Kas nutiks, jei kasdien valgysite česnaką: mokslininkai rado netikėčiausią atsakymą

daily garlic boosts longevity

Naujausi tyrimai, kuriuose buvo nagrinėjamas kasdienis česnako vartojimas, atskleidė netikėtą dvigubą naudą. Mokslininkai nustatė, kad reguliarus česnako vartojimas tuo pačiu metu gerina cukraus kiekio kraujyje kontrolę ir cholesterolio profilį, ypač vyresniems nei 40 metų suaugusiesiems. Šis poveikis atsiranda dėl biologiškai aktyvių junginių, pvz., alijino, kuris susmulkintas virsta alicinu. Šie junginiai mažina oksidacinį stresą, teigiamai veikia žarnyno bakterijas ir gerina medžiagų apykaitą. Nors česnako aitrus skonis gali atbaidyti kai kuriuos žmones, jo teikiama nauda medžiagų apykaitai yra įtikinama priežastis įtraukti jį į kasdienį racioną.

Galingas kasdienio česnako poveikis cukraus kiekiui kraujyje

Tyrimai nuosekliai rodo česnako reikšmingą poveikį gliukozės kiekiui kraujyje. Išsami metaanalizė, kurioje buvo išnagrinėti 22 tyrimai ir 29 atsitiktinių imčių kontroliuojami tyrimai, parodė, kad reguliarus česnako vartojimas yra susijęs su sumažėjusiu gliukozės kiekiu kraujyje, o tai rodo pagerėjusį ilgalaikį gliukozės kiekio kraujyje kontrolę.

Mokslininkai šiuos privalumus priskiria česnako biologiškai aktyvioms medžiagoms, ypač alicinui ir aliinui, kurios, atrodo, įvairiais būdais veikia gliukozės metabolizmą. Cukraus kiekio kraujyje reguliavimo poveikis buvo pastebėtas vartojant įvairias česnako formas, įskaitant šviežius skilteles, džiovintus preparatus ir česnako aliejų.

Ypač vyresniems nei 40 metų žmonėms česnako įtraukimas į kasdienį mitybos racioną gali padėti palaikyti sveiką gliukozės kiekį kraujyje.

Kaip česnakas keičia jūsų cholesterolio profilį

Be naudingų savybių kraujo gliukozės kiekiui, česnakas turi nepaprastą poveikį cholesterolio kiekiui.

Naujausia 29 atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų metaanalizė rodo, kad reguliarus česnako vartojimas žymiai pagerina lipidų profilį.

Tyrimai rodo, kad česnako vartojimas padidina naudingą HDL cholesterolio kiekį ir tuo pačiu sumažina žalingą LDL cholesterolio kiekį bei bendrą cholesterolio kiekį.

Šie teigiamieji pokyčiai pastebimi įvairiuose česnako preparatuose, įskaitant šviežius skilteles, džiovintas formas ir česnako aliejų.

Mokslininkai šiuos poveikius priskiria česnako antioksidantiniams junginiams, ypač alijinui, kuris padeda sumažinti oksidacinį stresą ir gali reguliuoti žarnyno mikrobiotą.

Šie mechanizmai sukuria palankią aplinką geresniam lipidų apykaitai, todėl česnakas yra ypač naudingas suaugusiems vyresniems nei 40 metų.

Užkulisiuose: aktyvūs česnako komponentai, kurie stiprina sveikatą

Česnako nepaprastos savybės sveikatai kyla iš jo turtingo bioaktyvių junginių asortimento, iš kurių pagrindinis yra aliinas. Susmulkintas arba supjaustytas aliinas virsta alicinu, kuris turi stiprių antioksidacinių savybių.

Šie junginiai veikia keliais mechanizmais: mažina oksidacinį stresą organizme, moduliuoja žarnyno mikrobiomos sudėtį ir stiprina medžiagų apykaitą. Mokslininkai mano, kad šis daugialypis poveikis paaiškina česnako gebėjimą vienu metu gerinti gliukozės reguliavimą kraujyje ir lipidų profilį.

Šios naudos yra vienodos įvairiuose česnako preparatuose, įskaitant šviežius skilteles, džiovintus produktus ir česnako aliejų, todėl šis funkcinis maistas yra prieinamas nepriklausomai nuo kulinarinių preferencijų.

Įvairios česnako rūšys ir jų palyginamosios savybės

Vartotojams siūlomi įvairūs česnako preparatai, kurie yra naudingi sveikatai įvairiomis formomis, įskaitant šviežius skilteles, džiovintus miltelius ir aromatizuotus aliejus. Tyrimai rodo, kad gliukozės reguliavimo ir lipidų modifikavimo savybės išlieka nuoseklios visuose šiuose preparatuose, todėl česnakas yra prieinamas nepriklausomai nuo kulinarinių preferencijų.

Šviežiame česnakuose yra didžiausia alliino koncentracija, kuris susmulkintas virsta alicinu. Džiovinti česnako milteliai yra patogūs naudoti ir išlaiko daug biologiškai aktyvių junginių. Česnako aliejus yra paprastas būdas įtraukti česnako naudą į kasdienį maisto gaminimą.

40 metų amžiaus žmonėms, kuriems česnako poveikis gali būti naudingiausias, šios skirtingos formos suteikia lanksčias galimybes reguliariai vartoti česnaką.

Gyvenimo būdo veiksniai, kurie stiprina česnako sveikatingumo savybes

Nuosekliai, česnako teigiamas poveikis gliukozės kiekiui kraujyje ir lipidų profiliui gali būti sustiprintas, jei jis derinamas su papildomais gyvenimo būdo pasirinkimais. Tyrimai rodo, kad vidutinio intensyvumo fizinis aktyvumas kartu su reguliaraus česnako vartojimu daro sinergetinį poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatos rodikliams.

Alkoholio vartojimo ribojimas ir česnako įtraukimas į mitybą gali sustiprinti teigiamą poveikį HDL cholesterolio kiekiui. Šis kombinuotas metodas, kaip pažymėjo dietologai metaanalizėje, yra ypač naudingas vyresniems nei 40 metų asmenims.

Moksliniai įrodymai rodo, kad česnako veikliosios medžiagos veikia efektyviausiai, kai jas papildo sveikas gyvenimo būdas, sudarant visapusišką požiūrį į geriausią gliukozės reguliavimą ir lipidų pusiausvyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video