atmintį, dėmesį ir informacijos apdorojimą. Dėl paauglių smegenų plastiškumo jos tampa ypač jautrios maisto cheminėms medžiagoms, kurios imituoja priklausomybę sukeliančias reakcijas. Tyrimai rodo, kad paauglių, kurie maitinasi perdirbtais maisto produktais, kognityvinių testų rezultatai yra 14 % prastesni. Poveikis toli gražu neapsiriboja laikinais rūpesčiais dėl svorio.

Paauglių smegenys: Kritinis pažeidžiamumo langas

Trys esminiai veiksniai lemia, kad paauglių smegenys yra ypač jautrios greito maisto vartojimo poveikiui. Pirma, paauglių nerviniai takai išlieka labai plastiški, o atlygio centrai vystosi greičiau nei reguliavimo sritys.

Antra, hormonų svyravimai lytinio brendimo metu padidina pažeidžiamumą dopaminą sukeliančioms medžiagoms, esančioms perdirbtuose maisto produktuose. Trečia, prefrontalinė žievė, atsakinga už sprendimų priėmimą ir impulsų kontrolę, nėra visiškai išsivysčiusi iki maždaug 25 metų amžiaus.

Šis raidos laikotarpis sutampa su didėjančiu savarankiškumu renkantis maistą, todėl kyla puiki pažeidžiamumo audra. Tyrimai rodo, kad paauglystėje susiformavę mitybos įpročiai gali visam laikui paveikti smegenų struktūrą, todėl gali pakisti pažinimo funkcijos ir emocinis reguliavimas suaugus.

Greito maisto cheminis kokteilis: Kas iš tikrųjų yra tame maiste?

Nors paauglių smegenys yra jautrios mitybos poveikiui, reikia atidžiau ištirti konkretų greitojo maisto turinį. Įprastuose greitojo maisto patiekaluose yra sudėtingas perdirbtų ingredientų mišinys, įskaitant transriebalus, rafinuotus angliavandenius, per didelį natrio kiekį ir įvairius cheminius priedus.

Šie komponentai dažnai apima skonio stipriklius, tokius kaip mononatrio glutamatas (MSG), konservantus, tokius kaip natrio nitritas, dirbtinius dažiklius ir aukštos fruktozės kukurūzų sirupą. Tyrimai rodo, kad šios medžiagos gali sukelti neurologines reakcijas, panašias į priklausomybę sukeliančių medžiagų, galinčias pakeisti dopamino kelius besivystančiose smegenyse.

Be to, daugelyje greitojo maisto pakuočių medžiagų yra ftalatų ir perfluoralkilinių medžiagų, kurios gali patekti į maistą ir sutrikdyti hormonų vystymąsi paauglystėje.

Puolami nerviniai keliai: Kaip keičiasi apdorojimo centrai

Atakuojami neuronų keliai: Kaip keičiasi apdorojimo centrai

Reguliarus greitojo maisto vartojimas paauglystėje, atrodo, iš esmės keičia besivystančių smegenų nervinius kelius. Tyrimai rodo, kad daug riebalų ir cukraus turinti mityba sutrikdo dopamino receptorių veikimą ir sukuria atlygio modelius, panašius į tuos, kurie pastebimi priklausomybėse nuo narkotinių medžiagų.

Magnetinio rezonanso tyrimai atskleidė, kad paaugliams, kurie dažnai vartoja greitąjį maistą, sumažėjo pilkosios medžiagos tūris prefrontalinėje žievėje, atsakingoje už sprendimų priėmimą ir impulsų kontrolę. Be to, sumažėjo hipokampo, kuris yra labai svarbus atminties formavimuisi, aktyvumas ir apimtis.

Šie struktūriniai pokyčiai koreliuoja su suprastėjusia pažintine veikla ir emocinio reguliavimo sunkumais, todėl gali susiformuoti nerviniai modeliai, kurie išlieka ir suaugus, net ir pagerinus mitybą.

