Mitybos specialisto nuomone, geriausi pusryčiai sveikai žarnynui

fiber rich fermented grain bowl

Mitybos specialistas pažymi, kad ryto pasirinkimai formuoja žarnyno ekologiją ir daro įtaką virškinimui, imunitetui ir energijai. Paprasti pakeitimai – skaidulos, baltymai, sveiki riebalai ir probiotikai – palaiko mikrobų įvairovę ir stabilesnį cukraus kiekį kraujyje. Tai pasiekiama naudojant praktiškus šablonus, pavyzdžiui, jogurtą su uogomis, per naktį mirkytus avižinius dribsnius arba avokado skrudintą duoną. Reikia rasti pusiausvyrą tarp įvairovės ir rutinos, o keletas paprastų strategijų gali padėti padaryti žarnynui palankius rytus tvaresnius.

Kodėl pusryčiai svarbūs jūsų žarnyno sveikatai

Kai prasideda organizmo medžiagų apykaitos diena, pusryčiai sudaro sąlygas žarnyno veiklai, stabilizuodami gliukozės kiekį kraujyje ir slopindami vidurio ryto alkį, kuris vėliau gali paskatinti didelius, žarnyną trikdančius valgymus. Subalansuoti rytiniai pusryčiai su baltymais, skaidulomis ir sveikaisiais riebalais sušvelnina apetitą ir riboja uždegiminius svyravimus.

Ląstelienos turtingi produktai – avižos, uogos, chia, neskaldytos grūdų sėklos – maitina naudingas bakterijas ir palaiko įvairovę, kai jų suvartojama apie 25 g per dieną. Įtraukiant probiotinius maisto produktus, pavyzdžiui, paprastą jogurtą, kefirą ar fermentuotą raugintą duoną, organizmas gauna gyvas bakterijas ar fermentuotus substratus, kurie palaiko pusiausvyrą.

Pirmenybę teikiant mažai cukraus turintiems, minimaliai apdorotiems produktams, palengvinamas virškinimas ir palaikomas stabilus, paslaugoms orientuotas požiūris į mitybą.

Svarbiausios maistinės medžiagos, kurioms reikia teikti pirmenybę ryte

Dažnai rytinis maistas nustato maistinių medžiagų modelį visai dienai, todėl teikiant pirmenybę tam tikroms sudedamosioms dalims – skaiduloms, probiotikams, baltymams, polifenolių turtingiems augalams ir sveikiesiems riebalams – optimizuojama žarnyno mikrobų pusiausvyra, išmatų reguliarumas ir uždegimų kontrolė.

Stenkitės suvartoti apie 20–25+ gramus skaidulų anksti ryte, pasirinkdami neskaldytus grūdus, vaisius, ankštinius arba daržoves, kad pamaitintumėte naudingas bakterijas ir palaikytumėte reguliarumą.

Įtraukite probiotinius maisto produktus, pavyzdžiui, paprastą jogurtą arba kefirą, kad įvestumėte gyvas kultūras.

Pasirūpinkite baltymų šaltiniu, pavyzdžiui, kiaušiniais, tofu arba ankštiniais augalais, kad jaustumėtės sotūs ir palaikytumėte stabilų gliukozės lygį.

Įtraukite polifenolių ir prebiotikų turinčių augalų, taip pat alyvuogių aliejaus, avokado, riešutų arba sėklų, kad sumažintumėte uždegimą ir palengvintumėte maistinių medžiagų įsisavinimą.

Šeši žarnynui palankūs pusryčių pavyzdžiai, kuriuos verta išbandyti

Nustačius maistinių medžiagų prioritetus, praktiniai maisto pavyzdžiai

Šeši modeliai siūlo aiškias, praktiškas galimybes: kefyras arba jogurto parfė (paprastas kefyras/jogurtas + uogos + 1/4–1/3 puodelio granolos arba 1–2 šaukštai chia/linų sėklų) gyvoms kultūroms ir skaiduloms; per naktį mirkyti arba šilti avižai (1/2 puodelio avižų dribsnių + 1 šaukštas chia/linų sėklų + 1/2–1 puodelis vaisių) prebiotikų gausai; avokadas ant rauginto duonos arba viso grūdo skrudintos duonos su kiaušiniu ir kanapių sėklomis fermentuotų grūdų naudai, riebalams ir 5–8 g ląstelienos; ir tofu arba kiaušinių plėškenė su puodeliu virtų daržovių ir 1/2 puodelio pupelių arba saldžiųjų bulvių augalinių baltymų, polifenolių ir sotumo.

