Mokslininkai atrado netikėtą alaus gėrimo naudą

unexpected beer health benefits

Mokslininkai nustatė, kad saikingas alaus vartojimas gali sustiprinti kaulus dėl didelio silicio kiekio, ypač ortozilino rūgšties. Aluje esantis silicis palaiko kolageno sintezę ir suaktyvina vitamino D poveikį kaulų mineralizacijai. Be to, tik apyniuose aptinkamas antioksidantas ksantohumolis laboratoriniais tyrimais įrodė galimas priešvėžines, priešuždegimines ir antivirusines savybes. Kopenhagos alaus tyrimas parodė, kad saikingai alų geriančių asmenų rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėjo 32 proc. Tačiau ši nauda pasireiškia tik tada, kai alaus vartojama saikingai– viena porcija per dieną moterims ir dvi vyrams.

Stebinantis ryšys tarp alaus ir kaulų sveikatos

Stebinantis ryšys tarp alaus ir kaulų sveikatos

Reklama

Kodėl gėrimas, paprastai siejamas su svorio priaugimu ir pagiriomis, gali būti naudingas skeleto tvirtumui?

Tyrimai rodo, kad alaus sudėtyje yra nemažai maistinio silicio, ypač ortosilicio rūgšties pavidalu, kuri skatina kaulų formavimąsi ir tankumą.

Žurnale „Journal of the Science of Food and Agriculture” paskelbtame tyrime nustatyta, kad saikingas alaus vartojimas gali padėti išvengti osteoporozės.

Reklama

Silicio kiekis svyruoja priklausomai nuo alaus rūšies, o šviesiame aluje jo paprastai būna daugiau nei tamsesnėse alaus rūšyse.

Šis mineralas prisideda prie kaulų mineralizacijos, palaikydamas kolageno sintezę ir aktyvuodamas vitaminą D.

Mokslininkai pabrėžia, kad ši nauda pasireiškia tik saikingai vartojantalkoholį – gausus gėrimas iš tikrųjų silpnina kaulus.

Reklama

Ksantohumolio supratimas: Galingas apynių antioksidantas

Be silicio naudos kaulams, alus suteikia dar vieną naudą sveikatai dėl junginio, vadinamo ksantohumolu. Šis galingas antioksidantas aptinkamas tik apyniuose, kurie yra pagrindinė alaus gamybos sudedamoji dalis.

Tyrimai rodo, kad ksantohumolis gali slopinti fermentus, susijusius su vėžio vystymusi, ir kovoti su žalingu oksidaciniu stresu ląstelių lygmeniu. Laboratoriniai tyrimai rodo, kad jis gali turėti priešuždegiminių, antivirusinių ir net nutukimą mažinančių savybių.

Ksantohumolio koncentracija įvairiose alaus rūšyse labai skiriasi, o apynių rūšyse, pavyzdžiui, IPA, jo yra daugiau.

Reklama

Tačiau mokslininkai įspėja, kad būtina saikingai vartoti alų, nes per didelis alkoholio kiekis panaikina šią galimą naudą.

Kaip saikingas alaus vartojimas veikia kaulų tankį

Nors daugelis mano, kad alaus vartojimas visų pirma susijęs su socialiniais aspektais, tyrimai atskleidė netikėtas sąsajas tarp saikingo alaus vartojimo ir didesnio kaulų tankio.

Tyrimai rodo, kad aluje, ypač miežinėse rūšyse, esantis silicis prisideda prie stipresnių kaulų. Žurnale „Journal of the Science of Food and Agriculture” paskelbti tyrimai parodė, kad saikingas alaus vartojimas gali padėti sumažinti osteoporozės riziką, ypač moterims po menopauzės.

Reklama

Vis dėlto mokslininkai pabrėžia, kad nauda pasireiškia tik saikingai vartojantalų – paprastai vieną porciją per dieną moterims ir dvi vyrams. Perteklinis alkoholio vartojimas paneigia šią naudą ir kenkia bendrai sveikatai.

Maistinis silicis skatina kolageno gamybą ir slopina kaulų rezorbciją.

Mitų paneigimas: Alus ir žmogaus fiziologija: sudėtingas alaus ryšys su žmogaus fiziologija

Įprasta nuomonė, kad alus tik kenkia sveikatai, pernelyg supaprastina sudėtingą jo fiziologinį poveikį žmogaus organizmui. Naujausi moksliniai tyrimai paneigia keletą įsisenėjusių mitų apie alaus vartojimą.

