Pigiuose perdirbtuose maisto produktuose dažnai yra daug natrio, transriebalų, rafinuotų angliavandenių ir pridėtinio cukraus, kurie labai padidina širdies ligų riziką. Greitojo maisto patiekalai dažnai viršija rekomenduojamą natrio kiekį vienoje porcijoje, o fasuoti pusgaminiai sukelia pavojingus cukraus kiekio kraujyje šuolius ir uždegimus. Nors maistingos alternatyvos iš pradžių gali kainuoti brangiau, jos sumažina ilgalaikes sveikatos priežiūros išlaidas. Kiekvienas doleris, investuotas į kokybišką mitybą, sutaupo maždaug 2-4 dolerius būsimų medicininių išlaidų. Tikroji pigių maisto produktų kaina yra daug didesnė nei prie kasos langelio.
Paslėpta greitojo maisto kaina jūsų širdžiai
Paslėpta greito maisto kaina jūsų širdžiai
Nors apdorotas greitasis maistas gali atrodyti nebrangus, tikroji jo kaina pasireiškia ilgalaikiais širdies ir kraujagyslių sistemos pažeidimais. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojant šiuos maisto produktus padidėja kraujospūdis, cholesterolio kiekis kraujyje ir uždegimas – visi šie veiksniai yra labai svarbūs širdies ligoms atsirasti.
Greitajame maiste paprastai yra daug natrio, transriebalų ir rafinuotų angliavandenių, kurie veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Viename patiekale gali būti daugiau natrio, nei rekomenduojama suvartoti per dieną, todėl kraujospūdis gali iš karto padidėti.
Bendruomenės, turinčios ribotas galimybes įsigyti šviežio maisto, susiduria su neproporcingai didele širdies ligų rizika. Investicijos į visavertį maistą galiausiai pasirodo esančios ekonomiškesnės nei medicininis širdies ligų, kurių galima išvengti, gydymas.
Natrio bombos: kaip supakuoti patogūs maisto produktai didina kraujospūdį
Daugumoje supakuotų maisto produktų yra nerimą keliantis natrio kiekis, kuris smarkiai prisideda prie Amerikos gyventojų hipertenzijos. Viename mikrobangų krosnelės patiekale dažnai būna daugiau kaip 40 % rekomenduojamos paros natrio normos, o konservuotų sriubų vienoje porcijoje dažnai būna net 30 %.
CDC praneša, kad 90 % amerikiečių vartoja per daug natrio, visų pirma iš perdirbtų maisto produktų, o ne iš druskos, dedamos gaminant maistą. Dėl per didelio suvartojamo kiekio įtempiamos arterijų sienelės, pakyla kraujospūdis ir padidėja širdies priepuolio rizika.
Vartotojai, ieškantys širdžiai naudingų alternatyvų, turėtų atidžiai nagrinėti maistingumo etiketes, pirmenybę teikti šviežioms sudedamosioms dalims, o pirkdami supakuotus maisto produktus rinktis mažo natrio kiekio produktus.
Transriebalų problema: Arterijas užkemšanti maisto produktų sudedamoji dalis
Transriebalų problemos: Arterijas užkemšanti maisto produktų sudedamoji dalis
Transriebalų rūgštys yra dar viena didelė nebrangių perdirbtų maisto produktų keliama grėsmė sveikatai, kuri prisideda prie per didelio natrio kiekio keliamo pavojaus širdies ir kraujagyslių sistemai. Šie dirbtinai sukurti riebalai, gaunami iš dalies hidrinant augalinį aliejų, vis dar paplitę pigiuose sausainiuose, krekeriuose ir mikrobangų krosnelėje gaminamuose popkornuose.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad transriebalai didina MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį ir mažina DTL („gerojo”) cholesterolio kiekį, todėl susidaro aterogeninis lipidų profilis, spartinantis arterijų plokštelių formavimąsi. Net ir nedideli reguliariai vartojamų riebalų kiekiai skatina uždegimą ir endotelio disfunkciją.
Nors FDA taisyklės sumažino transriebalų paplitimą, gamintojai vis dar gali ženklinti produktus „0 g transriebalų”, jei vienoje porcijoje jų yra mažiau nei 0,5 g.