Fermentuoti maisto produktai ir probiotikai: kaip juos įtraukti

Reguliariai įtraukiant fermentuotus maisto produktus į pusryčius, galima gauti naudingų mikrobų ir palaikyti žarnyno sveikatą, jei jie derinami su papildomais produktais.

Porcija paprasto jogurto (180–240 ml) arba 100–200 ml kefyro suteikia probiotikų; rinkitės produktus, pažymėtus „gyvos ir aktyvios kultūros“. Pikantiški variantai – 2–3 šaukštai (maždaug 30–45 ml) miso arba 60–120 ml kimchi – suteikia įvairovės be perteklinio cukraus. Rinkitės mažai cukraus turinčius probiotinius gėrimus arba saldinkite paprastus pieno produktus vaisiais. Derinkite probiotikus su prebiotiniais maisto produktais, pvz., avižomis, bananais ar chia, kad padėtumėte įsitvirtinti bakterijų štamams. Kiekvieną rytą keiskite šaltinius – jogurtą, kefirą, miso, kimchi, kombuchą – kad skatintumėte mikrobų įvairovę ir atsparumą.

Dienos pradžiai skirti receptai, kuriuose daug ląstelienos

Ląstelienos prioritetas pusryčiams sudaro tvirtą pagrindą žarnyno sveikatai, nes mikrobiomui suteikia tiek masės, tiek fermentuojamų substratų.

Receptai, kuriuose yra 8–12 g ląstelienos – per naktį mirkyti avižiniai dribsniai (½ puodelio), 1 šaukštas chia sėklų, ½ puodelio uogų – duoda matomą poveikį.

Derinant prebiotines ląstelienas (avižinius dribsnius, bananus, pikantiškus svogūnus) su probiotinėmis medžiagomis (paprastu jogurtu, kefiru) maitinamos ir įvedamos naudingos bakterijos.

Įtraukiant daržoves ar ankštinius augalus – pusę puodelio juodųjų pupelių taco ar lęšių dosa – padidėja įvairovė.

Rinkitės nesusmulkintus neskaldytus grūdus ir fermentuotus produktus, pvz., raugintą tešlą ar miso.

Baigkite riešutais, sėklomis ir šiek tiek alyvuogių aliejaus, kad gautumėte daugiau ląstelienos, polifenolių ir priešuždegiminių medžiagų.

Praktiniai patarimai, kaip kasdien ruošti žarnyno sveikatai naudingus pusryčius

Dažnai nedideli įpročiai padeda išlaikyti žarnynui sveiką pusryčių įprotį: suplanuokite du ar tris mėgstamus patiekalus, iš anksto paruoškite ingredientus ir turėkite po ranka lengvai nešiojamų variantų – tai sumažins sprendimų priėmimo vargą ir padės kasryt patikimai suvartoti 5–10 g ląstelienos ir probiotikų.

Mitybos specialistė rekomenduoja nesusmulkintus grūdus (¾–1 puodelio virtų avižų [~180–240 ml], rauginto pieno, viso grūdo duonos), ½–1 puodelio paprasto jogurto arba kefyro [~120–240 ml] su ½ banano arba ¼ puodelio uogų [~60 ml] ir ½ puodelio virtų avižų [~120 ml] + 1 šaukšto chia [~15 ml] kaip pavyzdį, kaip padidinti ląstelienos kiekį.

Paruoškite per naktį mirkytus avižus, kefyro kokteilius arba kiaušinių ir daržovių keksus ir vengkite saldintų jogurtų ar granolos, kad apribotumėte pridėtinio cukraus kiekį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video