Kaip patyręs sodininkas sukuria bekvapį kompostą

composting step by step for odor free gardening

Patyręs sodininkas geba sukurti bekvapį kompostą, palaikydamas optimalų anglies ir azoto santykį – nuo 25:1 iki 30:1. Tam naudojamos subalansuotos žaliųjų (azoto turtingų) ir rudųjų (anglies turtingų) medžiagų proporcijos. Strateginis medžiagų sluoksniavimas, tinkama drėgmės kontrolė ir reguliarus vėdinimas leidžia išvengti nemalonių kvapų, užtikrina mikroorganizmų aktyvumą ir spartų organinių medžiagų skaidymąsi.

Siekiant kokybiško rezultato, būtina vengti mėsos, pieno ir naminių gyvūnų atliekų – šios medžiagos ne tik sulėtina kompostavimo procesą, bet ir pritraukia kenkėjus bei skleidžia nemalonius kvapus. Organinės atliekos turėtų būti susmulkintos į smulkesnius fragmentus, kad būtų padidintas paviršiaus plotas – tai ženkliai pagreitina skaidymosi eigą.

Reklama

Sklandus kompostavimo procesas vyksta tuomet, kai palaikoma tinkama temperatūra – apie 54–66 °C. Tokie „karšto kompostavimo“ parametrai leidžia ne tik pagreitinti procesą, bet ir naikina piktžolių sėklas bei patogeninius mikroorganizmus. Tiksliai valdomos sąlygos yra raktas į aukščiausios kokybės komposto gamybą.

Komposto medžiagų supratimas

 

Sėkmingo, bekvapio kompostavimo pagrindas – aiškus skirtingų organinių medžiagų pažinimas. Kompostuojamos medžiagos skirstomos į dvi pagrindines kategorijas: žaliąsias, turinčias daug azoto, ir rudąsias, turinčias daug anglies.

Reklama

Žaliosioms priskiriamos:

  • vaisių ir daržovių likučiai,

  • žolės nuopjovos,

    Reklama

  • kavos tirščiai,

  • arbatos maišeliai,

  • šviežias mėšlas.

    Reklama

Rudosios apima:

  • džiovintus lapus,

  • susmulkintą popierių ir kartoną,

    Reklama

  • šiaudus,

  • pjuvenas iš neapdorotos medienos.

Svarbu atminti, kad idealus C:N santykis yra apie 30:1 – tai užtikrina, kad mikroorganizmai gaus tinkamą mitybinį pagrindą. Pernelyg daug azoto sukelia amoniako kvapą, o per daug anglies – stabdo skaidymąsi.

Reklama

Sodininkai taip pat turėtų vengti riebių, termiškai apdorotų maisto likučių, kaulų, pieno produktų ir mėsos atliekų. Kiaušinių lukštai ir kavos tirščiai gali būti naudingi – jie ne tik praturtina kompostą mineralais, bet ir atbaido tam tikrus kenkėjus.

Komposto sistemos įrengimas

composting system implementation guidelines

Norint pradėti kompostuoti sėkmingai, reikia įrengti tinkamą kompostavimo vietą. Pasirinkite pavėsingą, nuo stipraus vėjo apsaugotą vietą sode, kad būtų palaikoma vienodesnė temperatūra ir drėgmė. Komposto dėžė ar konteineris turėtų būti:

Reklama

  • gerai vėdinamas,

  • graužikams atsparus,

  • lengvai pasiekiamas kasdieniam naudojimui.

    Reklama

Pradėkite nuo stambesnių medžiagų – šakų, šiaudų ar kankorėžių – sluoksnio apačioje, kuris padės orui cirkuliuoti. Toliau sluoksniuokite rudąsias ir žaliąsias medžiagas, palaikydami vienodą proporciją. Kiekvieną kartą pridėdami atliekas, iškart uždenkite rudosiomis medžiagomis – tai padės išlaikyti kvapų kontrolę ir sumažins muselių susidarymo riziką.

Svarbu stebėti komposto drėgmę – jis turėtų būti nei per sausas, nei per šlapias. Idealus drėgmės lygis – apie 40–60 %, arba kaip gerai išgręžta kempinė: drėgna, bet nelašanti. Jei krūva atrodo per sausa, palaistykite; jei per šlapia – įdėkite daugiau sausų rudųjų medžiagų.

Anglies ir azoto balanso palaikymas

Pagrindinis komposto meistriškumo principas – subalansuoti C:N santykį. Tai daroma pasirenkant tinkamas medžiagas: sausų lapų, pjuvenų, šiaudų derinys puikiai tinka derinti su šviežiomis daržovių liekanomis, šviežia žole ar kavos tirščiais.

Reklama

Rekomenduojamas santykis 25–30:1 leidžia bakterijoms ir grybams sparčiai skaidyti organiką, nesuteikiant sąlygų puvimui ar anaerobiniam procesui, kuris dažniausiai ir sukelia kvapus. Per dažnas žolių dėjimas be rudųjų priedų dažnai lemia nemalonų amoniako kvapą. Reguliarus komposto pavertimas kastuvu ar orapūte užtikrina deguonies patekimą ir stabdo anaerobinius procesus.

Optimalių komposto sąlygų palaikymas

Greitas ir efektyvus kompostavimas įmanomas tik tada, kai užtikrinamos kelios esminės sąlygos:

  • Temperatūra: 54–66 °C – tai „karštojo kompostavimo“ zona, kurioje žūsta ligų sukėlėjai, piktžolių sėklos ir spartėja skaidymasis.

    Reklama

  • Drėgmė: 40–60 % – kaip jau minėta, drėgna kaip išgręžta kempinė.

  • Vėdinimas: bent kartą per savaitę kompostą reikia permaišyti arba paverti – taip užtikrinama, kad visos medžiagos gautų deguonies.

Papildomai, į viršutinį sluoksnį galima įmaišyti subrendusio komposto ar sodo žemės – tai įveda aktyvių mikroorganizmų, kurie pagreitina procesą. Svarbu nenaudoti per daug smulkių dulkių – jos gali užkimšti poras ir sutrikdyti aeraciją.

Reklama

Dažniausiai pasitaikančių problemų sprendimas

Net patyrę sodininkai kartais susiduria su kompostavimo iššūkiais. Nemalonūs kvapai dažniausiai kyla dėl per didelio azoto kiekio arba per didelės drėgmės. Kiti simptomai – lėtas skaidymasis, kenkėjai ar pelėsis.

Ką daryti?

  • Jei sklinda amoniako kvapas – įdėkite daugiau sausų rudųjų medžiagų.

    Reklama

  • Jei matote pelėsį – krūva per šlapia arba blogai vėdinama.

  • Jei kompostas neskaidomas – gali trūkti azoto arba temperatūra per žema.

Reguliariai apverskite krūvą, stebėkite sąlygas ir išlaikykite švarą aplink komposto dėžę. Vengiant problemų šaltinių – mėsos, aliejaus, pieno, perdirbtų produktų – galima pasiekti nuolatinį stabilų rezultatą.

Reklama

Tinkamai valdomas kompostas – ne tik bekvapė trąša, bet ir gyvas ekosistemos pavyzdys. Tiems, kurie investuoja šiek tiek pastangų ir kantrybės, gamta atsilygina vertingu, maistingų medžiagų kupinu dirvožemio papildymu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video