Cukraus perkrova: Biudžetiniai užkandžiai, kurie skatina uždegimą
Pigių užkandžių sudedamųjų dalių sąrašuose dominuoja trys pagrindiniai saldikliai – didelės fruktozės kukurūzų sirupas, sacharozė ir dekstrozė, kurie sukuria puikią audrą širdies ir kraujagyslių uždegimui.
Žurnale „JAMA Internal Medicine” paskelbti tyrimai rodo, kad vartojant 25 % ar daugiau kalorijų iš pridėtinių cukrų padvigubėja mirtinų širdies ligų rizika. Biudžetiniai sausainiai, saldainiai ir saldinti gėrimai sukelia uždegimines reakcijas, kurios ilgainiui pažeidžia arterijų sieneles.
Uždegimo procesas prasideda, kai cukraus perteklius sukelia insulino šuolį, dėl kurio visoje kraujotakos sistemoje išsiskiria uždegimą skatinantys junginiai. Ekonomiški užkandžiai su cukrumi gali numalšinti momentinį alkį, tačiau jų paslėpta kaina pasireiškia lėtiniu uždegimu – pagrindiniu aterosklerozės vystymosi ir vėlesnio širdies nepakankamumo veiksniu.
Rafinuoti angliavandeniai: Širdies ir kraujagyslių sistemai kenkia pigus užpildas
Balta duona, makaronai ir ryžiai – rafinuotų angliavandenių trejybė– sudaro nebrangaus maisto pagrindą ir kartu kenkia širdies ir kraujagyslių sveikatai. Šiuose perdirbtuose produktuose nėra skaidulų, kurios sulėtintų virškinimą, todėl greitai pakyla cukraus kiekis kraujyje, o po to padidėja insulino kiekis.
Šie medžiagų apykaitos kalneliai sukelia uždegimą, didina trigliceridų kiekį ir mažina DTL cholesterolio kiekį. Ilgainiui šis modelis skatina atsparumą insulinui ir arterijų pažeidimus. Tyrimai sieja mitybą, kurioje daug rafinuotų angliavandenių, su padidėjusia širdies ligų rizika, ypač tada, kai jie pakeičia maistingųjų medžiagų turinčius alternatyvius produktus.
Pilno grūdo pakaitalai – rudieji ryžiai, viso grūdo makaronai ir avižos – pasižymi panašiomis kainomis ir kartu suteikia apsauginių skaidulų bei maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.
Mikrobangų krosnelės spąstai: Sušaldytos vakarienės rizikos širdžiai analizė
Daugybė amerikiečių pasitiki šaldytais mikrobangų krosnelėje ruošiamais patiekalais, nes jie padeda sutaupyti laiko, tačiau nežino, kad po plastikine plėvele slypi pavojai širdies ir kraujagyslių sistemai. Šiuose patogiuose patiekaluose paprastai būna pavojingas natrio kiekis, o daugelyje vienkartinių patiekalų yra 70 proc. rekomenduojamos dienos normos, o tai labai padidina hipertenzijos riziką.
Be natrio, daugumoje šaldytų patiekalų yra transriebalų, rafinuotų angliavandenių ir daug konservantų, susijusių su uždegimais ir arterijų pažeidimais. Tyrimai rodo, kad reguliarus jų vartojimas susijęs su padidėjusiu cholesterolio kiekiu ir padidėjusia širdies smūgio rizika.
Nors gamintojai parduoda „sveikas” versijas, atidžiai skaitant etiketes paaiškėja, kad šiose alternatyvose natris dažnai pakeičiamas kenksmingais saldikliais, o maistinė vertė išlieka minimali.
„Dollar Menu” pavojus: Tikroji greito maisto patiekalų kaina
„Dollar Menu” pavojus: Tikroji greito maisto patiekalų kaina
Nors taupūs vartotojai plūsta į greitojo maisto užkandines dėl meniu už dolerį, šių nebrangių patiekalų poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai toli gražu neapsiriboja jų kaina. Greitojo maisto patiekaluose paprastai yra nerimą keliantis natrio, transriebalų ir rafinuotų angliavandenių kiekis – pavojingas širdies sveikatai trikampis.
