Kokios kavos neturėtumėte gerti: dietologai įspėja apie 9 dažniausiai daromas klaidas

avoid these coffee mistakes

Mitybos ekspertai išskiria devynias dažniausiai pasitaikančias klaidas, susijusias su kavos vartojimu, kurios gali pakenkti sveikatai ir mitybai. Tai yra įprastas cukraus prisotintų grietinėlių ar sirupo prisotintų specialių gėrimų vartojimas, stiprios kavos gėrimas tuščiu skrandžiu, netinkamas kofeino vartojimo laikas, žemos kokybės ar pesticidais apdorotų pupelių vartojimas ir kavos ruošimas plastikiniais indais, iš kurių gali išsiskirti cheminės medžiagos. Šios rekomendacijos yra praktiškos, orientuotos į pridėtinių kalorijų mažinimą, žarnyno ir miego sveikatos apsaugą bei saugesnių kavos ruošimo ir pupelių pasirinkimą – daugiau informacijos pateikiama toliau.

Kasdien gerti cukraus turinčius aromatizuotus grietinėlės pakaitalus

Dažnai žmonės, kurie kasdien į kavą deda daug cukraus turinčių aromatizuotų grietinėlių, nepakankamai įvertina jų kaloringumą ir cukraus kiekį: įprastai 2 šaukštai (30 ml) vanilės grietinėlės suteikia apie 60 kcal, 2 g riebalų ir 10 g cukraus, o nuolatinis vartojimas gali žymiai padidinti kasdienį energijos ir pridėto cukraus suvartojimą.

Klinikų specialistai pažymi, kad įprastas vartojimas kenkia svorio ir medžiagų apykaitos tikslams ir gali pakeisti sveikesnius pasirinkimus tiems, kurie rūpinasi kitais. Praktiniai, į pacientą orientuoti patarimai apima porcijų matavimą, jų sumažinimą perpus ir pakeitimą nesaldintu augaliniu pienu arba prieskoniais, kad būtų išlaikytas svetingumas be perteklinio cukraus. Maži, nuolatiniai pokyčiai palaiko sveikatą, tuo pačiu gerbiant bendruomenės įpročius.

Sirupo prisotintų specialiųjų latte pasirinkimas kaip įprastas įprotis

Reguliariai renkantis sirupo prisotintus specialius latte gali būti suvartojama daug kalorijų ir papildomų cukrų, kurie gali prilygti ar viršyti visą maistą, o tai, vartojant juos nuolat, gali pakenkti svorio ir medžiagų apykaitos tikslams.

Dietologai pažymi, kad reguliarus aromatizuotų sirupų vartojimas prisideda prie tuščių kalorijų ir padidina gliukozės kiekį kraujyje, o tai apsunkina lėtinių ligų valdymą ir energijos stabilumą.

Slaugytojams ir paslaugų srities specialistams patariant klientams laikytis saiko, išsaugoma sveikata ir pavyzdinis elgesys.

Praktiniai pakaitalai – sirupo kiekio sumažinimas perpus, nesaldinto augalinio pieno pasirinkimas arba prieskonių, pavyzdžiui, cinamono, naudojimas – sumažina cukraus kiekį, bet išlaiko šilumą ir komfortą.

Skatinkite retkarčiais pasilepinti, pabrėžkite namų ruošimą kaip kontrolės priemonę ir sutelkite dėmesį į hidrataciją kartu su kofeino turinčiais gėrimais.

Kasdienės energijos šaltinis – paruoštos kavinės gėrimai

Remiantis susirūpinimu dėl sirupu pagardintų specialiųjų latte, kasdienės energijos poreikio tenkinimas paruoštomis kavinės gėrimais gali netyčia padidinti kalorijų suvartojimą, pridėtinių cukrų ir stimuliuojančių medžiagų kiekį, viršijantį individualius poreikius.

Dietologai pažymi, kad dažnai perkantys produktai dažnai viršija maisto kalorijų ekvivalentus ir maskuoja kofeino kiekį, kuris turi įtakos miegui ir nerimui.

