Savaitgalis artėja, o jūsų Kamado kepsninė laukia veiklos? Puiku! Šis unikalus japoniškas grilis ne tik suteiks jūsų patiekalams nepakartojamą skonį, bet ir padės išlaikyti maisto maistingumo vertę. Kamado kepsninės keramikinis korpusas užtikrina tolygų šilumos paskirstymą ir drėgmės išlaikymą, todėl jūsų mėsa lieka sultinga, o daržovės – chromiškos ir pilnos vitaminų.
Kodėl Kamado kepsninė – sveiko gyvenseno sąjungininkė?
Kamado kepsninė veikia pagal konvekcijos principą, todėl maistas ruošiamas savo sultyse, nenaudojant papildomo riebalų. Aukšta temperatūra greitai „užantspauduoja” mėsą, išlaikydama visus naudingus elementus viduje. Be to, žemos temperatūros ruošimas padeda išsaugoti omega-3 rūgštis žuvyje ir antioksidantus daržovėse.
Proteinais turtingi patiekalai
Lašišos filė su žolelių plutele
Lašiša – tikras omega-3 rūgščių šaltinis, gerinantis širdies sveikatą ir smegenų veiklą. Paruoškite žolelių mišinį iš krapų, petražolių ir baziliko, sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Aptepkite lašišos filę ir kepkite 200°C temperatūroje 12-15 minučių. Rezultatas – sultinga žuvis su aromatingu paviršiumi.
Marinuotos vištienos krūtinėlės
Vištienos krūtinėlė – lengvai pasisavinamas baltymas, idealus raumenų augimui palaikyti. Marinuokite ją graikiškai: alyvuogių aliejuje, citrinos sultyse, česnakuose ir oregano. Kamado kepsninėje kepkite 180°C temperatūroje apie 25 minutes. Mėsa išliks sultinga, o marinatas suteiks tikrą Viduržemio jūros skonį.
Tempė su azijietišku marinadų
Vegetarų ir veganų pasirinkimas – tempė, kuriame gausu probiotikų ir augalinio baltymo. Marinuokite sojų padaže, imbiere, česnakuose ir meduje. Kamado kepsninėje kepkite 170°C temperatūroje 15-20 minučių, dažnai apverdami.
Daržovių gausa spalvingam lėkštės papildymui
Vaivorykštės daržovių šašlykai
Kombinuokite įvairių spalvų daržoves: raudonuosius pipirus (vitaminas C), cukinijas (kalio šaltinis), baklažanus (antioksidantai) ir raudonuosius svogūnus (kvercetin). Užveriantys ant iešmo ir kepantys 190°C temperatūroje 15 minučių. Pašlakstykite balzamiko actu prieš pateikiant.
Kepti brokoliai su parmezanu
Brokoliai – vienas vitaminų K ir C turtingiausių daržovių. Padalinkite į šakeles, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir barkite druska bei pipiromis. Kepkite 200°C temperatūroje 12-15 minučių, pabaigoje užbarstykite parmezano žirņių.
Saldžiųjų bulvių plokštelės
Saldžiosios bulvės turtingos beta karotenu ir skaidulomis. Supjaustykite plonais griežinėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir barkite rozmarinu. Kepkite 190°C temperatūroje 20-25 minutes iki auksinės spalvos.
Grūdų ir ankštinių patiekalai energijai
Kviečių glitinių salotos su keptomis daržovėmis
Kviečių glitiniai – pilnagrūdis produktas, turtingas skaidulomis ir B grupės vitaminais. Suvirkite glitimus, sumaišykite su Kamado kepsninėje keptomis daržovėmis, užpilkite limon-alyvuogių padažu ir užbarstykite šviežiomis žolelėmis.
Keptos avinžirnių salotos
Avinžirniai – puikus augalinio baltymo šaltinis. Iškepkite juos Kamado kepsninėje su kuminu ir paprikos pulderu 180°C temperatūroje 20 minušų. Semaišykite su šviežiomis žolelėmis ir fetos sūriu.
Sveiki deserteliai grilio finišui
Kepti persikai su graikinių riešutų trupinimu
Persikai turtingi vitaminu A ir skaidulomis. Perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir užpildykite graikinių riešutų, medaus ir cinamono mišiniu. Kepkite 170°C temperatūroje 15 minučių.
Kepta ananasai su kokoso drožlėmis
Ananasai turtingi fermentu bromėliu, gerinančiu virškinimą. Supjaustykite žiedais, užbarstykite kokoso drožlėmis ir kepkite 180°C temperatūroje 10-12 minučių.
Patarimai sveikam kepimui Kamado kepsninėje
Temperatūros kontrolė yra raktas į sėkmę. Žemesnės temperatūros (150-180°C) padeda išsaugoti vitaminų daugiau, o aukštesnės (200-220°C) suteikia gražų paviršių neperkepdamos maisto vidaus.
Naudokite natūralius prieskonius vietoj dirbtinių prieskonių mišinių. Česnakiai, imbierzė, žolelės ne tik suteiks skonį, bet ir papildys patiekalą antioksidantais.
Vengkite perdeginto maisto – jis gali turėti kenksmingų junginių. Jei maistas ima perdegti, sumažinkite temperatūrą arba užlipkite aliuminio folija.
Savaitgalio meniu planas
Šeštadienis:
- Pusryčiams: kepti avokadai su kiaušiniais
- Pietums: lašišos filė su vaivorykštės daržovių šašlykais
- Vakarienei: marinuotos vištienos krūtinėlės su kviečių glitiniu salotomis
Sekmadienis:
- Pusryčiams: kepti saldžiųjų bulvių plokštelės su graikišku jogurtu
- Pietums: tempė su brokoliais ir keptos avinžirnių salotos
- Vakarienei: kepti persikai deserui
Kamado kepsninė ne tik pagamins skanų maišią, bet ir padės išlaikyti maksimalią maisto nauda. Šis savaitgalis taps ne tik skaniausiu, bet ir sveikiausiai maistingumo požiūriu. Jūsų kūnas tikrai padėkos už tokį dėmesį sveikatai ir skonini malonumią!