Ne tik svorio augimas: Poveikis kognityviniams gebėjimams ir atminčiai

Dėl greito maisto vartojimo atsirandantys nerviniai pokyčiai pasireiškia ne tik matomu fiziniu nutukimo poveikiu, bet ir išmatuojamais kognityviniais sutrikimais. Tyrimai rodo, kad paaugliams, reguliariai vartojantiems daug riebalų ir cukraus turinčius patiekalus, sutrinka atminties formavimasis, sumažėja dėmesio koncentracija ir sulėtėja informacijos apdorojimas.

Penkerius metus trukusiuose paauglių stebėjimo tyrimuose nustatyta, kad paaugliai, kurių mitybos racione gausu perdirbtų maisto produktų, kognityvinius testus atliko 14 % prasčiau nei subalansuotai besimaitinantys bendraamžiai. Hipokampas, labai svarbus atminčiai įtvirtinti, ypač jautrus uždegimams, kuriuos sukelia greitojo maisto cheminiai konservantai ir transriebalai.

Šie kognityviniai sutrikimai turi įtakos mokymosi rezultatams, o pažymių vidurkiai mažėja proporcingai greitojo maisto vartojimo dažnumui.

=Greito maisto ir priklausomybės modeliai

Greitas maistas sukelia smegenų chemines reakcijas, labai panašias į stebimas priklausomybės nuo narkotinių medžiagų atveju, ypač besivystančių paauglių atlygio grandinėse. Tyrimai rodo, kad daug riebalų ir cukraus turintis maistas stimuliuoja dopamino išsiskyrimą smegenų branduoliuose, sukeldamas malonumo pojūčius, kurie sustiprina vartojimo įpročius.

Paaugliai yra ypač pažeidžiami, nes jų nerviniai takai dar labai plastiški. Tyrimai rodo, kad pakartotinis dopamino šuolis vartojant greitą maistą gali pakeisti atlygio slenkstį, todėl gali susiformuoti tolerancija, kai norint gauti pasitenkinimą reikia vis didesnių porcijų. Dėl šio neurobiologinio proceso gali susiformuoti valgymo įpročiai, kurie išlieka ir suaugus, todėl visą gyvenimą išlieka į priklausomybę panašus elgesys.

Tyrimų rezultatai: Smegenų skenavimas prieš ir po jo pasakoja istoriją

Neurovaizdavimo tyrimų duomenys atskleidžia dramatiškus paauglių smegenų struktūrų pokyčius po reguliaraus greito maisto vartojimo. Harvardo medicinos mokykloje atlikti tyrimai parodė, kad vos po šešių mėnesių dažno vartojimo sumažėjo pilkosios medžiagos kiekis prefrontalinės žievės srityse.

Šios skenavimo operacijos rodo susirūpinimą keliančius dėsningumus: sumažėjusius neuronų kelius atlygio centruose, pakitusią pagumburio apimtį ir pažeistas vykdomosios funkcijos sritis. Didžiausią nerimą kelia išilginiai tyrimai, kurių metu mokslininkai trejus metus stebėjo smegenų vystymąsi ir atskleidė, kad struktūriniai pokyčiai išlieka net ir pagerinus mitybą.

Dvynių dvynių, kurių vienas vartojo mažai apdoroto maisto, o kitas – daug greito maisto, lyginamosios skenavimo operacijos parodė, kad hipokampo tūris ir priekinių skilčių jungtys, t. y. sritys, svarbios mokymuisi ir impulsų kontrolei, pastebimai skiriasi.

Socialinis poveikis: Elgesio pokyčiai, susiję su mitybos įpročiais

Nors mokslininkai išsamiai aprašė fiziologinius smegenų pokyčius, paauglių greito maisto vartojimo socialinės pasekmės neapsiriboja tik nervinėmis struktūromis, bet ir pastebimais elgesio modeliais.

Tyrimai atskleidė, kad daug riebalų ir cukraus turintys paaugliai pasižymi padidėjusiu impulsyvumu, sumažėjusia dėmesio koncentracija ir susilpnėjusiu emociniu reguliavimu. Mokyklų konsultantai teigia, kad prasti mitybos įpročiai yra susiję su trikdžiais pamokose, o santykiai su bendraamžiais nukenčia, nes nuotaikų svyravimai tampa intensyvesni.