Slaugytojams ir bendruomenės darbuotojams, kurie teikia pirmenybę kitiems, kuklūs, apgalvoti pasirinkimai padeda išsaugoti energiją ir p

Praktiniai veiksmai apima mažesnių dydžių pasirinkimą, mažesnio sirupo kiekio užsakymą ir nesaldintų pieno pakaitalų pasirinkimą.

Akcentuojant namuose ruoštą ar paprastesnius kavinės variantus, skatinamas skysčių vartojimas, taupymas ir nuolatinis budrumas, nepakenkiant sveikatos tikslams ar pavyzdžiui tiems, kuriems jie tarnauja.

Pridėti per daug kaloringų priedų, pavyzdžiui, saldinto kondensuoto pieno

Kai saldintas kondensuotas pienas įprastai dedamas į rytinius gėrimus, jis gali paversti paprastą puodelį kavos į kaloringą, daug cukraus turintį gėrimą, kuris trukdo siekti svorio kontrolės ir medžiagų apykaitos tikslų.

Dietologai pažymi, kad vienas šaukštas gali pridėti nemažai cukraus ir kalorijų, prilygstančių užkandžiui, todėl reguliarus vartojimas netikėtai padidina dienos suvartojamą kiekį.

Slaugytojams ir maisto paslaugų teikėjams, siekiantiems palaikyti kitų žmonių sveikatą, nesaldinti augaliniai pienai, mažesnės porcijos arba šildančios prieskonės leidžia išsaugoti malonumą ir sumažinti riziką.

Klientų, turinčių cukrinį diabetą ar svorio problemų, konsultavimas, kad jie stebėtų priedų kiekį ir rinktųsi mažiau cukraus turinčius skonius, atitinka įrodymais pagrįstą, į klientą orientuotą priežiūrą.

Visą dieną gurkšnojant kavą ir ignoruojant kofeino vartojimo laiką

Nuolatinis kavos gėrimas per dieną gali pabloginti miego kokybę ir padidinti nerimą kai kuriems žmonėms, nes kofeinas turi ilgą pusinės eliminacijos laiką ir gali išlikti aktyvus 6–14 valandų; todėl gydytojai ir pacientai turėtų atsižvelgti į vartojimo laiką ir bendrą suvartojamą kiekį, o ne tik į puodelių skaičių.

Remiantis įrodymais pagrįstomis rekomendacijomis, kofeiną rekomenduojama vartoti anksčiau, riboti jo vartojimą popietę ir stebėti simptomus, pvz., nemigą ar nervingumą.

Pacientams pritaikyti planai suderinami su darbo grafiku, nėštumu, vaistais ir nerimo istorija.

Praktinės strategijos apima planuojamas pertraukas, kofeino neturinčius gėrimus po pietų ir vartojamo kiekio stebėjimą.

Šios priemonės padeda palaikyti gerą savijautą ir gebėjimą tarnauti kitiems, išsaugant miegą, gerą nuotaiką ir dienos funkcionavimą.

Stiprios kavos gėrimas tuščiu skrandžiu

Kadangi koncentruota kava gali stimuliuoti rūgšties gamybą ir padidinti skrandžio peristaltiką, stiprios kavos vartojimas tuščiu skrandžiu kai kuriems žmonėms gali sukelti rūgšties refliuksą, refliuksą ar pilvo diskomfortą.

Dietologai rekomenduoja teikti pirmenybę švelnioms praktikoms: kavą derinti su nedideliu baltymų ar skaidulų turinčiu užkandžiu, praskiedžiant kavos stiprumą arba rinktis mažesnio rūgštingumo mišinius.

Tiems, kurie aptarnauja kitus, prieš siūlant stiprią juodą kavą, stebėkite ir paklauskite apie toleranciją.

Skatinkite gerti skysčių kartu su kofeinu ir, jei įmanoma, siūlykite atidėti koncentruotą jo vartojimą iki po pusryčių.

