Kokius superproduktus valgo japonės, kad ilgai gyventų

Tradicinis japonų maistas laikomas vienu sveikiausių pasaulyje

Kai žvelgiame į vyresnes nei 50 metų amžiaus japones, atrodo, kad laikas joms tiesiog sustojo! Jų oda spindi, akys kupinos energijos, o figūros – kaip paauglių mergaičių.

Kokia paslaptis? Atsakymas paprastas – tradicinis japoniškas maistas laikomas vienu sveikiausių pasaulyje. Galbūt todėl Tekančios saulės šalies gyventojai gyvena ilgiausiai ir retai kenčia nuo nutukimo.

Štai kokius supermaisto produktus japonės vartoja, kad jų ląstelės ilgai gyvuotų. Šie produktai yra ne tik skanūs, bet ir suaktyvina natūralius ilgaamžiškumo mechanizmus.

Ametistas lėkštėje – violetinis batatas

Okinavoje šis gumbas yra beveik šventas. Jo tamsiai violetinė spalva gaunama iš antocianinų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, mažina uždegimus ir apsaugo ląsteles nuo senėjimo. Violetinis batatas tiesiogine prasme yra jaunystės kuras.

Kaip valgyti: kepkite su alyvuogių aliejumi ir jūros druska, pjaustykite gabalėliais arba troškinkite su šaukštu medaus kaip sveiką desertą.

Miso ir natto – sojų auksas

Japonams miso sriuba ryte yra toks pat įprotis kaip ir dantų valymas. Sojos sudėtyje esantys izoflavonai aktyvina FOXO3 geną, kuris yra savotiškas ląstelių regeneracijos laidininkas.

Kuo daugiau šių „užtaisų” yra valgiaraštyje, tuo ilgiau organizmas išlieka jaunas.

Kaip valgyti: Pasigaminkite miso sriubą su tofu ir jūros dumbliais, kepkite tofu su sezamo sėklomis arba pasigaminkite natto su ryžiais – tai skirta drąsiems gurmanams!

Ciberžolė – auksinis prieskonis

Ciberžolė labai populiari japonų virtuvėje ir tam yra priežastis. Pagrindinis jos komponentas – kurkuminas – gali perprogramuoti senėjimą mažindamas uždegimą ir skatindamas ląstelių atsinaujinimo procesus.

Kaip vartoti: įmaišykite į keptas daržoves, košes, omletus, paruoškite „auksinį pieną” su augaliniu pienu ir medumi arba arbatą su imbieru ir ciberžole.

Kartusis melionas – medžiagų apykaitos egzotika

Momordika (kartusis melionas) – polifenolių, kurie padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, saugo smegenis ir lėtina senėjimą, čempionas.

Kaip valgyti: virti su kiaušiniu (goya chanpuru), kepti su daržovėmis arba marinuoti citrinos sultyse. Norėdami pašalinti kartumą, prieš gamindami supjaustykite, pasūdykite ir nuplaukite.

Jūros dumbliai – undinių maistas

Jūros dumbliuose yra ne tik jodo, bet ir galingų antioksidantų bei polisacharidų, tokių kaip fukoidanas, kurie stiprina imuninę sistemą ir apsaugo ląsteles.

Kaip valgyti: pamirkykite džiovintus wakame ir pridėkite jų į salotas, pabarstykite patiekalus tarkuotais nori arba įberkite jūros dumblių į mėgstamas garuose virtas daržoves.

Žalioji arbata – ilgaamžiškumo gėrimas

Žaliojoje arbatoje gausu EGCG – medžiagos, kuri aktyvina ląstelių valymą ir apsaugo nuo uždegimų. Reguliarus arbatos vartojimas padeda išlaikyti odos elastingumą, energiją ir proto aiškumą.

Kaip gerti: užsiplikykite šviežios arbatos (sencha, matcha, gyokuro), įmaišykite matcha miltelių į jogurtą ar kokteilius.

Autorius: Moteris
10:50 | rugsėjo 01 d., 2025
SPODELY.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video