Viename vertingame patiekale dažnai viršijamos rekomenduojamos dienos natrio normos, todėl gali padidėti kraujospūdis. Pramoniniuose aliejuose, naudojamuose gaminant patiekalus, yra uždegimą skatinančių junginių, susijusių su arterijų pažeidimais. Be to, šiuose patiekaluose trūksta sveikuose maisto produktuose esančių apsauginių maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies ir kraujagyslių funkciją.
Sveikatos priežiūros išlaidos, susijusios su su mityba susijusiomis širdies ligomis, galiausiai yra mažesnės už akivaizdžiai sutaupytas lėšas, gautas iš šių pigių patiekalų.
Biudžetiniai gėrimai, kurie tyliai kenkia širdies sveikatai
Biudžetiniai gėrimai, kurie tyliai kenkia širdies sveikatai
Dauguma biudžetinių gėrimų, kuriais prekiaujama prekybos centrų lentynose, kelia pavojų širdies ir kraujagyslių sistemai, į kurį vartotojai retai atsižvelgia priimdami sprendimus dėl pirkimo. Saldžiuose gazuotuose gėrimuose, vaisių skonio gėrimuose ir energiniuose gėrimuose dažnai būna per daug pridėtinio cukraus, kuris skatina nutukimą, atsparumą insulinui ir uždegimus – visus širdies ligų pradininkus.
Net „dietiniai” alternatyvūs gėrimai, kurių sudėtyje yra dirbtinių saldiklių, gali padidinti potraukį saldžiam maistui ir sutrikdyti medžiagų apykaitos sveikatą. Parduotuvėse perkamų arbatų ir kavos gėrimų sudėtyje dažnai būna paslėptų saldiklių ir hidrintų aliejų.
Tuo tarpu nebrangiose vaisių sultyse trūksta sveikų vaisių skaidulų, todėl greitai padidėja cukraus kiekis kraujyje, o tai ilgainiui apkrauna širdies ir kraujagyslių sistemą.
Širdžiai naudingos alternatyvos, kurios nesugriaus banko
Yra keletas nebrangių gėrimų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą ir neapkrauna namų ūkių biudžetų. Filtruotas vanduo tebėra auksinis standartas, nes viena jo porcija kainuoja kelis centus, o jo vartojimas optimizuoja širdies veiklą. Naminė arbata, ypač žalioji arba hibiskų arbata, suteikia antioksidantų už minimalias išlaidas.
Augalinio pieno alternatyvas, pavyzdžiui, avižų pieną, galima ekonomiškai pasigaminti namuose, nes jis naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai be pieno produktų sočiųjų riebalų. Vartojant vaisius, neskaldyti vaisiai suteikia skaidulų ir maistinių medžiagų už mažesnę kainą nei sultys.
Rinkdamiesi kavą, ruoškite ją namuose be pridėtinių saldiklių, taip padidinsite naudą sveikatai ir sumažinsite išlaidas.
Šie prieinami pasirinkimai rodo, kad sveikatai palankus pasirinkimas nebūtinai reikalauja finansinių aukų.
Prevencijos ekonomika: Kodėl investicijos į geresnį maistą taupo pinigus
Nors daugelis vartotojų mano, kad sveika mityba yra brangi, ilgalaikė finansinė analizė atskleidžia, kad maistingas maistas galiausiai sumažina sveikatos priežiūros išlaidas. Į prevenciją orientuota mityba smarkiai sumažina išlaidas, susijusias su širdies ligų gydymu, įskaitant vaistus, hospitalizaciją ir specializuotą priežiūrą.
Tyrimai rodo, kad kiekvienas doleris, investuotas į kokybišką mitybą, sutaupo maždaug 2-4 dolerius būsimų gydymo išlaidų. Darbdaviai praneša, kad sveikiau besimaitinančių darbuotojų neatvykimo į darbą atvejų skaičius mažėja, o jų produktyvumas didėja, todėl ekonominė nauda yra ne tik asmeninė.
Bendruomenės programos, skatinančios prieinamą mitybą, rodo, kad investicijos labai atsiperka, nes sumažėja apsilankymų skubios pagalbos skyriuose ir pagerėja visuomenės sveikatos rodikliai. Dėl šių ekonominių privalumų, nepaisant didesnių pradinių išlaidų, maistinga mityba yra finansiškai pagrįsta strategija.