Jei simptomai neišnyksta, kreipkitės į gydytoją.

Šios priemonės užtikrina komfortą, virškinimo sistemos sveikatą ir rūpestingą priežiūrą gavėjams.

Reguliarus žemos kokybės, pesticidais užterštų pupelių vartojimas

Aptarus, kaip koncentruota kava tuščiu skrandžiu gali sukelti refliuksą ar diskomfortą, dėmesį reikėtų atkreipti ir į reguliariai vartojamų pupelių kokybę.

Reguliarus žemos kokybės, pesticidais užterštų pupelių vartojimas gali padidinti chronišką žemės ūkio cheminių medžiagų poveikį, kuris gali turėti įtakos medžiagų apykaitai ir hormonų veiklai. Dietologai rekomenduoja rinktis sertifikuotas ekologiškas arba trečiųjų šalių patikrintas pupeles tiems, kurie aptarnauja klientus, pacientus ar bendruomenės narius, siekiant sumažinti riziką.

Perkant skaidrius šaltinius, remiamos saugesnės tiekimo grandinės ir atsakingi pasirinkimai.

Kai nėra galimybės rinktis aukštos kokybės produktus, mažinant vartojimo dažnumą ir teikiant pirmenybę hidratacijai bei sveikiems maisto produktams, galima apsaugoti pažeidžiamus asmenis, kol bus galima įsigyti švaresnių pupelių.

Gaminimas naudojant plastikines kapsules ar įrangą, iš kurios gali išsiskirti cheminės medžiagos

Susirūpinę dėl ilgalaikio sąlyčio su teršalais, gydytojai ir vartotojai turėtų atkreipti dėmesį, kad kavos virimo sistemos, kuriose naudojami plastikiniai komponentai, arba vienkartiniai plastikiniai kapsulės kaitinant gali išskirti chemines medžiagas, pvz., BPA ir ftalatus. Įrodymai rodo, kad šie junginiai, ypač dažnai vartojami, gali sutrikdyti endokrininę sistemą ir kelti kitus pavojus sveikatai.

Pacientams skirtuose nurodymuose rekomenduojama rinktis nerūdijančio plieno, stiklo arba keramikos kavos virimo aparatus, o jei plastiko negalima išvengti, naudoti sertifikuotas medžiagas be BPA. Viešojo maitinimo įstaigose, siekiant apsaugoti pažeidžiamas gyventojų grupes, pirmenybę reikėtų teikti patvariems, ne plastikinėms priemonėms ir skaidriam tiekimui. Aiškios etiketės, reguliarus susidėvėjusių dalių keitimas ir personalo ar svečių švietimas padeda užtikrinti saugesnį bendruomeninį gėrimų tiekimą.

Vandens atsisakymas ir kavos vartojimas kaip pagrindinis skysčių šaltinis

Dažnai žmonės visą dieną vartoja kavą ir gali negerti pakankamai paprasto vandens, kad patenkintų hidratacijos poreikius. Įrodymai rodo, kad kava daugiausia sudaryta iš vandens, bet joje yra kofeino, kuris kai kuriems žmonėms gali turėti švelnų diuretikų poveikį. Dietologai rekomenduoja kiekvieną kofeino turintį gėrimą gerti kartu su stikline vandens ir stebėti šlapimo spalvą kaip paprastą hidratacijos patikrinimą.

Tiems, kurie tarnauja kitiems – slaugytojams, mokytojams, sveikatos priežiūros darbuotojams – reguliarus vandens vartojimas padeda palaikyti gerą savijautą ir darbo našumą. Praktinės strategijos apima matomoje vietoje laikomą vandens butelį, kas valandą skambantį priminimą gerti vandens ir vandens siūlymą kartu su kava susitikimų metu. Pirmenybės teikimas paprastam vandeniui mažina nuovargį, galvos skausmus ir galimą dehidrataciją.

You May Also Like

Rekomenduojami video