Parkinsono liga: maisto produktai, kurie perpus sumažina susirgimo riziką

Nauji tyrimai rodo, kad mityba gali būti svarbi Parkinsono ligos prevencijai. Keliuose tyrimuose nustatyti konkretūs maisto produktai, kurie dėl savo neuroprotekcinių savybių gali sumažinti riziką iki 50 proc. Atrodo, kad šie mitybos elementai tiesiogiai veikia dopaminą gaminančių neuronų sveikatą ir mažina oksidacinį stresą smegenyse. Nors riziką susirgti Parkinsono liga lemia genetika, šios prieinamos mitybos intervencijos suteikia vilčių, kad galimų prevencijos strategijų kelias bus perspektyvus. Konkretūs šio apsauginio poveikio mechanizmai ir toliau domina viso pasaulio neurologus.

Daug antioksidantų turinčios uogos: Neuroprotekcinės gamtos stiprybės

neuroprotective antioxidant rich berry consumption

Kol mokslininkai toliau tiria galimus Parkinsono ligos gydymo būdus , antioksidantų turtingos uogos pasirodė esančios daug žadančios natūralios neuroprotekcinės medžiagos. Mėlynėse, braškėse, gervuogėse ir acai uogose yra polifenolinių junginių, kurie kovoja su oksidaciniu stresu– pagrindiniu neurodegeneracijos veiksniu.

Tyrimai rodo, kad šios uogos padeda mažinti uždegimą ir apsaugoti dopaminą gaminančius neuronus nuo pažeidimų. Reguliarus jų vartojimas gali sumažinti Parkinsono ligos riziką iki 40-50 %. Uogose esantys antocianinai taip pat palaiko mitochondrijų funkciją ir stiprina ląstelių atkūrimo mechanizmus.

Kad uogos būtų maksimaliai naudingos, mitybos ekspertai rekomenduoja kasdien suvalgyti 1-2 porcijas mišrių uogų, pageidautina ekologiškų, kad būtų kuo mažiau pesticidų.

Riebi žuvis ir omega-3: Omega-3-3: statybiniai blokai smegenų sveikatai palaikyti

Riebi žuvis ir omega-3: Omega-3-3: statybiniai blokai smegenų sveikatai palaikyti

Kiek svarbios omega-3 riebalų rūgštys neurologinei sveikatai? Tyrimai rodo, kad jos atlieka pagrindinį vaidmenį mažinant Parkinsono ligos riziką. Omega-3, kurių gausu riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, skumbrėje ir sardinėse, padeda kovoti su neurouždegimu ir oksidaciniu stresu– dviem pagrindiniais Parkinsono ligos progresavimo veiksniais.

Tyrimai rodo, kad asmenys, du kartus per savaitę vartojantys žuvies, kurioje gausu DHA ir EPA, turi iki 45 % mažesnę riziką susirgti šia liga. Šios nepakeičiamosios riebalų rūgštys padeda palaikyti ląstelių membranų vientisumą, palaiko dopamino gamybą ir didina sinapsinį plastiškumą Parkinsono ligos pažeistose smegenų srityse.

Kava ir arbata: Kofeinas saugo dopaminą gaminančius neuronus.

neuroprotective caffeine shields dopamine neurons

Nepaisant to, kad kava ir arbata vartojamos daugiausia dėl jų energizuojančio poveikio, jos teikia didelę neuroprotekcinę naudą Parkinsono ligos prevencijai.

Tyrimai rodo, kad vartojantiems kofeino rizika susirgti Parkinsono liga yra iki 60 % mažesnė. Šis junginys veikia blokuodamas adenozino receptorius smegenyse, o tai padeda išsaugoti dopaminą gaminančius neuronus. Reguliariai geriančių kavą asmenų dopamino kiekis yra didesnis, o motorinės funkcijos geresnės, palyginti su negeriančiaisiais.

Atrodo, kad apsauginis poveikis priklauso nuo dozės, o 3-4 puodeliai per dieną duoda geriausią naudą. Tiek kavoje, tiek arbatoje yra papildomų antioksidantų, kovojančių su oksidaciniu stresu– pagrindiniu neurodegeneracijos veiksniu. Tačiau ši nauda visų pirma būdinga kavai su kofeinu, o ne kavai be kofeino.

