Moliūgas yra ne tik sezoninis dekoratyvinis elementas ar pyrago įdaras. Šis ryškiai oranžinis vaisius turi puikų maistinių medžiagų profilį, kuris daro daug teigiamą poveikį žmogaus organizmui. Dauguma vartotojų nežino, kaip moliūgo unikalūs junginiai sąveikauja su organizmo sistemomis, nuo virškinimo sistemos sveikatos iki širdies ir kraujagyslių sistemos funkcionavimo. Tyrimai atskleidžia penkis skirtingus fiziologinius privalumus, kurie atsiranda, kai moliūgas tampa reguliaraus maisto raciono dalimi. Toliau pateikiami įrodymai apie moliūgo stebinančius poveikius žmogaus sveikatai, kurie pranoksta įprastus rudens asociatyvus.
Žarnyno sveikata: moliūgų ląstelienos galia
Dėl savo įspūdingo ląstelienos kiekio moliūgas yra maistingas produktas, kuris padeda palaikyti virškinimo sistemos sveikatą.
Vienoje puodelio konservuoto moliūgų tyrės yra 7 gramai ląstelienos – beveik 30 % rekomenduojamos paros normos.
Šios gausios skaidulos palaiko žarnyno sveikatą, skatindamos reguliarius žarnyno judesius ir ugdydamos naudingas žarnyno bakterijas.
Moliūgo žievelėje yra unikalių polisacharidų, kurie mažina tulžies rūgščių kiekį ir skatina mikrofloros augimą.
Kadangi maždaug 70 % imuninės sistemos yra žarnyne, vartojant daug ląstelienos turinčius moliūgus, galima pastebimai paveikti bendrą imuninę funkciją.
Tiems, kurie ruošia maistą sveikatingumo besirūpinantiems žmonėms, moliūgų įtraukimas į racioną yra mažai kaloringas būdas pagerinti virškinimo sistemos sveikatą.
Imuninės sistemos palaikymas hidratacija ir maistinėmis medžiagomis
Moliūgai turi ne tik ląstelienos, bet ir imuninę sistemą stiprinančių savybių. Moliūgai sudaro apie 90 % vandens, todėl labai prisideda prie hidratacijos – svarbaus veiksnio, užtikrinančio tinkamą imuninės sistemos veiklą.
Moliūgas taip pat yra natūralus imuninę sistemą stiprinančių maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant vitaminą C, cinką ir seleną. Šios maistinės medžiagos veikia sinergiškai, stiprindamos organizmo apsauginius mechanizmus.
Žarnyno ir imuninės sistemos sveikatos ryšys yra nepaprastai svarbus, nes maždaug 70 % imuninės sistemos yra virškinimo trakte. Maitindama naudingas žarnyno bakterijas ląstelienos komponentais, moliūgai netiesiogiai stiprina imuninę sistemą, gerindami žarnyno sveikatą.
Svorio valdymo privalumai, kuriuos teikia mažai kalorijų turintis, daug ląstelienos turintis moliūgas
Nedaug maisto produktų pasižymi tokiu išskirtiniu kalorijų ir maistinių medžiagų santykiu kaip moliūgas, kuris padeda kontroliuoti svorį. Vienoje puodelio porcijoje yra apie 30 kalorijų, todėl moliūgas yra labai maistingas, bet nesukelia didelio kalorijų pertekliaus.
Tyrimai rodo, kad didelis moliūgų ląstelienos kiekis – 7 gramai viename puodelyje – skatina sotumo jausmą, todėl gali sumažinti bendrą maisto suvartojimą. Tyrimai nuosekliai sieja padidėjusį ląstelienos turinčių, nekrakmolingų daržovių, pvz., moliūgų, vartojimą su sumažėjusiu kūno svoriu.
Didelis vandens kiekis (90 %) ir maistinės skaidulos sudaro tūrį virškinimo trakte, pratęsdamos sotumo jausmą. Šis natūralus apetito reguliavimo mechanizmas padeda išlaikyti svorį, nesumažinant maistinių medžiagų suvartojimo.
Akių apsauga nuo karotenoidų ir vitamino A
Be svorio valdymo privalumų, turtingas karotenoidų profilis moliūguose užtikrina reikšmingą akių sveikatos apsaugą. Moliūguose yra liuteino ir zeaksantino, karotenoidų, kurie yra tiesiogiai susiję su sumažintu su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos, pagrindinės regos praradimo priežasties, rizika.
Be to, moliūgų sudėtyje esantis didelis vitamino A kiekis palaiko bendrą akių funkcionavimą. Tyrimai rodo, kad reguliarus šių maistinių medžiagų vartojimas padeda išlaikyti tinklainės sveikatą ir išsaugoti regėjimą, ypač senstančiai visuomenei. Šios medžiagos veikia kaip antioksidantai, apsaugodamos akių audinius nuo oksidacinės žalos, kurią sukelia mėlynosios šviesos poveikis ir aplinkos veiksniai.
Šie apsauginiai poveikiai daro moliūgą vertingu maisto papildymu tiems, kurie rūpinasi ilgalaikiu regėjimo sveikumu.
Kiekviename apelsino kąsnyje yra širdžiai naudingų mineralų
Kiekvienoje ryškiai oranžinėje moliūgo porcijoje yra puikus mineralų rinkinys, kuris palaiko širdies ir kraujagyslių funkciją.
Moliūgai yra trijų svarbių mineralų – kalio, kalcio ir magnio – šaltinis, kurie sinergiškai veikia ir palaiko širdies sveikatą.
Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, subalansuodamas natrio kiekį, o kalcis palaiko tinkamą raumenų susitraukimą, įskaitant širdies ritmą.
Magnis papildo šias funkcijas, padėdamas reguliuoti elektros impulsus širdies audiniuose ir skatindamas kraujagyslių atsipalaidavimą.
Šie mineralai, kartu su moliūgų didelio vandens kiekiu ir ląsteliena, sudaro širdžiai naudingą maistą, kuris prisideda prie bendros širdies ir kraujagyslių sveikatos, nepridedant daug kalorijų dietai.