Be to, mokslininkai nustatė greito maisto vartojimo ir sumažėjusios empatijos sąsajas, kurios gali būti susijusios su uždegimo sukeltais kognityviniais pokyčiais.

Šie elgsenos pokyčiai daro kaskadinį poveikį ugdymo aplinkai ir šeimos dinamikai, dažnai sukurdami socialinius modelius, kurie kartu su neurologiniais pokyčiais išlieka ir suaugus.

Prevencijos strategijos: Jaunų besivystančių smegenų apsauga

Atsižvelgiant į užfiksuotą greito maisto poveikį paauglių neurologijai ir elgesiui, veiksmingos prevencijos strategijos tampa vis svarbesnės siekiant apsaugoti paauglių smegenų vystymąsi.

Prevencinės pastangos turėtų būti sutelktos į švietėjiškas priemones, kuriomis mokyklose būtų ugdomas mitybos raštingumas, įgyvendinamos sveikos mitybos programos mokyklose ir tėvams patariama, kaip planuoti maistą. Dar labiau apsaugoti pažeidžiamus paauglius gali padėti greitojo maisto rinkodaros poveikio mažinimas keičiant politiką ir didinant maistingų patiekalų prieinamumą bendruomenėse, kurioms trūksta paslaugų.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai per sveikatingumo vizitus turėtų reguliariai tikrinti, ar nėra žalingų mitybos įpročių, ir teikti pritaikytas mitybos konsultacijas. Šiuo kritiniu raidos laikotarpiu ypač veiksmingi gali būti bendruomenėje taikomi metodai, kurie normalizuoja sveikos mitybos įpročius bendraamžių grupėse.

Tikros alternatyvos: Kuriant sveikesnius santykius su maistu

Paaugliams, norintiems užmegzti sveikesnį santykį su maistu, yra daug praktinių alternatyvų, ne tik patogus greitasis maistas. Tai – valgių ruošimo įgūdžiai, kurių mokoma pagal mokyklines programas arba šeimų maisto ruošimo užsiėmimuose, kurie suteikia ir mitybos žinių, ir praktinių įgūdžių.

Bendruomenės sodai ir iniciatyvos „iš ūkio į stalą” suteikia paaugliams tiesioginį ryšį su maisto šaltiniais ir skatina vertinti visavertį maistą. Be to, dėmesingas valgymas padeda paaugliams atpažinti alkio signalus ir pasitenkinimo lygį.

Mokyklose, kuriose įrengti salotų barai ir šviežio maisto pasirinkimo galimybės, mokinių mityba pastebimai pagerėjo. Mitybos stebėjimui ir valgymo planavimui skirtos mobiliosios programėlės – tai technologiniai sprendimai, patrauklūs skaitmeniniu būdu besimokantiems paaugliams.

Ką šiandieniniai pasirinkimai reiškia rytojaus suaugusiesiems?

Paauglystėje susiformavę mitybos įpročiai meta ilgą šešėlį suaugusiesiems – tyrimai rodo, kad 13-19 metų amžiaus grupėje susiformavę mitybos įpročiai dažnai išlieka dešimtmečius. Šis tęstinumas reiškia, kad paaugliams, vartojantiems daug greito maisto, kyla didesnė nutukimo, antrojo tipo diabeto ir širdies ir kraujagyslių ligų rizika visą gyvenimą.

Neurologiniai tyrimai rodo, kad daug riebalų ir cukraus turinti mityba kritiniais vystymosi laikotarpiais gali visam laikui pakeisti smegenų atlygio grandinę, todėl visą gyvenimą gali kilti problemų dėl priklausomybės nuo maisto ir impulsų kontrolės. Be to, tokie mitybos įpročiai dėl lėtinio uždegimo ir hormoninių sutrikimų gali turėti įtakos akademiniams rezultatams ir karjerai.

Su mityba susijusių lėtinių ligų finansinė našta laikui bėgant taip pat didėja ir daro įtaką ilgalaikiam ekonominiam stabilumui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video