Reklama

Nors pernelyg didelis alaus vartojimas išlieka kenksmingas, saikingas jo vartojimas gali būti netikėtai naudingas. Tyrimai rodo, kad aluje yra vertingų mikroelementų, įskaitant B grupės vitaminus, kalį ir magnį. Silicio kiekis, ypač miežių veislėse, gali sustiprinti kaulus.

Kai kurių tyrimų duomenimis, alaus polifenoliai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, prilygstančiomis vyno savybėms. Be to, santykinai mažesnis alkoholio kiekis, palyginti su stipriaisiais gėrimais, gali lemti kitokius medžiagų apykaitos rezultatus, jei alus vartojamas atsakingai.

Šių niuansų supratimas padeda nustatyti labiau įrodymais pagrįstą požiūrį į alaus fiziologinį poveikį.

Reklama

Kopenhagos tyrimas: Metodologija ir pagrindinės išvados

Dešimt metų trukęs Kopenhagos alaus tyrimas, kuriame dalyvavo 50 000 dalyvių, yra vienas išsamiausių iki šiol atliktų alaus poveikio sveikatai tyrimų.

Tyrėjai taikė atsitiktinių imčių kontrolės metodiką, suskirstydami tiriamuosius į saikingo vartojimo ir abstinencijos grupes.

Pagrindinės išvados atskleidė, kad saikingai geriančių alų (1-2 gėrimai per dieną) rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis buvo 32 proc. mažesnė, palyginti su negeriančiaisiais.

Reklama

Be to, mokslininkai apyniuose nustatė junginius, kurie skatina kaulų tankio išsaugojimą, ypač moterims po menopauzės.

Atliekant tyrimą buvo kontroliuojami kintamieji, įskaitant fizinio aktyvumo įpročius, socialinius ir ekonominius veiksnius bei mitybos įpročius, o tai sustiprino tyrimo išvadų pagrįstumą.

Alaus ir kitų alkoholinių gėrimų palyginimas: Kodėl apyniai yra svarbūs?

Skirtingai nuo vyno ir stipriųjų gėrimų, alaus sudėtyje yra unikalių augalinių junginių iš apynių, kurie gali paaiškinti jo išskirtinę naudą sveikatai. Mokslininkai nustatė, kad apyniuose esantis ksantohumolis ir kiti fenilinti flavonoidai pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir galimai priešvėžinėmis savybėmis, kurių nėra kituose alkoholiniuose gėrimuose.

Reklama

Nors visuose alkoholiniuose gėrimuose yra etanolio, saikingas alkoholio kiekis aluje kartu su šiais biologiškai aktyviais junginiais sukuria profilį, kuris atrodo ypač naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Laboratoriniai tyrimai rodo, kad apynių junginiai gali slopinti žalingą MTL cholesterolio oksidaciją ir mažinti trombocitų agregaciją, o tai yra esminiai aterosklerozės prevencijos veiksniai.

Pažymėtina, kad ši nauda labiausiai pasireiškia saikingai vartojant alų, o tai rodo, kad alaus sudėtis turi ne tik alkoholio, bet ir kitų privalumų.

Reklama

Praktinė reikšmė: Ką iš tikrųjų reiškia „nuosaikumas”

Nors apyniuose esantys biologiškai aktyvūs junginiai gali būti naudingi sveikatai, norint pasinaudoti šiais privalumais be neigiamų pasekmių sveikatai, labai svarbu suprasti, kas yra „saikingas” alaus vartojimas.

Sveikatos priežiūros institucijos paprastai apibrėžia, kad saikingas alaus vartojimas yra ne daugiau kaip vienas gėrimas per dieną moterims ir ne daugiau kaip du vyrams. Alaus atveju tai reiškia 355 ml įprasto stiprumo alaus (5 % alkoholio) standartinėje porcijoje.

Nustatydami tinkamą suvartojamo alkoholio kiekį asmenys turėtų atsižvelgti į asmeninius veiksnius, įskaitant kūno svorį, sveikatos būklę, vartojamus vaistus ir šeimos istoriją.

Reklama

Nėščios moterys, asmenys, sergantys tam tikromis ligomis, ir žmonės, vartojantys tam tikrus vaistus, turėtų visiškai vengti alkoholio, nepaisant galimos naudos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like