Viduržemio jūros dietos komponentai, kovojantys su neurodegeneracija

Keletas Viduržemio jūros regiono dietos komponentų pasižymi reikšmingu neuroprotekciniu poveikiu prieš Parkinsono ligos progresavimą. Alyvuogių aliejaus polifenoliai mažina oksidacinį stresą ir neurouždegimą, o žuvų omega-3 riebalų rūgštys palaiko neuronų membranų vientisumą ir mažina alfa-sinukleino agregaciją.

Spalvingos daržovės ir vaisiai suteikia antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, susijusius su dopaminerginių neuronų žūtimi. Riešutai ir sėklos suteikia vitamino E, kuris palaiko substantia nigra ląstelių struktūrą. Neskaldyti grūdai stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl išvengiama atsparumo insulinui, susijusio su neurodegeneracija.

Reguliarus šių pagrindinių Viduržemio jūros regiono dietos produktų vartojimas gali iki 50 % sumažinti Parkinsono ligos riziką dėl daugelio neuroprotekcinių veiksnių.

Žaliosios lapinės daržovės: Foliatų ryšys su Parkinsono ligos prevencija

folate rich greens reduce parkinson s risk

Žaliosios lapinės daržovės yra kertinė Viduržemio jūros regiono dietos kategorija, kuriai reikia skirti ypatingą dėmesį dėl jų naudos neurologijai. Tyrimai rodo, kad šiose daržovėse yra daug folio rūgšties, kurią reguliariai vartojant Parkinsono ligos rizika gali sumažėti iki 50 %.

Foliatai palaiko nervų funkciją per metilinimo procesus, kurie yra labai svarbūs dopaminerginių neuronų palaikymui. Špinatuose, lapiniuose kopūstuose, šveicariškuose lapiniuose kopūstuose ir rukoloje yra ne tik folatų, bet ir antioksidantų bei priešuždegiminių junginių, kovojančių su oksidaciniu stresu – pagrindiniu neurodegeneracijos veiksniu.

Tyrimai, kurių metu buvo tiriamos populiacijos, vartojančios daug žaliųjų lapų, rodo, kad Parkinsono liga progresuoja rečiau, o tai rodo, kad šie maisto produktai atlieka apsauginį vaidmenį išsaugant motorines funkcijas.

Riešutai ir sėklos: Sėklos ir sėklos: svarbiausi mineralai neurologinei funkcijai

Riešutai ir sėklos yra labai maistingi ir pasižymi dideliu maistingumu mažose pakuotėse – tai stiprus mineralų derinys , būtinas neurologinei sveikatai ir Parkinsono ligos profilaktikai. Graikiniuose riešutuose, migdoluose ir linų sėmenyse yra daug mangano ir cinko, kurie palaiko dopamino gamybą ir apsaugo neuronus nuo oksidacinės pažaidos.

Tyrimai rodo, kad suvalgant dvi porcijas riešutų per savaitę, rizika susirgti Parkinsono liga sumažėja 40 %. Brazilijos riešutuose esantis selenas ir moliūgų sėklose esantis magnis stiprina neurologinius signalus. Šios maistinės medžiagos veiksmingai neutralizuoja mitochondrijų disfunkciją, kuri dažniausiai pasireiškia sergantiesiems Parkinsono liga. Šių maisto produktų nuolatinis vartojimas suteikia daugiau neuroprotekcinės naudos nei vien papildai.

Rauginti maisto produktai: Žarnyno ir smegenų ašies nauda dopamino gamybai

Nauji tyrimai atskleidžia, kaip fermentuoti maisto produktai sukuria galingą ryšį tarp žarnyno sveikatos ir neurologinės funkcijos, ypač gydant Parkinsono ligą. Tokie maisto produktai kaip kimči, rauginti kopūstai, kefyras ir kombuča suteikia naudingų probiotikų, kurie moduliuoja žarnyno mikrobiotos sudėtį.

Šis mikrobų poveikis stiprina žarnyno ir smegenų ašį, todėl gali padidinti dopamino – neurotransmiterio, kurio trūksta sergantiesiems Parkinsono liga, – gamybą. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šiuos fermentuotus produktus gali sumažėti neurouždegimas ir oksidacinis stresas, kartu pagerėja maistinių medžiagų įsisavinimas.

Suomijoje atlikto longitudinio tyrimo metu nustatyta, kad tris kartus per savaitę raugintus pieno produktus vartojančių dalyvių rizika susirgti Parkinsono liga buvo 47 proc. mažesnė nei nevartojančiųjų, o tai rodo šių maisto produktų neuroprotekcinį potencialą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video